Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nástenné adaptéry striedavého jednosmerného prúdu sú známe aj ako nástenné deformačné zariadenia alebo nástenné zásuvné transformátory. Sú to napájacie zdroje schopné konvertovať 120 Vac (alebo 220 Vac) na oveľa nižšie jednosmerné napätie. Takéto adaptéry sa zvyčajne používajú v elektronických zariadeniach podnikov a domácností.

Nástenné deformačné a rozbočovacie skrinky možno zaradiť do jednej z nasledujúcich kategórií:

Nástenné zástrčky: Spínané napájacie zdroje

Tieto nástenné adaptéry na striedavý a jednosmerný prúd negujú potrebu vnútorného chladiaceho zariadenia pre napájacie zdroje. To umožňuje, aby konečné výrobky mali menšie a ľahšie konštrukcie, pričom teplo sa udržiava mimo citlivých obvodov. Do konečného výrobku sa tak môže dodávať nižší a bezpečnejší výkon.

Vymeniteľné vstupné zásuvné zdroje napájania

Nástenné adaptéry na striedavý a jednosmerný prúd sú veľmi univerzálne. Používajú štyri typy vymeniteľných zástrčiek, ktoré možno použiť v Spojenom kráľovstve, Európskej únii, Severnej Amerike a Austrálii. Možno ich používať pri vstupnom napätí 100 – 240 V, čím sa získa 24 W 5 – 24 V DC.

Mohlo by vás zaujímať: Funkcia frekvenčného meniča je podobná ako u adaptéra na striedavý prúd, ale umožňuje tiež meniť frekvenciu prúdu. Tento typ zariadenia sa používa premenou striedavého prúdu zo siete na inú frekvenciu prúdu pre rôzne aplikácie. Napríklad frekvenční měniče 230V sa často používajú na riadenie otáčok elektromotorov, napájanie solárnych panelov a iných zariadení, ktoré vyžadujú určitú frekvenciu prúdu na svoju prevádzku.

Nástenné nabíjačkyZdroj: elements.envato.com
Nástenné nabíjačky

Spojovacia skrinka napájacieho zdroja série JSU

Ide zvyčajne o napájacie rozbočovače, ku ktorým možno pevne pripojiť stacionárne elektronické zariadenia. Tým sa eliminuje prítomnosť zamotaných káblov, ktoré sú náchylné na náhodné odpojenie. Zvyčajne sú k dispozícii ako 24 VDC/0,75 A a 12 VDC/1,5 A.

Zásuvkové zdroje striedavého prúdu Úroveň VI

Ide o jeden z mála prvých napájacích zdrojov, ktoré spĺňajú úroveň účinnosti Level VI podľa amerického ministerstva energetiky. Spotrebujú o 25 % menej energie ako predchádzajúce 60 Hz zdroje striedavého prúdu. Sú najvhodnejšie pre záložné batériové systémy, zámky bezpečnostných systémov, systémy HVAC, osvetlenie a ovládanie kamier.

Zásuvkové zdroje DC a AC na priemyselné a komerčné použitie

Tieto nástenné zástrčkové zdroje sa používajú len v komerčnom a priemyselnom prostredí. Sú k dispozícii len pri pracovnej frekvencii 60 Hz v neregulovaných modeloch striedavého jednosmerného prúdu. Vzhľadom na to, že majú množstvo požadovaných agentúrnych zoznamov, používajú pomôcky na získanie agentúrnych schválení.

Zdroj: elektromotory-vybo.cz

Značky: