Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štvrtá generácia bestselleru automobilky ŠKODA ocenená titulom Auto roka na Slovensku. Porota zložená z 15 motoristických novinárov vybrala víťaza spomedzi 7 finalistov. Národné prestížne ocenenie “Auto roka” sa na Slovensku udeľuje už dvadsiaty piaty krát

Nová ŠKODA OCTAVIA získala ďalšie prestížne ocenenie. Na slovenskom trhu presvedčila 15-člennú porotu a od dnešného dňa sa môže hrdiť titulom “Auto roka 2021”. Štvrtá generácia bestselleru s logom okrídleného šípu s prehľadom prekonala v bodovom a celkovom hodnotení viacero konkurenčných noviniek a získala prvé miesto v tohtoročnej súťaži.

Titul “Auto roka” je na Slovensku jedným z najvýznamnejších ocenení automobilového priemyslu, ktorý je udeľovaný už od roku 1996. Nárok uchádzať sa o toto ocenenie majú všetky nové základné modely vozidiel, ktoré už boli alebo v blízkej budúcnosti budú uvedené na slovenský trh. Túto podmienku pre aktuálny ročník splnili desiatky rôznych modelov, z ktorých bolo tradične vybraných sedem finalistov. ŠKODA OCTAVIA sa spolu s ďalšími šiestimi konkurenčnými modelmi dostala do užšieho výberu.

Veľmi sa tešíme z ocenenia Auto roka 2021 na Slovensku. Jeho zisk potvrdzuje, že štvrtá generácia modelu ŠKODA OCTAVIA sa opäť výrazne posunula vpred tak technologicky, ako aj dizajnovo,” hovorí Jaroslav Hercog, riaditeľ ŠKODA AUTO Slovensko a dodáva: “S bohatou ponukou úsporných motorov, tradičnou priestrannosťou typickou pre značku ŠKODA, Simply Clever riešeniami a najmodernejšími technologickými novinkami, si získava nová OCTAVIA dôveru mnohých fanúšikov aj na Slovensku. Som naozaj rád, že jej kvality presvedčili aj odbornú verejnosť tu u nás.

Organizátormi ocenenia Auto roka 2021 je 15-členná porota motoristických novinárov pôsobiacich v rozličných odborných slovenských médiách. Každý člen poroty mal k dispozícii automobily na porovnávací test, vďaka čomu vozidlá individuálne posudzoval. Rozdeľoval až 25 bodov, ktoré mal možnosť ľubovoľne udeliť ktorémukoľvek finalistovi, vybrať však musel minimálne tri vozidlá. Každý z finalistov mohol zároveň od jedného člena poroty získať maximálne 10 bodov. Porotu najviac presvedčila nová ŠKODA OCTAVIA, ktorá s výrazným náskokom 22 bodov získala v celkovom hodnotení až 90 bodov.  Zvíťazila tak v konkurencii siedmich finálových  noviniek a získala titul Auto roka 2021.

S viac ako siedmimi miliónmi vyrobených vozidiel je ŠKODA OCTAVIA najpredávanejším modelom českej automobilky. Vo svojej novej, štvrtej generácii, sa môže pochváliť tak nízkou spotrebou paliva a vysokou šetrnosťou k životnému prostrediu, ako nikdy predtým. ŠKODA AUTO teraz model OCTAVIA predáva s najširšou ponukou motorizácie v histórii modelového radu. Model OCTAVIA je k dispozícii v prevedení liftback a kombi, disponuje vyspelými zážihovými i vznetovými motormi a ponúka tiež širokú paletu alternatívnych pohonov, medzi ktoré patrí verzia na zemný plyn (CNG) či plug-in hybridná a mild-hybridná verzia. ŠKODA OCTAVIA je dostupná s pohonom predných alebo všetkých kolies. Výkon sa pohybuje v rozmedzí od 81 kW (110 k) do 180 kW (245 k). Vozidlo sa môže v porovnaní so svojím predchodcom pochváliť emotívnejším a dynamickejším dizajnom, veľkorysejším interiérom ponúkajúcim vynikajúcu úroveň komfortu v kombinácii s maximálnou aktívnou a pasívnou bezpečnosťou a pokročilými funkciami konektivity. Ako každý model ŠKODA ponúka vynikajúcu funkčnosť, vylepšenú mnohými šikovnými detailmi.

OCTAVIA už získala niekoľko medzinárodných ocenení a ašpiruje aj na európsky titul Auto roka 2021

Len v poslednom štvrťroku 2020 získal nový model OCTAVIA štyri prestížne ocenenia na dôležitých exportných trhoch vo Veľkej Británii, Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku. Vo Veľkej Británii ho časopis „Auto Express“ menoval „Autom roka“. Okrem toho model OCTAVIA vyhral v ankete „Auto Express New Car Awards“ kategóriu „Kompaktný rodinný automobil“ a s verziou OCTAVIA COMBI kategóriu „Kombi roka“. V Rakúsku OCTAVIA získala „Veľkú automobilovú cenu Rakúska“ udeľovanú rakúskym motoristickým zväzom ARBÖ v kategórii „Medium“ pre vozidlá v hodnote od 20 001 do 50 000 eur. V ankete „Auto Trophy 2020“ nemeckého odborného časopisu „Auto Zeitung“ OCTAVIA oslávila dvojnásobné víťazstvo ako „najobľúbenejšie importované vozidlo v kompaktnej triede“ a „Najlepšie importované kompaktné športové vozidlo“ za model ŠKODA OCTAVIA RS. Vo Švajčiarsku bol model OCTAVIA zvolený čitateľmi a online užívateľmi niekoľkých médií, vrátane „Schweizer Illustrierte“ a „Blick“ „Najobľúbenejším autom Švajčiarov roka 2021“. Už v júni 2020 bestseller značky ŠKODA získal ocenenie aj v anketách nemeckého odborného časopisu „Auto Bild Allrad“ a „AUTO Strassenverkehr”. Konkrétne model OCTAVIA získal ceny “Vozidlo roka s pohonom všetkých kolies” v triede osobných automobilov do 40 000 eur a “Rodinné vozidlo roka” v kategórii “Najlepší dizajn” medzi vozidlami do 25 000 eur. V súčasnosti štvrtá generácia modelu ŠKODA OCTAVIA tiež ašpiruje na titul európskej ankety Auto roka 2021, ktorá bude vyhlásená v marci tohto roka. OCTAVIA tu figuruje ako jeden zo siedmich finalistov.

Značky: