Pozor na tento podvod, je stále aktuálny a cieli najmä na vašu nepozornosť a zvedavosť.

Ako upozorňuje ESET a naši čitatelia, správa sa šíri cez Messenger. Funguje to nasledovne. Dostanete odkaz, na ktorý by ste mali ťuknúť a javí sa ako presmerovanie na sieť TikTok. ESET hovorí, že sa tento druh podvodu vo veľkej miere objavuje v Českej republike, no stretli sme sa aj s prípadmi na Slovensku. Dôvodom budú úzke vzťahy medzi používateľmi oboch krajín a preto si tento škodlivý kód vyberá obete z oboch lokalít.

Zdroj: ESET

Neotvárajte podozrivý odkaz

Správa sa snaží vyvolať zvedavosť práve otázkou v nadpise článku. Vyzerá to, ako by sa niekto z vašich kontaktov pýtal, či ste to vy, koho videl na videu. V závislosti na operačnom systéme ako Android, iOS, macOS, Windows budete po kliknutí na link presmerovaný na podvodnú stránku, ktorá propaguje VPN službu.

Zdroj: ESET

Stránka ale vyzerá ako YouTube a na to, aby ste si mohli video pozrieť, je potrebné nainštalovať VPN aplikáciu. Antivírusový výrobca zaznamenal aj presmerovanie na rôzne herné a výherné portály, kde sa treba zaregistrovať.

V prípade otvorenia linku cez počítačovú aplikáciu vás presmeruje na stránku s obsahom pre dospelých alebo platené zoznamky. Všetky prípad majú ale spoločný jav – donútiť používateľa zaplatiť za nejakú službu.

Krádež vášho profilu

Zákernosť aplikácie je v tom, že vás môže presmerovať na prihlasovacie okno do falošnej stránky Facebooku. Ak sa prihlásite, odovzdáte údaje hackerom a tí potom získajú prístup do vášho účtu. Toto nie je imúnne ani voči dvojfaktorovej autentifikácii, pretože ide o vaše prihlasovanie, ktoré zväčša potvrdíte.

Zdroj: ESET

Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET, hovorí o tom, že „Útočník prístup do profilu nezíska hneď po rozkliknutí linku. Ide len o presmerovanie obete na rôzne stránky, ale ďalšie šírenie podľa všetkého neprebieha automaticky.“

Pozor si ale treba dať na spomínané prihlásenie. Ak sa vám aj po kliknutí na link zobrazí okno napodobňujúce stránku prihlasovania do Facebooku, nič sa nedeje. Nesmiete do nej vložiť a potvrdením odoslať údaje.

Zdroj: vlastné, ESET

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.