Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Záujem o platené video služby priamo v smart televízoroch významne rastie. Samsung tento rok ponúkne množstvo nových aplikácií.

Platené streamovacie služby a operátorské IPTV ponuky vlani zaznamenali významný nárast počtu užívateľov na inteligentných televízoroch Samsung. Ako vyplýva zo štatistiky spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovakia, IPTV služby mobilných operátorov si na českom a slovenskom trhu v roku 2021 medziročne polepšili o 85 % užívateľov, platené streamovacie služby o 80 %. Hudobné aplikácie rástli o 75 %, klasické IPTV služby o 40 %, zatiaľ čo lokálne spravodajské aplikácie zaznamenali medziročný pokles záujmu o 15 %.

Vôbec najväčší medziročný nárast medzi streamovacími aplikáciami na Smart TV od Samsungu vlani zaznamenala služba Voyo.cz od TV Nova. Oproti roku 2020 narástla o 170 %. Slovenská verzia Voyo.sk dokonca o 360 %. Až za touto lokálnou značkou nasledovali globálne služby ako Netflix, ktorý si medziročne polepšil o 90 %, Amazon Prime Video (80 %), HBO GO (predchodca dnešného HBO Max), Apple TV a Rakuten TV (zhodný rast o 60 %) či Dramox (50 %).

Vedie zábava, záujem o spravodajské aplikácie klesá

Z operátorských IPTV služieb, teda platených IP televíznych ponúk prevádzkovaných mobilnými operátormi, vlani na televízoroch Samsung najviac posilňovali aplikácie T-Mobile TV (medziročný nárast o 100 %) a O2 TV (nárast o 80b%). Medzi klasickými IPTV službami zaznamenala najväčší rast Kuki (100 %) nasledovaná aplikáciou Telly od rovnakej satelitnej služby (80 %), Skylink Live TV (35 %), Sledovanie TV (30 %) a Lepšej TV (15 %).

Hudobným aplikáciám vlani vládlo Spotify, ktoré medziročne navýšilo počet užívateľov na televízoroch Samsung o 110 %. Nasledovalo Rádio by myTuner (60 %) a Apple Music (50 %). Päťpercentný nárast zaznamenali aplikácie českých rádií Frekvence 1, Európa 2 a Express. Naopak pokles záujmu postihol lokálne všeobecné spravodajské aplikácie. Lidovky.cz medziročne prišli o 30 % poslucháčov, sesterský iDnes.cz o 20 %. Naopak mierny rast o 10 % zaznamenal iSport.cz.

Na televízory Samsung zamieria aplikácie Disney+ a Mírplay

Ponuka aplikácií v Smart televízoroch Samsung sa neustále rozširuje. V tomto roku už pribudli streamovacie aplikácie HBO Max (8. marca nahradila doterajšie HBO GO), Oktagon.TV so živými prenosmi a záznamami zápasov Oktagon a JOJplay so živým streamom kanálov slovenskej televíznej skupiny Joj a archívom filmovej a seriálovej tvorby tejto skupiny. 14. júna vstúpila do televízorov Samsung aj aplikácia streamovacej služby Disney+, ktorá patrí celosvetovo medzi najúspešnejšie značky v odbore. Už počas apríla pribudla aj aplikácia Mírplay s prémiovým obsahom Divadla Mír a satirickej skupiny Tři tygři.

Počas marca Samsung zaradil do ponuky aplikácií na svojich Smart televízoroch dve služby pre ukrajinských divákov. Ide o bezplatný stream verejnoprávnej televíznej stanice UA:Peršij so spravodajstvom z vojnou súženej Ukrajiny a platenú IPTV službu Sweet.TV s filmami, seriálmi aj lineárnymi televíznymi kanálmi, okrem iného z Ukrajiny. Tohtoročné modelové rady televízorov Samsung sú navyše vybavené novou verziou operačného systému Tizen, ktorá sa od minulej líši ako v dizajne, tak aj v niektorých funkciách.

Nový inteligentný režim umožní využiť televízor naplno

Úplne nové je aj používateľské rozhranie televízorov Samsung. Aplikácia, Herný režim a Ambient mode je teraz možné preskúmavať naraz na jednej obrazovke. Hlavnou výhodou novej verzie Tizen OS je rýchlejší a intuitívnejší prístup k všetkému obsahu hneď na hlavnej obrazovke. Aplikácia a všetok obsah z nich sa na domovskej obrazovke radí pod sebou podľa stiahnutých aplikácií a sledovaného obsahu na jednom mieste, a je tak možné si napríklad pustiť nový diel seriálu priamo z domovskej obrazovky televízora. Tohtoročné modelové rady televízorov Samsung prinášajú tiež vylepšený herný mód: frekvenciu 4K@144Hz, podporu všetkých štyroch portov technológií HDMI 2.1 a optimalizovanou kvalitou obrazu, ktorá sa prispôsobí podľa žánru hry.

Novinkou je taktiež Game Bar 2.0 s jednoduchším prístupom a ovládaním s novým inteligentným režimom. Zoom-in mode zväčší vybranú oblasť pre najlepšiu čitateľnosť a ultraširoké Multi View umožňuje užiť si ďalší obsah pri hraní hier. Televízory Samsung 2022 sú vybavené aj cloudovou hernou platformou s najnižšou odozvou Game Home, rýchlym panelom s ľahkým prístupom k cloudovému hernému obsahu a sú kompatibilné s najrozšírenejšími hernými ovládačmi.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit