Už sme informovali, že Slovak Telekom spustil ako prvý zo slovenských operátorov sieť 5G v komerčnej prevádzke a my sme si tento spôsob pripojenia aj reálne vyskúšali.

Detailné výsledky v redakcii práve spracovávame a zverejníme ich zajtra. Potvrdzujeme, že na pripojenie nie je treba novú SIM kartu, stačí tá, ktorou ste sa pripájali do 4G siete. Pri našom teste sme namerali rekordné rýchlosti na downloade cez 360 Mbit/s a na uploade okolo 75 Mbit/s. Rekordne krátky ping bol 5 ms. Ide však o rekordné výsledky, ktoré nedosiahnete vždy.

Sieť 5G sa stále buduje a stačí vám posun o 5 metrov a rýchlosti môžu výraznejšie poklesnúť. Okrem mestských častí v Bratislave, ktoré oficiálne pokrýva Telekom, sme sieť 5G zachytili aj v Rači. Na istom mieste je to aj v Starom meste. Evidentne na sieti Telekom intenzívne pracuje.

Pri teste sme použili telefón Samsung Galaxy S20 Ultra 5G s aktualizáciou na Android 11, ďalej Apple iPhone 12 a Huawei P40 Pro. So všetkými týmito telefónmi bolo možné komunikovať v 5G bez ďalšieho nastavovania, len zasunutím doteraz používanej SIM karty.

O tejto sieti sme sa rozprávali so zástupcami Telekomu a prinášame vám náš rozhovor vo video podobe.

Viac o sieti 5G od Telekomu

Telekom spúšťa komerčnú prevádzku 5G. Kde bude dostupná a na čom pobeží? (VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.