Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od piatej generácie japonskej prémiovej značky Lexus LS všetci očakávajú, že majiteľovi ponúkne oveľa viac ako predchádzajúca. Luxusné vozidlo musí samozrejme ponúknuť komfort.

Pocit dokonalého pohodlia. Presne to musíte cítiť, keď si sadnete do sedadla auta prémiovej triedy. Pre Lexus LS boli naprojektované veľmi starostlivo. Každé  je vybavené elektrickým a pneumatickým regulačným mechanizmom, u predných sedadiel možno nastaviť až 28 parametrov. Základné sa nastavujú tlačidlami na boku sedadla – odsúvanie a prisúvanie, sklápanie, zdvíhanie a spúšťanie, naklápanie, ako aj vertikálna a horizontálna poloha podpery spodnej časti chrbtice.

Dotykom multimediálneho displeja možne meniť vertikálnu a horizontálnu polohu spodnej podpory chrbta, vertikálne a horizontálne nastavenie opierky hlavy, podporu panvy a bedier, nastavenie opierok lakťov a funkciu „obnoviť“.  Predné sedadlá sa podľa potreby dvíhajú a klesajú, aby uľahčili vystupovanie, bočné opierky sa pritom sklopia.

Masáž? Vyberte si!

Vodič na dlhšej ceste určite ocení funkciu masáže od stehien po ramená. Postarajú sa o ňu bublinky  naplnené vzduchom pod čalúnením.  Dostupné sú dva programy  komplexnej masáže a tri zamerané na jednotlivé časti tela. Intenzitu masáže, ktorá trvá približne 15 minút,  možno nastaviť na jednu z piatich úrovní.

Zadné sedadlá umožňujú nastavenie 22 parametrov, zato však majú širší rozsah regulácie opierok a elektricky vysúvané podložky pod nohy. Na ich ovládanie slúži dotyková obrazovka v stredovej lakťovej opierke, ktorou možno ovládať aj klimatizáciu, slnečné clony a osvetlenie.

Displeje s vychytávkami

Nový multimediálny systém modelu Lexus LS je vybavený 12,3-palcovým displejom s vysokým rozlíšením z tekutých kryštálov a LTE mobilným prístupom k internetu. Umožňuje priebežne aktualizovať mapy v režime „over-the-air“ a dynamickú navigáciu, pričom zohľadňuje aktuálnu dopravnú situáciu a využíva internetovú databázu POI. Systém tiež umožňuje cestujúcim pripojenie na hotspot wi-fi až pre päť zariadení.

Voliteľným vybavením je farebná projekčná obrazovka HUD 600 x 150 mm na čelnom skle. Obraz, ktorý vodič inak vidí vo vzdialenosti 3 metre, sa objavuje rovno pred jeho očami, čo uľahčuje sledovanie vozovky pred vozidlom aj bez potreby zaostrovania zraku.

Ideálna teplota

Systém klimatizácie je vybavený sieťou 16 infračervených snímačov teploty (o desať viac ako predchádzajúci model), ktoré zabezpečujú  precíznejšiu reguláciu chladenia i vykurovania a citlivejšie reagujú na teplotné rozdiely, napríklad v dôsledku zmeny intenzity slnečného svetla. Celok je riadený systémom Climate Concierge, ktorý riadi klimatizáciu, vyhrievanie volantu ako aj vyhrievanie a vetranie sedadiel.

Dotyková obrazovka Lexus Remote Touch v novej verzii má o 56 % väčší povrch a je vybavená spínačom pre prístup k ďalším menu, ako aj funkcii riadenia navigačného systému a multimédií spôsobom známym zo smartfónov – pretiahnutie, posúvanie, zväčšenie, dvojité poklepanie.

Dokonalý zvuk

Štandardný audio systém firmy Pioneer je vybavený 12 reproduktormi – dva 18 cm sú umiestnené v predných dverách, dva 16 cm v zadných dverách a sedem 9 cm širokopásmových a „subwoofer“ umiestnený pod zadným sklom.

Alternatívou je audio systém Mark Levinson 3D QLI Reference Surround Sound 7.1 s 23 reproduktormi rozmiestnenými na 16 miestach (vrátane dvoch 4 cm v strešnej časti nad sedadlami) a s celkovým výkonom 2400 wattov.  Po prvýkrát v automobilovom audio systéme bola použitá technológia Quantum Logic Immersion, ktorá digitálne rozdeľuje zvuk na jednotlivé kanály – vokály, nástroje, informácie o zdrojovom umiestnení – ktoré potom zmixuje tak, aby odrážali skutočný zvukový priestor, napríklad rozmiestnenie hudobníkov na scéne alebo v štúdiu.  Tento systém využíva aj technológiu Clari-Fi, ktorá je schopná obnoviť zvukové detaily, ktoré zanikli kompresiou zo súborov alebo z internetu.

Môžete si priať viac? V takto vybavenom interiéri vozidla si vodič aj cestujúci užijú aj dlhšiu cestu v dokonalom komforte. V autosalónoch na Slovensku sa tento model objaví začiatkom budúceho roka.

Značky: