Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úplne nové vozidlo ŠKODA SCALA sa ukáže motoristickej verejnosti v troch farebných prevedeniach vo výbave STYLE.

  • Ďalší vývojový stupeň dizajnového jazyka značky ŠKODA je emotívny a dynamický
  • Aj napriek kompaktným vonkajším rozmerom ponúka ŠKODA SCALA množstvo miesta aj variabilitu vo vnútri 

Hlavným hrdinom expozície značky ŠKODA na bratislavskom autosalóne bude úplne nový model ŠKODA SCALA, ktorý nanovo definuje kompaktnú triedu. Technológiami nabitá SCALA ponúka vysokú funkčnosť, najmodernejšie možnosti konektivity a emocionálny dizajn. V ponuke je možné objednať novinku s piatimi motormi o výkone od 66 kW (90 k) do 110 kW (150 k). ŠKODA SCALA sa predstaví na slovenskom autosalóne hneď v troch farebných variantoch symbolizujúcich slovenskú trikolóru – bielu, modrú a červenú. Novinku budú môcť návštevníci autosalónu v Bratislave nájsť v Incheba Expo v hale B od utorka 30. apríla do nedele 5. mája.

Novým modelom ŠKODA SCALA otvárame novú kapitolu vozidiel kompaktnej triedy značky ŠKODA. Ide o úplne nové vozidlo, ktoré v triede posúva kritériá v oblasti technológií, bezpečnosti a dizajnu. Sme presvedčení, že sa vozidlu ŠKODA SCALA podarí nanovo nastaviť meradlá kompaktných automobilov značky ŠKODA,“ uviedol Marek Růžička, konateľ ŠKODA AUTO Slovensko.

Nové dizajnové smerovanie

Prednú časť vozidla ŠKODA SCALA charakterizujú nízke predné svetlomety, ktoré majú šípovitý tvar, v spojení s výraznou, zvislou maskou chladiča, veľkým vstupom vzduchu, ktorý je umiestnený pod ňou a bočnými vzduchovými clonami  Air Curtain. Športové a elegantné dizajnové prvky dodávajú vozidlu ŠKODA SCALA emotívny vzhľad.

Ako prvý sériovo vyrábaný automobil v Európe má na piatych dverách namiesto loga nápis ŠKODA, rovnako ako vozidlo KAMIQ. Tento nápis vynikne zvlášť na predĺženom skle piatych dverí, ktoré sú štandardom vo výbavovom stupni Style. Vzhľad vozidla dopĺňajú Bi-LED predné svetlomety, full LED zadné svetlá, dynamické zadné smerové svetlá, až osemnásťpalcové aerodynamické kolesá z ľahkej zliatiny a paleta dvanástich farieb karosérie.

Rozmerný interiér so Simply Clever detailmi

Nový koncept poňatia interiéru vozidla SCALA kombinuje ergonómiu a emotívny vzhľad s veľkorysým priestorom, mnohými úložnými priestormi, veľkým počtom Simply Clever prvkov a najväčším batožinovým priestorom vo svoje triede s objemom 467 l, ktorý je možné sklopením delených zadných sedadiel v pomere 60:40 rozšíriť až na 1 410l. Vďaka 2 649 mm dlhému rozvoru náprav je priestor pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách veľkorysých 73 mm.

Priestor pre hlavu cestujúcich na zadných sedadlách je 982 mm a ide tak o najlepšiu hodnotu v kompaktnej triede. Prepracovaná prístrojová doska so samostatným displejom vo veľkosti až 9,2″ umiestneným v zornom poli vodiča kopíruje tvar kapoty motora, vytvára tak ergonomicky tvarovanú opierku ruky a uľahčuje ovládanie obrazovky. Výplne predných dverí majú kvalitný, mäkčený povrch. Príjemnú atmosféru interiéru dodávajú teplé odtiene farieb, dekoračné lišty, ambientné osvetlenie a farebné kontrastné obšitie na želanie dodávaných nových poťahov sedadiel z kvalitného mikrovlákna Suedia. O dodatočný komfort sa starajú na želanie dodávané vyhrievanie čelného skla alebo vyhrievaný volant.

