Seznam.cz vydal novú verziu svojho prehliadača a sprístupnil ju používateľom z ďalších krajín, vrátane Slovenska.

Internetový prehliadač Seznam.cz vznikol už pred 3 rokmi. Pôvodne bol dostupný iba v Čechách, avšak teraz expanduje do ďalších krajín, vrátane Slovenska. Medzičasom pribudli aj nové funkcie.

Prehliadač od Seznam.cz denne používa 400 000 unikátnych používateľov v mobilných zariadeniach a 70 000 na desktope. To je oproti minulému roku nárast o 32, respektíve 51 percent. Za celý mesiac máj využil prehliadač necelý milión ľudí: konkrétne 832 000 v mobilnom telefóne a 250 000 z desktopu. V máji bol prehliadač nainštalovaný na približne 100 000 zariadeniach. Seznam.cz verí, že sa podobnej obľube dočká aj na Slovensku a v ďalších krajinách.

Dizajn prehliadača je minimalistický a prehľadný

Prehliadač je dnes dostupný pre počítače s operačným systémom Windows a macOS a mobilné zariadenia so systémom iOS, Android a Windows 10 Mobile. Jeho základom je open-source projekt Chromium, ktorý tím Seznam.cz od základu prepísal a  optimalizoval. Práve preto je v novej verzii až dvakrát rýchlejší než predtým.

Seznam.cz tvrdí, že kľúčová je preňho najmä bezpečnosť používateľov. Preto nie je možné do prehliadača inštalovať doplnky tretích strán. Seznam.cz však postupne do svojho prehliadača integruje prvky, vďaka ktorým je všetko potrebné zakomponované už v prehliadači samotnom. Najnovšie oznámil spoluprácu s bankami na ochrane používateľov pred podvodnými stránkami. Nová verzia prehliadača ponúka okrem dostupnosti v nových krajinách aj dvojnásobnú rýchlosť a rad funkcií v desktopovom, ale najmä v mobilnom a tabletovom variante.

Pes Krasty je užitočný doplnok. Je však prispôsobený pre používateľov z Česka

Prehliadač postupne za posledné obdobie získal rad nových funkcií, ktoré sú v novej verzii plne k dispozícii na desktope a v mobile. Centrom všetkého je červené esko, ktoré symbolizuje návrat na domovskú stránku Seznam.cz. Pes Krasty je  pomocníkom, ktorý symbolizuje jednoduchosť, s akou sa v danú chvíľu v prehliadači zobrazia sprievodné a užitočné informácie, a to skôr, než ich začne používateľ sám aktívne hľadať.  Jeho vykúkajúca hlava znamená, že prináša nejaké upozornenie alebo ponuku.

Pokiaľ je používateľ na cudzojazyčnom webe, automaticky to pozná a dá mu možnosť stránku preložiť. To isté po novom spraví s emailom v cudzom jazyku. Konkrétne vie prekladať z angličtiny a nemčiny, v príprave je ruština a ďalšie jazyky budú nasledovať. Krasty pomôže aj pri nákupoch. Keď si v e-shope prezeráte výrobok a na internete existujú články s recenziami, Krasty vás na ne upozorní. A pokiaľ si prezeráte recenziu v podobe článku alebo videa, Krasty ponúkne porovnanie cien daného produktu. V praxi to funguje dobre, avšak táto funkcia je aktuálne prispôsobená hlavne pre českých používateľov. Slovákom aktuálne príliš nepomôže, najmä pri nakupovaní nie. Krasty funguje iba v rámci vyhľadávača Seznam.cz, avšak v rámci prehliadača si môžete nastaviť ako predvolený vyhľadávač aj konkurenčný Google či Bing.

V zozname recenzií sú na prvom mieste české portály, neskôr sa objaví aj nejaký slovenský. S nákupom však pes Slovákom neporadí

Krasty tiež dohľadá relevantné články k tomu, čo si ľudia na internete čítajú a ponúka napríklad aktuálne články k najrôznejším heslám na Wikipedii. Automaticky tiež nájde otváracie hodiny, adresy a ďalšie praktické informácie na stránkach úradov či reštaurácií. K umelcom, politikom, hudobným skupinám a divadlám vie priradiť ich aktuálny program, či všetko, čo sa o nich v poslednom čase písalo.

Krasty oddnes upozorní aj na súvisiace články na troch najväčších slovenských spravodajských portáloch, a to sme.sk, dennikn.skpravda.sk. K novým funkciám prehliadača patrí aj upozornenie v prípade mimoriadnych udalostí. Pokiaľ sa doma či vo svete stane niečo závažného, prehliadač formou notifikácie upozorní a ponúkne odkaz na spravodajské weby Seznam Zprávy alebo Novinky.cz. Opäť platí, že Krasty funguje iba v rámci vyhľadávača Seznam.cz. Prehliadač umožňuje zmenu nastavenia predvoleného vyhľadávača aj na konkurenčný Google či Bing.

Nová verzia, ktorá obsahuje všetky spomínané novinky, je k dispozícii pre macOS, Windows, Android a iOS. Verzia pre Windows 10 Mobile je v režime údržby, je tak stále dostupná, avšak Seznam neplánuje do nej prinášať nové funkcie okrem nevyhnutných opráv.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit