Nabíjačka k telefónu nemusí mať fádny tvar a aj v tejto oblasti je priestor na zaujímavé dizajnové nápady.

Dokazuje to projekt výrobcu príslušenstva Shargeek, ktorý na portáli hromadného financovania Indiegogo spustil kampaň na financovanie nabíjačky v tvare malého klasického počítača. Na tému upozornil portál TheVerge.com.

Výrobca to síce na stránke kampane priamo nespomína, ale je zjavné, že tvar nabíjačky je inšpirovaný prvým a dnes už klasickým počítačom Macintosh z roku 1984. Rovnako je zrejmé, že pri návrhu zariadenia bol kladený dôraz hlavne na zaujímavú vizuálnu stránku, pretože technickými špecifikáciami neohúri.

Ide o 35-wattovú nabíjačku, ktorá zvládne napájať inteligentné hodinky, telefóny, tablety a notebooky s nižšou energetickou náročnosťou, ako napríklad MacBook Air M1. Podporuje nabíjacie protokoly PPS, PD3.0, QC3.0 a rad ďalších. Nabíjací konektor je iba jeden a je to klasický USB-C typ.

Zdroj: Shargeek

Indikácia rýchlosti nabíjania

Zaujímavosťou je displej nabíjačky, ktorý môže svietiť štyrmi rôznymi farbami. Biela znamená, že nabíjačka aktuálne nenabíja žiadne zariadenie, žltá informuje o nabíjaní „normálnou“ rýchlosťou. Modrá je určená pre signalizáciu rýchleho nabíjania a zelená na superrýchle nabíjanie. Konkrétne rýchlosti však výrobca neuvádza a na samotnom displeji sa okrem podsvietenia nezobrazujú žiadne informácie o priebehu nabíjania.

Nabíjačka je dodávaná s vidlicou určenou pre zásuvky v americkej rozvodnej elektrickej sieti, dajú sa však dokúpiť adaptéry pre európsku, britskú a austrálsku sieť. Tie však trochu narúšajú praktickosť i dizajn zariadenia. Ten navyše vynikne hlavne v prípade, ak máte nabíjačku zapojenú do predlžovačky umiestnenej priamo na stole.

Kampaň na toto zariadenie potrvá ešte necelé dva týždne. Nabíjačku sľubuje výrobca dodávať celosvetovo, čo sme využili a jeden kus sme si objednali do redakcie. V kampani stála 23 eur, ale za päť eur sme si priobjednali cestovné adaptéry a sedem eur stála doprava na Slovensko. Celkovo sme teda zaplatili 36 eur. Doručená by mala byť v júli a keď ju dostaneme, určite o nej napíšeme krátku recenziu.

Zdroj: Indiegogo.com, TheVerge.com

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.