Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štvrtá generácia obľúbeného modelu bude výrazne väčšia a emocionálnejšia. Predné svetlomety a zadné svetlá sú highlightom po vizuálnej aj technickej stránke. Svetová premiéra nového modelu ŠKODA FABIA bude v máji.

ŠKODA AUTO zverejnením prvých oficiálnych dizajnových skíc  vzbudzuje očakávania od nadchádzajúcej štvrtej generácie modelu FABIA. Obľúbené malé vozidlo českej automobilky bude výrazne väčšie, dynamickejšie a emocionálnejšie ako jeho úspešní predchodcovia. Prechod na modulárnu platformu MQB-A0 koncernu Volkswagen prináša nové možnosti v usporiadaní priestoru a vytvára ešte viac miesta pre cestujúcich a batožinu. Medzi ďalšie highlighty patria ostro tvarované predné svetlomety a zadné svetlá s LED technológiou. Svetová premiéra nového modelu ŠKODA FABIA bude v máji.

Prvé dve dizajnové skice ukazujú čisté, moderné a dynamicky vypracované línie nového modelu ŠKODA FABIA. Štvrtá generácia bude o 111 mm dlhšia a o 48 milimetrov širšia než jej predchodkyňa. Nová FABIA bude vôbec prvýkrát postavená na modulárnej platforme MQB-A0 koncernu Volkswagen. Okrem ešte väčšieho priestoru pre cestujúcich sa tak o ďalších 50 litrov zväčší aj batožinový priestor. Šikmý pohľad na prednú časť odhaľuje úzke predné svetlomety a širokú masku chladiča, ktorá je typická pre dizajnový jazyk značky ŠKODA. Vďaka  chrómovanému rámčeku a čiernym lamelám pôsobí nová FABIA športovo elegantným dojmom. Robustný vzhľad navyše umocňujú veľké kolesá.

Pretiahnutý strešný spojler s bočnými finletmi zaisťuje spoločne s aerodynamicky optimalizovanými vonkajšími spätnými zrkadlami a aktívnou žalúziou chladiča, umiestnenou v spodnom otvore pre prívod vzduchu na prednom nárazníku, vynikajúcu aerodynamiku.

Ostatné skice podávajú bližšiu predstavu o moderných svetlách nového modelu ŠKODA FABIA. V ostro rezaných predných Full LED svetlometoch, ktoré siahajú až k maske chladiča, pripomínajú LED moduly ľadové kvádre. Zreteľný je aj modul denného svietenia v tvare písmena L. Typické kryštalické prvky značky ŠKODA sa nachádzajú aj v štruktúre úzkych zadných svetiel, ktoré budú k dispozícii aj vo Full LED verzii.

ŠKODA FABIA je od svojho uvedenia na trh v roku 1999 jedným z najpredávanejších vozidiel vo svojej triede. Prvá generácia, ktorá bola v roku 2000 uvedená na trh aj ako COMBI, dosiahla za približne osem rokov počet 1,79 milióna vyrobených vozidiel, zatiaľ čo druhá generácia, predstavená na autosalóne v Ženeve v roku 2007, si našla celkom 1 704 000 zákazníkov. Tretia generácia, uvedená na trh v roku 2014, nadviazala na predchádzajúce úspechy a v roku 2019 sa stala po modeli OCTAVIA druhým najpredávanejším modelom značky ŠKODA. Celkový počet viac ako 4,5 milióna vyrobených vozidiel FABIA ku dnešnému dňu prekonáva iba OCTAVIA.

Značky: