Shelly je nový systém inteligentnej domácnosti, ktorý môžete používať, ak máte doma Wi-Fi. To má dnes prakticky každý.

Funguje bez HUB-u a bez Cloudu, len s Wi-Fi

Na jeho funkciu nemusíte inštalovať nejakú centrálu, vo väčšine prípadov nemusíte zavádzať nové káble a podstatné prvky sa dajú dať na miesta, ktoré už vo svojej domácnosti máte. Je to ideálne riešenie pre prípady, keď už svoju domácnosť máte vybudovanú, ale teraz do nej chcete dodatočne nainštalovať inteligenciu a chcete, aby to bolo čo najjednoduchšie. Vtedy chcete Shelly.

Väčšina zariadení Shelly funguje na zabudovanú batériu
Väčšina zariadení Shelly funguje na zabudovanú batériu, netreba teda káble

Pomocou prvkov z inteligentnej domácnosti, ktoré sme mali v redakcii na vyskúšanie, môžete zapínať a vypínať ľubovoľný spotrebič, zapnúť a vypnúť zásuvku, skontrolovať teplotu a vlhkosť v domácnosti, zistiť prítomnosť dymu v domácnosti a nahlásiť alarm, riadiť teplotu pomocou ovládania ventilu radiátora, skontrolovať otvorenie či zatvorenie dverí/okna a k tomu celému ešte merať spotrebu pripojených spotrebičov.

Aplikácia Shelly na ovládanie zariadení z inteligentnej domácnosti
Aplikácia Shelly na ovládanie zariadení z inteligentnej domácnosti

Ako sme už uviedli, na prevádzku Shelly zariadení nepotrebujete nejaký HUB, nepotrebujete ani prihlasovanie sa do cloudu, všetky príkazy a monitorovanie sa vlastne realizujú na lokálnej úrovni. Zariadenia Shelly môžete ovládať hlasom, rovnako sú to zariadenia vysoko kompatibilné s okolím. K zariadeniam existuje šikovná mobilná aplikácia Shelly Smart Control, informácie máte tak v prehľadnej podobe so sebou. Jednotlivé činnosti tak môžete napr. časovo podmieniť, spustiť nejaké zariadenia na základe výskytu inej udalosti. Zariadenia sú kompatibilné s ovládaním cez Alexa, Google Home, mobilná aplikácia je určená pre telefóny Android, iOS a Huawei.

Z našej praxe sa nám osvedčilo pri inštalácii inteligentnej domácnosti začať práve s mobilnou aplikáciou – to je výhodný východzí bod. Tú si nainštalujete a pomocou pripojenia na Bluetooth a Wi-Fi budete vedieť pripájať a konfigurovať jednotlivé zariadenia.

Shelly Wall Display

Ide o nástennú centrálu, ktorá v sebe integruje dotykový displej a umiestňuje sa do steny. Zapojiť musíte aj fázu a neutrálny vodič. Pokojne sa dá umiestniť do elektrickej krabice pôvodne určenej pre vypínač.

Shelly Wall Display namontovaný na stene
Shelly Wall Display namontovaný na stene

Jeho súčasťou je aj 5 A relé a displej má pripojenie na Wi-Fi a Bluetooth. Uhlopriečka farebného displeja je 4 palce, čo je o niečo viac ako 10 cm. Táto jednotka má možnosť zobrazovať namerané hodnoty a umožniť ovládanie iných zariadení, ktoré budete v domácnosti pripájať. Vytvoriť si môžete jednotlivé miestnosti s inštalovanými zariadeniami, scenáre, čo sa má kedy stať a samozrejme ovládať túto jednotku, napr. jas jej displeja. Na to všetko vám postačuje dotykové ovládanie prstami. Zapínanie a vypínanie vnútorného relé je jednoduché, klikom dvoma prstami kdekoľvek na displeji.

Shelly Wall Display v spojení s inteligentnou zásuvkou
Shelly Wall Display v spojení s inteligentnou zásuvkou

Jednotka má vstavané snímače pre teplotu, vlhkosť a úroveň osvetlenia. Umožňuje aj monitorovanie spotreby energie zariadení v zvolenej miestnosti. S ostatnými zariadeniami je pritom prepojená pomocou Wi-Fi pripojenia. To, čo bude na displeji zobrazené, si konfigurujete podľa vášho priania. Jednotka môže byť v bielej alebo čiernej farbe.

Cena: 141,99 €

Shelly DUO – RGBW (WIFI)

Ide o LED žiarovku s objímkou E27 (tzv. veľký závit). Umožňuje vyfarbiť si svoj domov podľa predstáv. Dá sa nastaviť intenzita svetla a tiež farba svetla – RGBW svetlo.

SHELLY DUO - RGBW (WIFI)
Žiarovka SHELLY DUO – RGBW (WIFI) s ovládaním pomocou aplikácie

Najjednoduchšia forma je nastaviť si parametre svetla pomocou mobilnej aplikácie. Pomocou posúvača stmievača môžete nastaviť jas žiarovky. Takto môžete ovládať svetlá od spálne až po dvor. Táto žiarovka tiež umožňuje simulovať pohyb v domácnosti, aj keď v nej práve nie ste. Žiarovka má v sebe zabudovaný web server. Shelly DUO má dva svetelné režimy – farebný a biely. Osvetlenie si môžete prispôsobiť pomocou palety RGB a teplôt bielej. Menovitý výkon je 9 W, napájanie je od 110 do 230 V, 50 alebo 60 Hz. Pritom umožňuje aj merať elektrickú spotrebu. Životnosť žiarovky je 30 000 hodín.

Žiarovka Shelly Duo
Žiarovka Shelly Duo

Cena: 14,99 €

Shelly TRV – Termostatická radiátorová hlavica (WIFI)

Shelly TRV umožňuje regulovať teplotu tým, že túto hlavicu nainštalujete na radiátor. Ide vlastne o ventil, ktorý ovládate cez inteligentnú domácnosť a meníte tak prietok teplej vody v radiátore. Hlavica je vybavená nabíjateľnou batériou s výdržou až 2 roky. Jej dobíjanie sa realizuje pomocou USB-C portu. Inštalácia znamená, že svoj pôvodný ventil nahradíte inteligentným, pritom súčasťou dodávky sú aj adaptéry pre viaceré typy radiátorov. Inštalácia je tak pomerne rýchla.

Radiátorová hlavica Shelly TRV
Radiátorová hlavica Shelly TRV

Shelly TRV môžete nastaviť na základe vlastných scén so zohľadnením aktuálneho času či dátumu, ďalších udalostí a výsledkom je tepelná pohoda a optimalizácia spotreby energie. TRV zároveň meria teplotu v izbe a tú vám aj zobrazuje, napr. aj v mobilnej aplikácii. Žiadanú teplotu môžete nastaviť buď manuálne pomocou tlačidiel na Shelly TRV, v mobilnej aplikácii alebo na nástennom displeji Shelly. Teplotu si môžete nastaviť v rozsahu od 5 do 30 °C. Na túto radiátorovú hlavicu môžete pripojiť externé snímače teploty, napr. nižšie zmienený Shelly H&T. Takto zohľadňujete pri regulácii teploty vhodnejšie miesto v miestnosti, ako je tesne pri radiátore.

Hlavica Shelly TRV nainštalovaná na radiátor
Hlavica Shelly TRV nainštalovaná na radiátor

Poznámka: Bohužiaľ v čase, ktorý ubehol od tvorby tohto článku výrobca ukončil predaj Shelly TRV, a to kvôli ukončeniu výroby WiFi čipsetu, ktorý bol v hlavici použitý. Shelly do budúcnosti plánuje náhradu, ale zatiaľ neuviedol presný termín, kedy by mohla byť nová hlavica uvedená na trh. Ako alternatívne radiátorové hlavice je možné použiť Meross Smart Radiátorová Hlavica Starter Kit alebo AQARA Radiator Thermostat E1, ku ktorej potrebujete Zigbee Hub napr. AQARA Hub E1

Cena: 78,99 €

Shelly PLUS PLUG S

Tento produkt je vlastne inteligentná zásuvka s meraním spotreby a farebnou LED signalizáciou stavu.

Inteligentná zásuvka Shelly Plug Plus S
Inteligentná zásuvka Shelly Plug Plus S

Rozmerovo je to pomerne malá zásuvka s pripojením na Wi-Fi a Bluetooth. Takto je možné monitorovať a riadiť osvetlenie, kúrenie alebo iný spotrebič pripojený na elektrickú sieť. Maximálny menovitý výkon je 2500 W. Shelly Plus Plug S má nastaviteľnú LED indikáciu a celkom dobre sa dá použiť aj ako príjemné teplé nočné svetlo. Svetlo je možné nastaviť priamo cez mobilnú aplikáciu, a to vo všetkých jej režimoch. Svetlo sa dá aj celkom vypnúť. Zásuvku je možné ovládať aj inými inteligentnými zariadeniami. Shelly Plus Plug S tiež poskytuje presné sledovanie spotreby elektrickej energie.

Inteligentná zásuvka umožňuje ovládať spotrebič s odberom až do 12 A
Inteligentná zásuvka umožňuje ovládať spotrebič s odberom až do 12 A

Cena: 24,99 €

Shelly Plus Smoke Alarm

Toto je inteligentný dymový snímač s napojením na Wi-Fi a Bluetooth. Napájaný je vlastnou batériou, ktorá má výdrž až 1 rok. Ako sme si vyskúšali, vygenerovaný alarm má veľmi prenikavý zvuk s hlasitosťou >85 dB. Zároveň alarm aj svieti. Inštalácia je veľmi jednoduchá – nevediete totiž žiadne káble, ale len ho pripevníte napr. na strop.

Inteligentný alarm Shelly
Inteligentný alarm Shelly

V prípade zisteného nebezpečenstva bude Shelly Plus Smoke okamžite informovať vás a aj ostatných, aby ste mohli vykonať príslušné opatrenia. V prípade dymu alebo požiaru môžete na svojich zariadeniach Shelly nastaviť inteligentné akcie. Tieto scény je možné prispôsobiť podľa vašich predstáv – napr. sa môže prerušiť napájanie všetkých spotrebičov v miestnosti, kde došlo k požiaru. Zároveň sa môže zapnúť núdzové osvetlenie a odomknú sa dvere, a to v prípade, ak sú Shelly produkty pripojené do nadradeného systému akým je napr. Homey Pro alebo Home Assistant Green.

Ak sa zistí alarm, zariadenie spustí celý rad akcií
Ak sa zistí dym, zariadenie spustí celý rad akcií

Cena: 53,99 €

Shelly Blu Door Windows Senzor White

Toto je snímač otvoreného okna alebo dverí. Dodáva sa v bielej, hnedej a čiernej farbe a jednoducho sa inštaluje. Stačí ho napr. len nalepiť na dvere, zariadenie je pritom napájané vlastnou batériou.

Dverový kontakt Shelly BLU DOOR WINDOW SENSOR
Dverový kontakt Shelly BLU DOOR WINDOW SENSOR

Uzatvorenie, resp. otvorenie signalizuje tento snímač napr. v mobilnej aplikácii, prípadne na nástennom displeji. V prípade otvorenia vidíte aj hodnotu uhla otvorenia. Výhodou je mimoriadne nízka spotreba energie a gombíková batéria CR 2032 tak vydrží veľmi dlho. V krajnej polohe sú dve časti snímača držané vo fixovanej polohe pomocou magnetu, aby sa vylúčilo falošné hlásenie alarmu. Po otvorení okna alebo dverí sa potom môžu spustiť ďalšie akcie.

Shelly BLU DOOR WINDOW SENSOR je Bluetooth senzor a na jeho použitie je potrebné, aby bolo v dosahu Shelly zariadenie, ktoré podporuje Bluetooth. Napr. celá séria Shelly Plus alebo Shelly Pro zariadení alebo Shelly Blu Gateway.

Nainštalovaný snímač Shelly BLU
Nainštalovaný snímač Shelly BLU

Cena: 19,99 €

Shelly Plus H&T

Ide o snímač teploty a vlhkosti v bielej farbe. Napája sa pomocou batérie a táto vydrží pracovať viac ako 1 rok. Namiesto štyroch AAA batérií je možné použiť aj externé napájanie pomocou USB-C nabíjačky. Na svojom displeji zobrazuje informáciu o aktuálnej teplote a vlhkosti vo vašej domácnosti.

Snímač Shelly H&T so zobrazením teploty a vlhkosti
Snímač Shelly H&T so zobrazením teploty a vlhkosti

Shelly Plus H&T monitoruje aj najmenšiu zmenu podmienok a pomôže vám dopredu predchádzať suchu alebo plesniam pri zachovaní komfortných podmienok v priestoroch.

Shelly Plus H&T kombinuje pokročilú technológiu s minimalistickým dizajnom. Zariadenie dokonale zapadne do každého interiéru domácnosti alebo kancelárie. Displej využíva E-Ink technológiu a tento snímač sa dá využiť ako vstup pre inteligentnú hlavicu Shelly TRV.

Shelly H&T pri monitorovaní parametrov v miestnosti
Shelly H&T pri monitorovaní parametrov v miestnosti

Cena: 35,99 €

Zariadenia so značkou Shelly nás prekvapili tým, že skutočne všetko fungovalo na prvé zapojenie. Ono to nebýva zvykom. Páčilo sa nám aj to, že zariadenia fungujú bez centrály a v podstate autonómne. Oceňujeme širokú podporu rôznych platforiem inteligentnej domácnosti napr. Homey Pro alebo Home Assistant Green.

Zapožičal: SmarterHOME

Zdroje: vlastné, Shelly

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.