Tak a je to tu. Po sérii pilotných testovaní je na Slovensku dostupná skutočná komerčná 5G sieť.

Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020Zdroj: Telekom

Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020

Predstavil ju ten operátor, ktorý paradoxne nepredstavoval žiadnu pilotnú prevádzku. Zopakovalo sa to, čo bolo v prípade 4G siete (ale aj 3G, HSDPA, HSPA+,4G+) a Telekom jednoducho spustil komerčnú prevádzku. Dostupná je na relatívne veľkom území a už od štartu podporuje viacerých mobilných zariadení. Zatiaľ funguje len v hlavnom meste, ale rozširovanie bude nasledovať.

Tak teda kde?

V prvej fáze budú pokryté nasledovné územia Bratislavy: Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). V budúcnosti sa plánuje rozširovanie siete do ďalších lokalít. Rozsah 5G siete v tejto fáze je podobný ako pri štarte 4G siete v roku 2013.

Pokrytie Bratislavy sieťou 5G

Pokrytie Bratislavy sieťou 5G

Čo od tejto 5G siete čakať?

5G sieť Telekomu funguje v NSA (non-standalone) móde na frekvencii 2100 MHz so šírkou pásma 15 MHz v kombinácii s dostupnými LTE pásmami v Bratislave. Táto kombinácia ponúka maximálnu teoretickú kapacitu 1150 Mbps pre download a 131 Mbps pre upload. Reálne možno namerať rýchlosti na úrovni 300 až 600 Mbps pre download a 60 až 80 Mbps pre upload. Prenosová rýchlosť závisí od konfigurácie vysielača i skutočnej podpory konkrétneho koncového zariadenia. Momentálne je už sieť plne dostupná pre ľudí, ktorí majú SIM kartu od Telekomu. Postupne v nej budú prebiehať ďalšie fázy optimalizácie a finalizácia jej parametrov, aj pre lepšie využitie jednotlivých smartfónov.

Čo na 5G potrebujete? 

Na využívanie 5G siete potrebujete:

  • byť v pokrytí 5G
  • mať zariadenie s podporou 5G
  • použiť kompatibilnú SIM kartu. Tá nemusí byť nová, pokojne vám vystačí tá, ktorá vám fungovala v sieti 4G od Telekomu

5G sieť môžete využívať tak na paušáloch ako aj na predplatených kartách.

Čo všetko potrebujete na 5G sieť?

Čo všetko potrebujete na 5G sieť?

Aké sú podporované telefóny? 

Telekom odštartuje 5G sieť s podporou 12 zariadení. Od prvého dňa bude k dispozícii pre nasledujúce smartfóny:

  • Apple iPhone 12 mini
  • Apple iPhone 12
  • Apple iPhone 12 Pro
  • Apple iPhone 12 Pro Max
  • Huawei P40 Pro
  • Huawei Mate 40 Pro
  • OnePlus 8T
  • Samsung Galaxy S20 Ultra
  • Samsung Galaxy Note 20
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Xiaomi Mi 10T Lite
  • Xiaomi Mi 10T Pro
Podporované telefóny v sieti 5G od Telekomu

Podporované telefóny v sieti 5G od Telekomu

Čo sa zmení?

5G sieť bude fungovať paralelne so 4G sieťou a sami sa budete môcť rozhodnúť, do akej siete sa chcete prihlásiť a v ktorej teda dátovať. Výhodou novej 5G siete bude väčšia kapacita, ktorú budete mať k dispozícii. Tým pádom sa čiastočne odľahčí aj 4G sieť, ktorá je dnes veľmi intenzívne využívaná. 5G sieť má vyššiu stabilitu a dokáže obslúžiť väčšie množstvo používateľov kvalitným pripojením.

Výhody siete 5G

Výhody siete 5G

Túto vyššiu kapacitu môžete využiť v domácnosti, ale aj vo firme. 5G sieť pomôže aj v dnešnej situácii s koronakrízou pri práci v režime HomeOffice.

5G ako brána do Priemyslu 4.0

5G sieť umožňuje využiť vyššie rýchlosti i novú väčšiu kapacitu, zároveň aj lepšiu stabilitu siete a 5G obslúži viac zariadení súčasne. Ďalšia podstatná vlastnosť je však nízka latencia, teda kratšia odozva medzi poslaním a prijatím dát. Latencia je dôležitá najmä pre aplikáciu technológii budúcnosti v rôznych odvetviach: doprave, zdravotníctve či v priemyselných parkoch. K slovu tak môžu prísť napr. svetelné znamenia na križovatke riadené cez internet.

5G sieť otvorí postupne aj nové možnosti vo svete IoT, pri inteligentných autách, v nasadzovaní inteligentných miest alebo digitalizácii výroby.

Prvá 5G kampusová sieť na Slovensku

Telekom zároveň oznámil aj projekt vybudovania prvej 5G kampusovej siete na Slovensku pre firmu CEIT v Žiline. Telekom vybuduje prvú 5G kampusovú sieť v spolupráci so spoločnosťou Ericsson ako dodávateľom technológie.

Kampusová 5G sieť v Žiline

Kampusová 5G sieť v Žiline

Slovensko a sieť 5G

Zopakujme si, že pilotnú komerčnú prevádzku siete spustila ako prvá na pomerne malom území v Banskej Bystrici 4ka, na štyroch miestach v Bratislave funguje pilotná komerčná prevádzka od O2 a operátor Orange deklaroval svoj záujem spustiť sieť 5G v roku 2021. Telekom dnes prišiel s ostrou komerčnou prevádzkou.

Kampusová sieť

CEIT ako prvá slovenská 5G kampusová sieť pre Slovak Telekom

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.