Zošity. Písacie potreby. Školská taška. Základná výbava, ktorá sa pravidelne obnovuje koncom prázdnin sa v posledných rokoch rozrástla o nové položky. Telefóny, tablety, notebooky. Zorientovať sa na trhu je náročné a ešte komplikovanejšie je vystihnúť ideálne zariadenie, ktoré naozaj potrebujete.

Spoločnosť ASUS radí, ako si správne vybrať.

1.      Chcete plnohodnotný pracovný nástroj? Kúpte si notebook

Najčastejšia otázka znie: „Kúpiť notebook alebo si vybrať mobilnejší tablet?“. Tablet je bezpochyby šikovné mobilné zariadenie. Má však svoje obmedzenia a funguje skôr ako doplnok k počítaču, než jeho plnohodnotná náhrada. Náročnú prácu s ním nespravíte a vtedy treba zvoliť notebook.

ASUS_UX303_nowat

Prenosné počítače odporúčame každému, kto potrebuje mať k dispozícii pracovný nástroj. Najmä ak študujete mimo trvalého bydliska. Ak budete bývať na internáte, bez notebooku sa nezaobídete.

2.      Každá veľkosť má svoje pre a proti. Menší notebook je vhodný na cesty, väčší na pracovný stôl

Najpopulárnejšie uhlopriečky notebookov majú 13,3 a 15,6 palcov. Menší model je optimálny, ak zariadenie potrebujete často prenášať. 13,3-palcový notebook je veľkosťou displeja a hmotnosťou ideálny na prácu „v pohybe“. Začnete pracovať doma a o polhodinu neskôr pokračujete „v teréne“. 15,6-palcové modely sú vhodnejšie na menej časté prenášanie.

Rozdiel medzi 13,3 a 15,6-palcovým notebookom obvykle pocítite počas zábavných aktivít, ako je hranie hier alebo sledovanie videa. Pre potreby písania dokumentov a tvorbu školských či pracovných projektov poskytnú obe kategórie dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu. Častá kombinácia je aj využitie notebooku a externého displeja. Vtedy je menší model výhodou, pretože rozdiel sa po pripojení k druhému monitoru zmaže.

Samozrejme, do veľkej tašky sa zmestí aj väčší notebook. Prekážkou však nie je iba masívnejšia konštrukcia, ale aj väčšia hmotnosť zariadenia. 15,6-palcový notebook je vhodný na víkendové nosenie domov, avšak nosiť 2,5 kg zariadenie každý deň na chrbte spoločne s ďalšími školskými materiálmi nie je príliš pohodlné.

3.      Tablet nielen na zábavu. Funguje ako moderný poznámkový blok

Výhoda tabletov spočíva v ich kompaktných rozmeroch a nízkej hmotnosti. Tablet je ideálny na nosenie a konzumáciu obsahu. Ide o výborný doplnok, ktorý nájde využitie aj v učebnom procese. Tablet je moderný poznámkový blok, do ktorého si môžete značiť poznámky (aj rukou) a pripomienky na domáce úlohy a školské projekty. Tablet uľahčuje komunikáciu a výmenu informácií. Výborne slúži aj ako studnica vyučovacích materiálov. Tie sú v digitálnej podobe výrazne ľahšie ako tony papiera, pričom papier stačí odfotiť telefónom alebo priamo tabletom.

ASUS_ZenPad_Z370+380_nowat

V prospech tohto zariadenia hovorí aj množstvo mobilných a výukových aplikácií, pomocou ktorých sa môžete zdokonaliť v učive a následne otestovať svoje znalosti. Tablet sa v kombinácii s externou klávesnicou dá efektívne využívať ako písací stroj. Notebook v úlohe pracovného nástroja plnohodnotne nenahradí, avšak písanie je rýchle a pohodlné.

4.      Malý alebo veľký? Do úvahy berte aj pomer strán

Tablety sú dostupné vo veľkostiach 7, 8 a 10 palcov. Ak zvažujete kúpu, odporúčame minimálne 8-palcové zariadenie. Optimálny je pomer strán 4:3. Tablet v tomto prípade pripomína malú knihu, čo je ideálny formát učebnej pomôcky. Klasické širokouhlé tablety neponúkajú až taký pohodlný používateľský zážitok pri čítaní. Ich výhoda spočíva najmä pri sledovaní videa a hraní hier.

Výber veľkosti displeja necháme na vás. 8-palcové tablety sú lacnejšie a z hľadiska pomeru hmotnosti a pohodlného držania v jednej ruke môžu lepšie vyhovovať. Jeden z najnovších tabletov na trhu, ktorý spĺňa všetky predpoklady, aby sa stal užitočným pomocníkom, je zariadenie ASUS ZenPad 8.0.

5.      Nepodceňujte smartfón. Možno si vystačíte iba s ním

Pri výbere vhodného mobilného pomocníka nezabúdajte ani na smartfóny. Možnože zistíte, že mobilný telefón s vhodne veľkým displejom bude vašim potrebám postačovať. Ak nepotrebujete mobilné zariadenie na tvorbu obsahu, ale primárne na jeho konzumáciu a emailovú komunikáciu, ASUS ZenFone 2 s 5,5-palcovým displejom poskytuje dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu pre pohodlný prístup k informáciám.

ASUS_ZenFone_ZE550ML_nowat

Značky: