Majster svojho remesla, Jonathan Ive, odchádza po 30 rokoch zo spoločnosti Apple a vydáva sa vlastnou cestou, na ktorej mu bude asistovať svetovo známy dizajnér Marc Newsom. Spoločne zakladajú dizajnérsku spoločnosť s názvom – LoveFrom.

Jony Ive síce odchádza zo spoločnosti Apple a zakladá vlastnú – nezávislú dizajnérsku spoločnosť, ktorá však počíta so spoločnosťou Apple ako hlavným klientom. Nový projekt má názov LoveFrom a spoločne s Jonathanom Iveom doňho vstupuje aj známy dizajnér Marc Newsom. Je to veľmi čerstvá správa, ale už teraz sa hovorí o tom, že aj napriek odstúpeniu z pozície šéfdizajnéra a odchodu zo spoločnosti Apple bude Ive aj naďalej pracovať na rôznych projektoch pre Apple. To je dobre, nakoľko bez neho by nebolo množstvo zariadení tak podarených. Tento človek je považovaný za otca dizajnu asi najznámejších Apple zariadení.

„Spoločnosť Apple bude aj naďalej profitovať z talentu tohoto skvelého dizajnéra, nakoľko s ním budeme spolupracovať aj naďalej na rôznych špeciálnych projektoch. Taktiež nám tu zostáva brilantný tím dizajnérov, ktorý sám Ive vybudoval.“ Uviedol CEO spoločnosti Apple, Tim Cook, v tlačovej správe. Napokon dodal –  Po tom, čo som s Jonathanom úzko a dlhodobo spolupracoval som rád, že sa náš vzťah neustále vyvíja a teším sa na ďalšiu dlhodobú spoluprácu s Jonym.“

Jonathan Ive je jedným z najlepších a najcennejších priemyselných dizajnérov na svete, pričom pracoval na širokej škále Apple produktov, ako napr. Mac, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch a pod. Taktiež navrhol Apple Park, aktuálnu centrálu tejto spoločnosti. Okrem dizajnu hardvéru sa podieľal aj na preformovaní softvéru. V roku 2013 bol predstavený a zároveň zásadne zmenený iOS 7, za ktorým stál práve Jony Ive. Taktiež pracoval na vylepšení počítačového softvéru macOS, aby vyzeral tak, ako ho poznáme dnes.

Evans Hankey, súčasný viceprezident dizajnu zariadení a Alan Dye, viceprezident (UX) dizajnu užívateľského prostredia delegujú väčšinu právomocí na Jeffa Williamsa, ktorý bude tráviť podstatne viac času s dizajnérskym tímom v štúdiu. Má to byť náhrada za Iva.

„Po takmer 30 rokoch a nepočetných projektoch som nesmierne hrdý na všetkú prácu, ktorú sme vynaložili na vytvorenie skvelého dizajnérskeho tímu, na vytvorené procesy a vývoj internej kultúry v tíme, ktorá je veľmi dôležitá. Povedal Jonathan Ive. Dnes je tento tím silnejší, živší a talentovanejší ako kedykoľvek predtým, v celej histórii Apple. Tím špičkových dizajnérov bude pod vedením Evansa, Alana a Jeffa zaručene prosperovať. Títo ľudia patrili medzi mojich najbližších spolupracovníkov. Mám obrovskú dôveru voči týmto ľuďom, ktorí aj naďalej zostávajú mojimi najbližšími priateľmi a teším sa na ďalšiu spoluprácu s nimi počas nasledujúcich rokov“. Dodal Jonathan Ive.“

Jony Ive si vytvoril veľmi dobrý (pracovný i osobný) vzťah aj so Steveom Jobsom – počas jeho návratu do „potápajúceho“ sa Applu v roku 1997. Jeden z prvých produktov, na ktorom spolupracovali, bol iMac 1998. Aj toto odštartovalo veľký „come-back“ spoločnosti Apple, ktorá dnes patrí medzi najúspešnejších technologických gigantov na svete. Keď Steve Jobs predstavoval prvý iPhone (v roku 2007), tak s ním uskutočnil hlasový hovor, ktorý bol smerovaný práve na Jonyho Iva.

„V roku 1997 sa Steve Jobs vrátil do Apple na pozíciu výkonného riaditeľa s nezávideniahodnou úlohou – kompletne zmeniť firmu, ktorú založil. Jedného večera natrafil v centrále spoločnosti Apple na uťahaného britského dizajnéra, obklopeného kopami náčrtov a prototypov. Vtedy Jobs pochopil, že našiel talent, ktorý by mohol zvrátiť dlhodobý úpadok spoločnosti. Tým mladým dizajnérom bol Jony Ive.“

Jony sa počas svojho pôsobenia v Apple objavil aj v rôznych videách, ktoré predstavovali dizajn najnovších produktov tejto spoločnosti a určite viete, že o ňom vyšla aj kniha – povedzme, že autobiografia. V poslednom období sa na „obrazovkách“ objavoval iba zriedka, ale svoj hlas do rôznych videí stále prepožičiaval. Osobný život si Jonathan Ive celkom úspešne strážil a my mu do budúcna prajeme veľa ďalších úspechov. Napokon sme zvedaví, aký dopad to bude mať na spoločnosť Apple, resp. kam sa po stránke dizajnu z dlhodobého hľadiska posunie.

Zdroj: vlastné / theverge.com

Prečítajte si aj:

Apple Pay je tu! Oddnes môžeme na Slovensku platiť iPhonom a Apple Watch!

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE