Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Témou tohtoročnej súťaže je „Technológia s účelom“
  • Pôvodné práce na túto tému musia byť uverejnené v období od apríla 2022 do apríla 2023
  • Súťaž je otvorená pre všetkých tvorcov mediálneho a digitálneho obsahu

Spoločnosť Siemens dnes vyhlásila piaty ročník medzinárodnej súťaže Siemens Media Award 2023. Uskutoční sa v siedmich krajinách strednej a východnej Európy (Rakúsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko). Témou tohto ročníka je „Technológia s účelom“. Zapojiť sa môžu publicisti z printových a digitálnych médií, ako aj autori zo sociálnych sietí a ďalší tvorcovia obsahu. Súťažné príspevky musia byť publikované v ostatných 12 mesiacoch. Víťaz slovenskej časti súťaže získa prístup k prestížnym svetovým médiám, ako aj možnosť podporiť rozvoj vybraného mimovládneho subjektu.

Autor najlepšieho diela z každej krajiny sa zúčastní na odbornej študijnej ceste do spoločnosti Siemens vo Viedni. Na slávnostnom podujatí budú vybraní traja národní víťazi, ktorí spolu so svojimi partnermi získajú  zájazd na Salzburský festival v Rakúsku. Po účasti na slávnostnom odovzdávaní cien pre strednú a východnú Európu vo Viedni budú mať novinári možnosť navštíviť vybranú technologickú referenciu. Na zatiaľ poslednom ročníku v roku 2019, ktorý sa venoval téme budúcnosti miest, priemyslu a energetiky, zastupoval Slovensko publicista Patrik Garaj.

Siemens dlhodobo aktívne podporuje výmenu poznatkov medzi tvorcami mediálneho obsahu v regióne strednej a východnej Európy. Po viacročnej prestávke sa spoločnosť usiluje známou medzinárodnou cenou Siemens Media Award upriamiť pozornosť verejnosti i novinárov na závažné celospoločenské témy. „Podporujeme kvalitnú a investigatívnu žurnalistiku, obzvlášť obsah, ktorý prináša nové pohľady, originálne prístupy, ale aj hĺbkovú analýzu,“ povedala Monika Orbanová, Head of Communication spoločnosti Siemens. Víťaz tohtoročného slovenského kola preto navyše k postupu do medzinárodného kola zároveň získa celoročné predplatné služby PressReader, vďaka ktorej dostane prístup k viac ako 7000 prestížnym svetovým médiám. Spoločnosť Siemens navyše podporí vybraný mimovládny subjekt grantom v hodnote 2000 eur na aktivity súvisiace s témou tohto ročníka, ako je napríklad využívanie umelej inteligencie v každodennom živote či zavádzanie ekologickejších foriem dopravy. Príjemcu tohto grantu bude mať možnosť vybrať slovenský víťaz.

V tomto ročníku Siemens zvolil tému „Technology with purpose“, teda technológia s účelom. „Témou chceme obsiahnuť čoraz hlbší prienik digitalizácie nielen do pracovného života, ale aj do osobnej každodennosti,“ dopĺňa Monika Orbanová. Súťažné príspevky k tejto téme sa majú zameriavať na zlepšenie udržateľnosti, podporu ekonomiky a sociálneho aspektu. Zúčastniť sa môžu všetci autori pôvodných príspevkov, ktoré vyšli od apríla 2022 do apríla 2023: novinári printových médií, tlačových agentúr, rozhlasu, televízie a spravodajských portálov, ako aj blogeri, youtuberi a ďalší influenceri sociálnych médií či tvorcovia obsahu.

„Moderné technológie, priemyselné inovácie a digitálna transformácia pomáhajú organizáciám na celom svete nielen smerovať k udržateľnejšej budúcnosti, ale majú aj osobitný vplyv na život každého človeka. V tomto ročníku súťaže je preto možné podávať prihlášky týkajúce sa technologických inovácií od inteligentných systémov, umelej inteligencie a tovární efektívne využívajúcich zdroje až po rozvodné siete, inteligentné budovy, mobilitu, ekologickejšie formy dopravy a sofistikovanejšiu zdravotnú starostlivosť a mnohé ďalšie. Jednoducho hľadáme najkvalitnejší a najkomplexnejší obsah o tom, ako môžu digitálne technológie zmeniť každodenný život k lepšiemu. Táto téma je pre nás v spoločnosti Siemens veľmi dôležitá, pretože ukazuje, aký veľký vplyv má pokrok v podnikaní a technológiách na schopnosť každého z nás žiť lepší život,“ uzavrela Monika Orbanová.

Siemens vyzýva všetkých záujemcov z radov novinárov a tvorcov obsahu, aby sa zapojili prostredníctvom webového formulára. Jedna prihláška môže obsahovať viacero príspevkov. Termín na predloženie všetkých prihlášok je 5. máj 2023.

Značky: