Virtuálna nákupná galéria MALL.SK rozširuje svoju ponuku. V spolupráci so sesterskou spoločnosťou CZC.cz totiž pribudla v segmente IT techniky aj možnosť nakúpiť si samostatné komponenty na stavbu počítača podľa vlastných preferencií. Zo širokej ponuky si teraz môžete na jedinom mieste vyskladať počítač do kancelárie, extra výkonný herný stroj či pracovný nástroj pre grafikov.

Shuttle XPC SH370R8

V kategórii PC a notebooky pribudla nová záložka PC komponenty. Rozdelená je na grafické karty, procesory, operačné pamäte, základné dosky, zdroje, pamätepočítačové skrinky. MALL.SK tak ponúka všetkých sedem hlavných kategórií komponentov potrebných na zloženie počítača a pridal aj chladiče pre zvýšenie efektivity využívania čipov.

Každá kategória má, samozrejme, prehľadný a praktický filter na rýchle a jednoduché vyhľadávanie konkrétneho komponentu podľa vlastností, značky alebo cenového rozpätia. Nechýba rebríček najpredávanejších produktov.

Na vyskladanie stolového počítača nie sú potrebné špecifické odborné znalosti, preto sa čoraz viac bežných zákazníkov aj technologických nadšencov prikláňa práve k tejto možnosti. Dá sa totiž celkom dosť ušetriť a navyše si poskladáte presne to, čo si želáte.

V prípade MALL.SK si navyše môžu všetko potrebné zaobstarať v jedinom nákupe, bez potreby vyhľadávania špecifických komponentov na ďalších weboch. „MALL.SK sa tak stáva ideálnym miestom nákupu aj pre hráčov. Práve táto cieľová skupina nájde u nás  všetky potrebné komponenty vhodné aj pre tých najnáročnejších,“ hovorí Pavla Hobíková, hovorkyňa MALL Group, a pokračuje: “Samozrejme, počítač na MALL.SK si môžu poskladať aj zákazníci, ktorí vyhľadávajú čo najlepší pomer výkonu a ceny.“

Či už záleží na výkone alebo aj dizajne, ponuka MALL.SK umožňuje výber bez kompromisov. Od počítačovej skrinky takých zvučných mien ako sú Fractal Design, Thermaltake alebo SilentiumPC s prípravou na vodné chladenie, priehľadnými bočnicami na zvýraznenie podsvietenia komponentov až po vodné chladenie, disky alebo operačné pamäte s LED podsvietením.

Vo výbere procesorov nechýbajú najnovšie modely ako Intel i9 generácie Coffee Lake Refresh alebo AMD Ryzen. Podobne široká ponuka je aj pri základných doskách od MSI, Asus, Gigabyte či Asrock s čipsetmi AMD X570 alebo Intel Z390. MALL.SK má v ponuke grafické karty až od dvanástich výrobcov, od najvýkonnejších z radu Nvidia GeForce RTX2080 Ti až po špecializované modely pre profesionálov ako Nvidia Quadro RTX 6000. Na výber sú aj obľúbené modely s výborným pomerom výkonu a ceny ako napríklad GeForce GTX 1660 GAMING X 6G od MSI.

Mnoho komponentov je určených konkrétne pre herné počítače aj kvôli ich LED podsvieteniu. Napríklad operačné pamäte HyperX Predator RGB s frekvenciou až 4000 Hz. To isté platí aj pre široký výber chladičov.

V neposlednom rade si z novej ponuky vyberú aj majitelia notebookov. Medzi komponentami sa dajú nájsť napríklad operačné pamäte alebo SSD disky vhodné aj pre laptop.

MALL.SK zatiaľ neposkytuje službu zostavovania počítača z vybraných komponentov. Zákazníkom však ponúka množstvo ďalších výhod. Okrem bohatého sortimentu a množstva akciových cien, je to napríklad aj možnosť nakupovať na splátky alebo vyzdvihnúť si tovar na jednom z viac ako 300 výdajných miest na celom Slovensku.

Typické zostavy zložené poskladaním komponentov

Počítač pre domácnosť

Ako skrinku vyberieme SilentiumPC Signum SG1M TG, s priesvitným oknom a v čiernej farbe. Cena na Mall.sk je 47,36 eur. Procesor bude Intel Core i5-9400F v cene 161,52 eur na základnej doske Asus TUF B360-PRO GAMING – Intel B360 v cene 93,54 eur.

Ako operačnú pamäť volíme HyperX Fury Black 16GB DDR4 2666, je to kombinácia 2 × 8 GB v cene 71,35 eur. Pamäťový priestor bude kombinácia mechanického a SSD disku. Mechanický disk bude mať kapacitu 1 TB a bude to Seagate BarraCuda, 3,5″ v cene 43,77 eur. Na prevádzku operačného systému to bude SSD disk SAMSUNG SSD 860 EVO, 2,5″ s kapacitou  250 GB v cene 61,32 eur.

Ako chladič použijeme SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 v cene 26,32 eur. Potrebujeme prirodzene aj napájací zdroj a bude to 500 Wattový Be quiet! System Power 9 za 63,83 eur. Nevyhnutná bude aj grafická karta, vybrali sme MSI GeForce GTX 1660 VENTUS XS 6G OC, 6GB GDDR5 za 238,61 eur.

Potrebujeme aj legálny operačný systém a bude to Microsoft Windows 10 Home 64bit na DVD médiu v cene 119,90 eur.

Celkovo dobre vybavené PC pre domácnosť nás vyjde na 927,52 eur, pričom všetky komponenty sme vyberali zo stránky www.mall.sk.

Počítač pre hráčov

Tento počítač bude vychádzať z predchádzajúceho, zameriame sa ale na grafický výkon. Znamená to, že použijeme rovnakú skrinku, procesor. pamäte,  chladič, mechanický a SSD disk, základnú dosku i softvér. Avšak grafická karta bude Asus GeForce DUAL-RTX2070S-O8G-EVO, 8GB GDDR6 za 537,85 eur. Táto grafická karta potrebuje aj viac elektrickej energie, volíme Be quiet! System Power 9 ale s výkonom 600 W. Počítač pre hráčov tak vyjde na 1234,64 eur.

Počítač pre najnáročnejších

Tu vyberáme Fractal Design Define R6 s oknom a v čiernom dizajne ale s nainštalovanými troma ventilátormi. Táto skrinka stojí 138,83 eur. Procesorom pre náročných bude Intel Core i7-9700K za 443,52 eur a základná doska GIGABYTE Z390 AORUS PRO – Intel Z390 za 207,18 eur.

Pamäť RAM zostáva HyperX Fury Black 16GB (2×8GB) DDR4 2666 za 71,35 eur. Chladičom bude Be quiet! Dark Rock 4 za 63,71 eur. Primárny disk pre systém a dôležité dáta bude mať kapacitu 500 GB a bude to SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS, M.2, ktorý stojí 135,10 eur. Mechanický disk bude mať 2 TB a bude to Seagate BarraCuda, 3,5″ za 66,45 eur.

Operačný systém nie je prečo meniť, je to 64-bitový Microsoft Windows 10 Home za 119.10 eur. Ako grafickú kartu však vyberáme GIGABYTE AORUS GeForce RTX2080 Ti, 11GB GDDR6 za 1341,54 eur. Je to jednoznačne najdrahší komponent, aký sme pri zostavovaní zostavy použili. Musí byť k tomu aj odpovedajúci zdroj a takým je 650 Wattový Seasonic Focus Plus Gold za 103,27 eur.

Cena takto poskladaného extra výkonného počítača je 2690, 85 eur.

Výhody počítača poskladaného z komponentov

V prípade, že si skladáte počítač z komponentov, celý výber je na vás. Vy najlepšie viete, či potrebujete naozaj výkonnú grafiku, alebo skôr veľa pamäťového priestoru. Rovnako si vyberiete počítačovú skrinku podľa vášho vkusu a rozmerov, aké potrebujete. V celkovej cene voči už hotovým počítačom môžete ušetriť od 5 do 15 % na cene. Pokladať počítač môže byť pre viacerých používateľov doslova pasia a sami viete, ako kvalitne ste komponenty osadili. Na stránke www.mall.sk je naozaj široký výber komponentov a dá sa dobre vybrať.

Výhodou hotového počítača je skôr odskúšaná vzájomná kompatibilita riešenia, ďalej to, že ho nie je potrebné skladať a obyčajne existuje integrálny program, potom ktorého sa aktualizuje v počítači všetko. V prípade počítača z komponentov je to viac na vás.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.