Prvý automobil značky ŠKODA vytvorený na platforme MQB A0

Nové vozidlo SCALA, ktoré je prvým vozidlom ŠKODA postaveným na modernej modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen, má dĺžku 4 362 mm, šírku 1 793 mm a výšku 1 471 mm. Okrem veľkorysého priestoru ponúka výbornú aerodynamiku so súčiniteľom odporu vzduchu cx začínajúcim od 0,29. Túto hodnotu zaručuje aerodynamický tvar karosérie, ktorý bol vyvinutý s pomocou pokročilých numerických simulácií a virtuálneho aerodynamického tunela. Na vozidle ŠKODA SCALA boli aerodynamicky optimalizované všetky časti karosérie, medzi ktoré patrí hlavne strešný spoiler s finletmi, optimalizované navádzanie vzduchu pre chladenie motora, vzduchové clony Air Curtain, aerodynamické kolesá z ľahkej zliatiny, plastové kryty podvozku, výrazné odtrhové hrany na zadných svietidlách alebo vodné lišty po stranách čelného skla.

Pohonné jednotky a podvozok

Prvýkrát ponúka nové vozidlo ŠKODA na želanie systém Sport Chassis Control. Športový podvozok, ktorý je nižší o 15 mm umožňuje prepínanie medzi režimami Normal a Sport v menu voľby jazdného režimu Driving Mode Select. Tri benzínové motory TSI s objemom 1,0  a 1,5 l a jeden naftový motor 1,6 TDI pokrývajú výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V štvrtom štvrťroku 2019 bude nasledovať k životnému prostrediu mimoriadne šetrný motor 1,0 G-TEC s výkonom 66 kW (90 k) s pohonom na zemný plyn (CNG). Všetky motory spĺňajú emisnú normu Euro 6d TEMP. Benzínové motory aj motor 1,6 TDI sú vybavné filtrom pevných častíc. Motory je možné kombinovať s päť alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a automatickou sedemstupňovou prevodovkou DSG.

Technologická výbava známa z vyšších modelov

Displeje infotainment systémov treťej generácie Swing, Bolero a Amundsen, ktoré sú v rámci koncernu Volkswagen v ponuke prvýkrát, majú uhlopriečku s veľkosťou od 6,5″ do 9,2″. Ide tak o jedny z najväčších displejov v tejto triede. Sound System ŠKODA, ktorý je dostupný na prianie, ponúka desať reproduktorov. Vďaka zabudovanej karte eSIM s pripojením na LTE je vozidlo ŠKODA SCALA stále online. Okrem služby eCall ponúka prístup k mobilným online službám ŠKODA Connect, ktoré sa delia na oblasť Infotainment Online s aplikáciami infotainmentu, ktoré si vodič môže stiahnuť z online obchodu v automobile (Shop), oblasť Care Connect so službami vzdialeného prístupu k vozidlu a Proaktívnou servisnou službou. K dispozícii je tiež bezdrôtová technológia SmartLink+, Wi-Fi hotspot, konektory USB-C a Phone Box s bezdrôtovým dobíjaním. Automobil ŠKODA SCALA ponúka aj rozšírené hlasové ovládanie.

Špičková bezpečnosť

ŠKODA SCALA má v štandardnej výbave LED svetlomety a LED zadné skupinové svietidlá. Medzi deväť ponúkaných airbagov patrí aj kolenný airbag vodiča a prvýkrát v triede kompaktných vozidiel na želanie dodávané zadné bočné airbagy. Okrem toho pnúka mnoho asistenčných systémov doteraz známych z vozidiel vyšších tried. Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý je dostupný na prianie, upozorňuje, keď sa zozadu až zo vzdialenosti 70 m blížia vozidlá, ktoré majú v úmysle predbiehať alebo sa už nachádzajú v mrtvom uhle výhľadu vodiča. Na želanie je ponúkaný aj adaptívny tempomat (ACC), ktorý je aktívny do rýchlosti 210 km/h a parkovací asistent (Park Assist). Asistent stráženia jazdných pruhov (Lane Assist) a Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy a prediktívnej ochrany chodcov sú už súčasťou standardnej výbavy vozidla. Proaktívna ochrana cestujúcich Crew Protect Asist, dostupná na želanie, uzavrie v prípade hroziacej nehody automaticky v predstihu okná a predopne bezpečnostné pásy na predných sedadlách.

Simply Clever riešenia

Každodenné používanie nového vozidla ŠKODA SCALA samozrejme uľahčujú aj obľúbené prvky Simply Clever. Prvýkrát sú v tejto triede ponúkané elektricky ovládané piate dvere s funkciou Tip-to-Close alebo mechanicky sklopné, elektricky odistiteľné ťažné zariadenie. Novými prvkami sú tiež šrabka na ľad vo viečku palivovej nádrže s meradlom pre kontrolné meranie hĺbky dezénu pneumatík a integrovaný lievik v uzáveru nádržky ostrekovačov čelného skla.

 

Nový model ŠKODA SCALA si od polovice apríla môžu slovenskí zákazníci konfigurovať a objednať na webe www.skoda-auto.sk alebo v sieti autorizovaných predajcov značky ŠKODA.

Značky: