Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská technologická spoločnosť Sensoneo uzatvorila investíciu série A, v ktorej získala 6,2 miliónov eur. Investícia bola ohlásená dnes v Taipei počas návštevy slovenskej podnikateľskej delegácie na Taiwane. Hlavným investorom série A je Taiwania Capital a podieľajú sa na nej aj súčasní investori, Crowdberry, EIC FundVenture to Future Fund. Ide v poradí o tretiu investíciu do spoločnosti. Sensoneo vďaka nej plánuje podporiť svoju zahraničnú expanziu a posilniť pozíciu na globálnych trhoch.

Fond rizikového kapitálu Taiwania Capital sa zameriava na technologické spoločnosti a na investície série A. Fond pre strednú a východnú Európu (CEE Fund) vo výške 200 miliónov USD investuje od roku 2022 do rýchlo rastúcich startupov a scale-upov so sídlom v regióne strednej a východnej Európy. Vedúci partner CEE Fund, Mitch Yang: „Sensoneo je vynikajúcou ukážkou toho, ako môže spoločnosť so sídlom v regióne strednej a východnej Európy vďaka dôslednému zameraniu na inovácie lákať medzinárodných zákazníkov a konkurovať celosvetovej konkurencii. Ako globálny líder má Sensoneo jedinečnú pozíciu, ktorá spoločnosti umožňuje úspešne pôsobiť na rýchlo rastúcom trhu inteligentného odpadového hospodárstva. Sme presvedčení, že technológie spoločnosti Sensoneo určujú štandardy v oblasti inteligentného odpadového hospodárstva a sme nadšení, že môžeme byť súčasťou tohto príbehu.“

Sensoneo sa od svojho založenia v roku 2017 zameriava na vývoj nástrojov a riešení, ktoré do odpadového priemyslu prinášajú väčšiu efektivitu, transparentnosť a nižšiu uhlíkovú stopu. V  súčasnosti pomáhajú s manažmentom odpadu mestám a firmám vo viac ako 80 krajinách sveta. Vďaka prepojeniu udržateľnosti, unikátnych technológií a stabilného rastu je Sensoneo atraktívnou spoločnosťou z hľadiska investičných príležitostí. Spoločnosť v uplynulých mesiacoch rokovala s viacerými globálnymi investormi, pričom zohľadnila aj potenciál v regióne Ázie a Tichomoria (APAC): „Taiwania je medzinárodne uznávaná investičná spoločnosť a veľmi nás teší, že vďaka nej získame rastový kapitál, ktorý nám pomôže upevniť pozíciu globálneho lídra na trhu inteligentného odpadového hospodárstva. Investícia nám otvára nové obchodné príležitosti v Ázii a je potvrdením nášho rastu v APAC regióne, ktorý je jedným z našich kľúčových trhov. V tomto roku navyše plánujeme otvoriť našu pobočku na Taiwane, čo nám umožní byť blízko k našim zákazníkom a prinášať naše riešenia inteligentného odpadového hospodárstva do ázijských krajín,“Martin Basila, riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Sensoneo.

Pri otvorení novej pobočky asistuje aj TROB (Taipei Representative Office Bratislava). Nan-Yang Lee, zástupca TROB: „Je to viditeľný príklad, ktorý ukazuje, že taiwanská vláda je ochotná spolupracovať so Slovenskom, a to nielen s cieľom posilniť obchodnú spoluprácu, ale aj vytvoriť príležitosti, ktoré prinesú prosperitu obom krajinám.“

Spoločnosť Sensoneo doposiaľ získala investície v objeme 2,2 milióna eur a za posledné roky sa jej darí zdvojnásobovať tržby. Aj na nasledujúce roky je projektovaný dvojnásobný rast, akcelerácia ziskovosti a prijímanie nových kvalifikovaných zamestnancov.

Príjmy spoločnosti pochádzajú z troch rôznych divízií: komplexné riešenia pre inteligentný zvoz odpadu vrátane vlastných senzorov, optimalizácia zberu odpadu vo výrobných spoločnostiach a riešenia pre zálohovanie a spätný zber odpadov. Inteligentné monitorovanie odpadov využívajú mestá ako Buenos Aires, Reykjavik, Trieste, či Praha, alebo Bratislava. Sensoneo tiež čaká najväčšia inštalácia inteligentného odpadového hospodárstva v Európe, ktorá sa spúšťa tento rok v Madride.

Sensoneo je tvorcom unikátneho softvérového systému pre zálohovanie, ktorý je možné adaptovať pre špecifické potreby rôznych krajín. Spoločnosť je v súčasnosti jediným integrátorom zálohovania, ktorý pôsobí v troch krajinách: na Slovensku, na Malte a v súčasnosti je aj v prvej fáze zálohovania v Rumunsku. Zároveň aktuálne implementuje zálohovanie v ďalšej stredoeurópskej krajine a aj v prvej západoeurópskej krajine. Aj vďaka úspechom vo viacerých významných tendroch má spoločnosť garantovaný stabilný rast.

Značky: