Sennheiser je výrobca kvalitných audio produktov, ktoré neraz zaujmú luxusným prevedením.

Tentokrát sa však pozrieme na základné TWS slúchadlá, ktoré sa vyznačujú klasicky kvalitným vyhotovením. Jednoducho hneď viete, že slúchadlá nestoja 20 eur. Po stránke výbavy síce ide skôr o dobrý základ, slúchadlá sa však vyznačujú stabilným pripojením a neutrálnym zvukom. 

Dizajn a vyhotovenie

Ide štandardné slúchadlá do uší s gumenými nástavcami. V balení s nachádzajú 4 rozmery, takže každý si určite vyberie veľkosť, ktorá mu bude vyhovovať. Samotné slúchadlá aj napriek tomu, že sú dizajnovo výrané, v uchu držia dobre. Je to aj preto, že sú ľahké a v uchu ich doslova zamknete. Chvíľu mi trvalo, kým ma slúchadlá prestali pri dlhšom počúvaní tlačiť, ale celkom som si na ne nezvykol.

Len je potrebné v niektorých prípadoch myslieť na to, že počas usmievania si môžete tieto slúchadlá vytlačiť z uší. V prípade Sennheiser CX True Wireless sa mi to stávalo častejšie ako pri iných modeloch. Ide skôr o subjektívny nedostatok, keďže každý používateľ má iné uši a mimiku.

V prípade nabíjacie puzdra nie je po stránke dizajnu čo vytknúť. Je kompaktné, obsahuje port USB-C a slúchadlá sa z neho dobre vyberajú. Rovnako som spokojný aj s krytom nabíjacieho puzdra, ktorý v zatvorenom stave drží silný magnet. Pri otvorení kryt stabilne drží na svojom mieste. 

Po stránke výbavy (v rámci cenovej kategórie) môže niekomu chýbať bezdrôtové nabíjanie. Ja ho nepoužívam, tak mi až tak nechýbalo.

Zvuk a možnosti

Aktuálne v kategórii do 150 eur za TOP slúchadlá považujem OnePlus Buds Pro, ktoré Sennheiser CX porážajú zvukom a aj po stránke výbavy. Keďže vnímanie zvuku je celkom subjektívne, tu by som sa zastavil a uviedol veci na správnu mieru. Pokým napríklad slúchadlá Jabra ponúkajú dynamický moderný zvuk, Sony radu WF svojimi možnosťami predbehnú takmer každého konkurenta, nakoniec si svoje miesto medzi nimi nachádza aj Sennheiser CX. 

Tieto slúchadlá sú určené poslucháčom, ktorí majú radi neutrálny zvuk. Aj ten je dostatočne detailný, no nie prehnane dynamický. Stredy v základnom nastavení prevládajú, výšky nerežú a decentne dopĺňajú stredy. V mojom ponímaní sú basy trochu lenivé, a ich zvýraznenie ekvalizérom príliš nepomôže. Tu nastupuje zázračná funkcia Bass Boost, ktorá zvuk “upratala” takmer podľa mojich požiadaviek. 

Po zapnutí funkcie Bass Boostu zvuk zrazu dostane väčší rozmer a ide “viac hlavy”. Je pritom celkom zrejmé, ako to v Sennheiser so zvukom myslia. Zvuk je jednoducho neutrálny a oproti konkurencii aj jemne zastretý. 

Sennheiser CX True Wireless je možné používať iba s jedným slúchadlom, takže ak vám situácia neumožňuje používať obidve slúchadlá naraz, počúvať hudbu alebo telefonovať je možné iba s jedným z nich. To druhé môžete pokojne vrátiť späť do nabíjacieho puzdra.

Telefonovanie

Telefonovanie so Sennheiser CX je pomerne pohodlné – ide však o priemer. Počas hovoru obidve strany počujú dobre a aj sú dobre počuté. K pohodlnejšiemu telefonovaniu prispieva aj režim priehľadnosti, ktorý počas hovoru umožní lepšie počuť vlastný hlas.

Ovládanie

K hlavným prednostiam týchto slúchadiel patrí dotykové ovládanie, ktoré je pri iných konkurenčných modeloch trochu krkolomné. Tu je všetko presne definované, takže si funkcie nepomýlite. Pokiaľ by vám pôvodné nastavenie nevyhovovalo, môžete si ho prispôsobiť podľa seba. 

Reakcie na ovládanie je síce pomalšie, ale aspoň sa vyhnete nechceným dotykom, ktorými si postláčate rôzne funkcie a vlastne už ani nebude vedieť, pri akej funkcii ste skončili. Istejšie dotykové ovládanie zabezpečujú aj veľké dotykové plochy na každom slúchadle, ktoré majú matný povrch, takže jednotlivé dotyky viete od seba dobre rozoznať.

Medzi dotykovými funkciami nechýba ovládanie hlasitosti, ktoré dobre odstupňované. Pokiaľ však nechcete počas prehrávania hudby používať dotykové ovládanie, v nastaveniach je ho možné vypnúť. Pre príjem a ukončenie hovorov je dotykové ovládanie stále zapnuté. 

Aplikácia

Aplikácia pre Android a iOS má označenie Sennheiser Smart Control. Ide o jednoduché rozhranie, ktoré v prípade modelu CX True Wireless umožní nastaviť iba základné funkcie, upraviť zvuk a premapovať funkcie dotykových tlačidiel na ovládanie hudby. 

Verdikt

CX True Wireless sú základné TWS slúchadlá z ponuky Sennheiser. Ide pritom o kvalitný model so stabilným pripojením. Zvuk je kvalitný s pomerne širokými možnosťami nastavenia pomocou ekvalizéra. Len škoda absencie aktívneho potláčania hluku a chýbajúceho transparentného režimu, ktorý bol dostupný iba počas telefonovania. Slabšie je aj pasívne potláčanie hluku, pokiaľ si slúchadlá nenatlačíte hlboko do uší. 

Počas testovania som sa však neubránil pocitu, že zvuk nie je až tak dynamický a číry ako pri konkurenčných modeloch. Pokiaľ ste mali možnosť počuť mimoriadne moderný a dynamický zvuk Jabra Elite Active 75t, tak CX True Wireless by som postavil presne na opačný koniec. Zvuk je neutrálny a dobre zrozumiteľný. 

Mimoriadne kladne pritom hodnotím výdrž na jedno nabitie. Tieto slúchadlá tak ľahko nevybijete. Počas celého testu som ich k nabíjačke nepripojil a vystačil som si iba s nabíjacím puzdrom, ktoré je aj skutočne malé.

Páči sa nám

  • Dlhá výdrž batérie slúchadiel aj puzdra
  • Kompaktné rozmery
  • Odolnosť podľa IPX4
  • Spoľahlivé dotykové ovládanie
  • Stabilné pripojenie
  • Neutrálny zvuk
  • Ekvalizér
  • Frekvenčný rozsah

Nepáči sa nám

  • Slabé pasívne odhlučnenie
  • Chýbajúce ANC
  • Ambientný režim iba počas telefonovania
  • Pri dlhšom počúvaní tlačia

Technické parametre:

Názov modelu / Technické parametreSennheiser CX True Wireless
TypBluetooth 5.2, kodeky SBC, AAC, aptX, profily A2DP, AVRCP, HFP
Veľkosť meniča [mm]7
OdhlučneniePasívne
Funkcia handsfreeáno, 4 mikrofóny
Frekvenčný rozsah [Hz]5 Hz – 21 000 Hz
Odolnosť IPX4
NFCnie
NabíjanieUSB-C
Výdrž batérie [hod.]9 slúchadlá, celkovo až 27
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie aktívneN/A
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti3/5
Cena [EUR s DPH]129,90 

Zapožičal: Sennheiser

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.