Zvuk je pri sledovaní filmu rovnako dôležitý ako obraz. Kiná sú už síce otvorené, ale zatiaľ fungujú v obmedzenom režime, pritom ponuka streamovaného obsahu napr. na Netflixe je celkom bohatá. Tak to chce mať doma super obraz ale aj zvuk. My sme domácnosť zamenili za redakciu a tu sme si postavili ideálnu obývačku.

JBL Bar 9.1 v našej redakcii na teste

JBL Bar 9.1 v našej redakcii na teste

To najlepšie z najlepšieho

V nej máme televízor Samsung 65Q950TS, čo je 8K televízor so 65-palcovým displejom a k tomu sme si požičali asi to najlepšie, čo si dnes môžete kúpiť. Je to soundbar od JBL s názvom Bar 9.1 TRUE WIRELESS SURROUND. Ten bol priamo konštruovaný tak, aby priniesol zvukový zážitok z moderného kina do domácnosti.

JBL Bar 9.1 je primárne určený pre televízor, dá sa však využiť aj mimo filmov a športu a to tak, že si s jeho pomocou prehrávate hudbu cez Bluetooth pripojenie napr. z mobilu.

To tu ešte nebolo

Špecialitou tohto soundbaru sú dva odpojiteľné priestorové reproduktory a dajú sa umiestniť do priestoru – preto je v označení aj slovo surround. Tieto fungujú na batériu a dajú sa používať napr. ako zadné reproduktory. Navyše, celý systém podporuje moderný formát Dolby Atmos a tiež DTS:X 3D.

JBL Bar 9.1 má na dĺžku 1,23 metra

JBL Bar 9.1 má na dĺžku 1,23 metra a získal od nás tip redakcie za kvalitu zvuku

Výkonu na rozdávanie

Celkový výkon tejto zostavy je neuveriteľných 820 Wattov a potvrdzujeme (a spolu s nami aj ostatní nájomníci našej kancelárskej budovy), že dokáže vygenerovať vskutku sýty zvuk. Celá zostava obsahuje základnú časť, ktorá je doplnená o spomenuté oddeliteľné satelitné reproduktory a k tomu mohutný subwoofer.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 kompletná zostava

Na základovej časti sa nachádza celkovo 5 reproduktorov, vpredu je displej na zobrazenie prevádzkového stavu, v  zadnej časti sú prepojovacie porty. Dva reproduktory z piatich sú na jeho okrajoch a smerujú do hora, tri tweetery smerujú dopredu smerom na poslucháčov. Oddeliteľné reproduktory majú dva reproduktory – jeden smeruje do stropu a jeden tweeter do boku.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 – oddeliteľný satelit

Pripájame a počúvame

Typicky sa predpokladá, že tento soundbar prepojíte cez HDMI kábel na eARC výstup z televízora. Okrem toho je tu aj Bluetooth 4.2 a Wi-Fi pripojenie a tiež optický vstup zvuku. Ak chcete použiť zvuk Dolby Atmos, potom je to možné výhradne cez vstup HDMI a televízor musí mať port eARC (teda enhanced Audio Return Channel). Pripomeňme, že Dolby Atmos je formát priestorového zvuku, viete v ňom napr. odlíšiť, kde sa jednotlivé postavy v scéne nachádzajú a z ktorej časti z obraze vychádza zvuk. S Dolby Atmos takto vyplníte vašu obývačku priestorovým zvukom do posledného kútika.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 prepojovací panel

JBL Bar 9.1 tiež obsahuje podporu na bezdrôtové pripojenie cez Google Chromecast a Apple AirPlay 2. To znamená veľmi kvalitný zvuk prenášaný bezdrôtovo napr. z notebooku, tabletu alebo z mobilu. K Wi-Fi sieti sme tento soundbar pripojili cez Google Home, nie je tak potrebné zadávať žiadne prístupové heslo (ani to na soudbare nie je možné).

Medzi prepojovacími portami sa nachádza aj USB port. Ten v Európe slúži len na servisné účely, napr. v USA sa dá z neho priamo prehrávať hudba. Tomuto geografickému deleniu nerozumieme. Ak tu už je USB port, malo by sa z neho dať aj prehrávať. Tiež je tu pripojenie na Ethernet.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 ovládací panel na hornej strane základnej časti. Vidno tu aj dva mikrofóny na kalibráciu

Basy má každý rád (až na najbližších susedov)

Dôležitou súčasťou výbavy je 10-palcový subwoofer s hmotnosťou 11 kg, ktorý je určený na fakt dunivé basy. Pomocou diaľkového ovládača viete nastaviť až 5 úrovní jeho hlasitosti, milujeme najvyšší stupeň.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 a jeho subwoofer

Tento subwoofer je pripojený bezdrôtovo a má samostatné napájanie. Ideálne je ho umiestniť do rohu miestnosti, jednoznačne musí byť na podlahe aby ju využiť na šírenie zvukových vĺn.

Subwoofer pre JBL 9.1

Diaľkové ovládanie

To je celé v čiernej farbe, osobne by sme viac preferovali také luxusné strieborné. Sú na ňom tlačidlá na nastavenie hlasitosti, ďalej prepnutie zdroja zvuku (pre TV, BT a HDMI je tu samostatné tlačidlo), ďalej je tu nastavenie úrovne Dolby Atmos, intenzity subwooferu a zadných reproduktorov (ak sú tak umiestnené). Špeciálne je tu aj tlačidlo Mute, ktoré okrem stíšenia zvuku má aj ďalší význam – pozri ďalej.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 a jeho diaľkové ovládanie

Automatická kalibrácia

V hornej časti hlavného zvukového panelu sa nachádzajú dva mikrofóny, ktoré sa používajú na kalibráciu. Pri nej sa zaisťuje optimálna reprodukcia zvuku vzhľadom na rozmery miestnosti a tiež na polohu oddeliteľných reproduktorov. Pomocou diaľkového ovládača zadáte povel na kalibráciu (držíte tlačidlo HDMI po dobu 5 sekúnd), pri ktorej sa generuje testovací zvuk. Ten snímajú spomenuté mikrofóny a následne sa upravuje generovanie zvuku tak, aby ste dosiahli jeho optimálnu kvalitu. Pri kalibrácii nemusíte nič robiť, len ju spustiť a vydržať nie celkom príjemný zvuk. Trvá to asi minútu pri kalibrácii, zvuk sa generuje zo základnej časti a z oboch zadných reproduktorov. Tento zvuk sa opakuje štyriu krát a trvá to cele asi minútu. Kalibráciu určite vykonajte, počuteľne to vylepší podanie zvuku.

Dizajn reproduktorov JBL Bar 9.1

Konečne zapíname …

Hneď po tom, ako celú zostavu zapnete, pocítite priestorový efekt zvuku. Výrobca označuje túto zostavu ako 9.1, my by sme ju skôr nazvali 5.4.1. Päť reproduktorov má základná časť, 2+2 oddeliteľné reproduktory a jeden subwoofer. Z toho štyri reproduktory smerujú hore ku stropu, ten sa odrazí a smeruje späť dolu k vám. Ďalšie smerujú na vás a svoje si povie aj subwoofer.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1

Výkon základovej zvukovej časti je 400 W, každý zo satelitov dosahuje 60 W a výstupný výkon subwoofera je 300 W. Výsledok je teda 400 + 60 + 60 + 300 = 820 W a to je počuť. Frekvenčná odozva celého systému je od 34 Hz po 20 kHz.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 a prepojenie so Samsung TV

Skúsenosti

JBL Bar 9.1 je fantastický zvukový systém, ktorý hrá vskutku výborne. Odporúčame trvalo umiestniť satelitné reproduktory za miesto pre poslucháča a súčasne použiť kvalitný zdroj zvuku. My sme si pozreli film Apollo 13 v remastrovanej verzii a hoci sme ho videli už niekoľko krát, toto bol celkom nový zážitok. Je to niečo, ako keby ste sedeli v kozmickej lodi a dej filmu vás znova zaujme. Dolby Atmos je naozaj super formát. Výborný bol aj Forrest Gump, obzvlášť scény v daždi sú veľmi verné (s originálnym anglickým zvukom).

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 a podpora Dolby Atmos. Signalizácia o tomto formáte je aj na displeji zariadenia

Používali sme aj prehrávanie hudby cez Chromecast s oddelenými satelitnými reproduktormi. A tieto reproduktory si môžete umiestniť na ľubovoľné miesto tak do 10 metrov od základovej stanice. Pár krát sme ich pritom nechali aj po skočení prehrávania oddelené a takto sa cez noc prirodzene vybijú. Ich batéria totiž vydrží na 10 hodín prehrávania hudby. Potom červená LED signalizuje prichádzajúce vybitie. Následne stačí tieto reproduktory jednoducho pripojiť k zvukovému panelu a ten ich nabite. Celkové nabitie trvá tri hodiny, začnú opäť hrať asi po 10 minútach od začiatku nabíjania. Konektory satelitného reproduktoru sa dajú chrániť krytkou a tiež je tu tlačidlo ich vypnutia.

JBL Bar 1.9 Satelitné reproduktory a možnosti ich napájania

JBL Bar 1.9 Satelitný reproduktor a možnosti jeho externého napájania

Ak ich chcete používať trvalo ako zadné reproduktory,ide to. Jedna sa dajú umiestniť na statív ale zároveň je tu aj adaptér na USB-C nabíjanie. Potrebujete tak dva adaptéry z telefónu a zadné reproduktory budú napájané trvalo.

JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 a nabíjanie satelitného reproduktoru

Počas testu sme prišli na to, že JBL Bar 9.1 má aj režimy zvuku. Bez akéhokoľvek nastavenia to inteligentne funguje tak, že pri prehrávaní zvuku cez HDMI sa nastaví režim ekvalizéra výrobcom optimalizovaný pre filmy. Ak prehrávate cez Bluetooth pripojenie, nastaví sa režim ekvalizéra optimalizovaný na hudbu. Ak chcete, môžete prehrávať zvuk aj bez ekvalizéra, teda originálny. Na toto treba dlhšie držať na diaľkovom ovládači tlačidlo Mute a potom zadať Volume-up (Hlasitosť hore). Ak budete dlho držať tlačidlo Mute a potom zadáte Volume-down (Hlasitosť dole), prejde sa v oboch prípadoch pripojenia na nočný režim, ktorý má stlmené basy. Pri pripojení cez optický vstup zvuku sa vždy používa originálny zvuk bez ekvalizéra. Chcelo by to viac možností nastavenia ekvalizéru.

JBL Bar 9.1

Satelitné reproduktory si môžete zobrať aj so sebou k stolu

Vyhodnotenie

Ak spočítame všetky soundbary, aké sme mali v redakcii, tak toto je ten, ktorý hrá najlepšie a zároveň je aj najdrahší. Je tu množstvo technológií, ktoré inde nenájdete a hlavne, vynikajúco hrá. Jasne odpovedá na požiadavku bezdrôtového pripojenia a páčil sa nám aj jeho dizajn.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kvalita zvuku
  • Vyhotovenie a dizajn
  • Systém s oddeliteľnými reproduktormi
  • Podpora Chromecast a AirPlay
  • Jednoduchosť ovládania

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • USB port sa v Európe nedá využiť
  • Priali by sme si viac hudobných režimov

Cena: 999 eur

Zapožičal. www.jbl.sk

Ďalšie fotky

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.