Spoločnosť Siemens Healthineers presúva výrobu USG prístrojov z Ázie na Slovensko.

Nový závod vytvorí v meste Košice 30 nových pozícií, medzi nimi aj pre IT špecialistov. Okrem toho dá širší priestor študentom vysokých škôl. Spoločnosť uvádza, že cieľom je napomôcť zníženiu odchodu tých najšikovnejších do zahraničia.

Košický závod bude vyrábať časť všetkých všeobecných zobrazovacích a kardiovaskulárnych ultrazvukových systémov. Ide o prvý závod na výrobu ultrazvukových zariadení spoločnosti Siemens Healthineers v Európe s počiatočnou výrobnou kapacitou až 120 systémov týždenne.

Počas prvého roka fungovania plánuje nový závod vyrobiť viac ako 3000 špičkových ultrazvukových systémov a distribuovať ich zdravotníckym zariadeniam v rámci krajín Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA), čo predstavuje viac ako 50 % celosvetovej výroby Siemens Healthineers,“ hovorí Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

Značnou pridanou hodnotou košického závodu je podľa spoločnosti možnosť maximálne využívať pozemnú dopravu v rámci Európy namiesto leteckej, vďaka čomu sa údajne zníži produkcia emisií CO² o viac ako 90 %.

Rozhodnutie presunúť výrobu najmodernejších medicínskych zariadení z Ázie na Slovensko padlo podľa kompetentných najmä vďaka existujúcemu tímu slovenských expertov a softvérových špecialistov, ktorí už vyše 20 rokov vyvíjajú na Slovensku medicínske prístroje a softvérové riešenia. Nový závod Siemens Healthineers Slovensko s rozlohou 3300 m2 prinesie na Slovensko špecializovanú montáž všeobecných zobrazovacích a kardiovaskulárnych ultrazvukových systémov.

Závod má už teraz základy v podobe existujúceho takmer 300-členného tímu Development Center v Košiciach.S naším výskumným a vývojovým centrom v Košiciach sme zaznamenali veľký úspech a sme nadšení, že ho môžeme rozšíriť pridaním výrobných a ďalších kapacít. Schopnosť vyrábať produkty oveľa bližšie k našim zákazníkom v EMEA regióne je nesmierne dôležitá, najmä po všetkých výzvach v oblasti prepravy a dodávateľského reťazca za posledných pár rokov,“ uvádza Ajay Gannerkote, prezident divízie Ultrasound Siemens Healthineers.

Global president Siemens Healthineers Ultrasound Ajay Gannerkote ohlasuje významný projekt, ktorý presúvajú z Ázie na SlovenskoZdroj: Siemens
Global president Siemens Healthineers Ultrasound Ajay Gannerkote ohlasuje významný projekt, ktorý presúvajú z Ázie na Slovensko

Najnovším modelom, ktorý sa bude vyrábať v košickom závode, je ultrazvukový prístroj ACUSON Redwood. „Veľkou výhodou tohto prístroja je predovšetkým jeho univerzálnosť, ľahká manipulácia a mobilita. Vďaka tomu, že poskytuje výber pripojenia až z 16 typov ultrazvukových sond, ponúka špičkové zobrazovacie schopnosti rôznym špecializovaným oddeleniam. Z pohľadu pacienta je významný prínos aj v tom, že má tichú prevádzku a značne znižuje potrebu invazívnych procedúr,“ približuje Gabriel Valočik prednosta I. Kardiologickej kliniky na Lekárskej fakulte UPJŠ a VÚSCH a. s. v Košiciach.

Ďalšími prístrojmi, ktoré bude nový slovenský závod distribuovať do sveta, sú ACUSON JuniperACUSON Sequoia, ktorý s technológiou na báze umelej inteligencie umožňuje preniknúť do hĺbky až 55 centimetrov v detailnej diagnostickej kvalite, čo ešte donedávna ultrazvukové prístroje nedokázali.

Vďaka tomu je možné kvalitne vyšetriť aj pacientov s vysokou nadváhou, pri ktorých obraz nemusel byť dostatočne ostrý. ACUSON Sequoia dokáže zobrazovať aj veľmi malé štruktúry v tele dostatočne detailne, čo pomáha rýchlejšej diagnostike pacientov. Na vývoji jeho softvéru pracoval slovenský vývojársky tím Siemens Healthineers viac ako päť rokov.

Prof. MUDr. Gabriel Valočik, PhD., prednosta Kardiologickej kliniky na Lekárskej fakulte UPJŠ a VÚSCH a.s. v Košiciach demonštroval vyšetrenie pacienta USG prístrojom ACUSON RedwoodZdroj: Siemens
Prof. MUDr. Gabriel Valočik, PhD., prednosta Kardiologickej kliniky na Lekárskej fakulte UPJŠ a VÚSCH a.s. v Košiciach demonštroval vyšetrenie pacienta USG prístrojom ACUSON Redwood

Ako pre TOUCHIT.SK uviedol námestník primátora Košíc Marcel Gibóda, klaster bol aj je veľkou vzpruhou pre tento región. „Mesto Košice sa snaží pomôcť tomuto sektoru, ktorý je atraktívny a perspektívny a tiež napomáha tomu, aby mladí ľudia neodchádzali z nášho mesta,“ zdôraznil.

Veľkou témou je podľa neho prilákanie superpočítača do Košíc. „Spolu s univerzitami a privátnym sektorom sa snažíme vytvoriť unikátny projekt, ktorý by ponúkol tú najlepšiu možnosť pre jeho využívanie,“ dodal Gibóda.

Siemens Healthineers má na Slovensku pobočky v Bratislave, Žiline a Košiciach. Nová výroba na našom území je prvou továrňou tejto značky v moderných dejinách Slovenska.

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.