Televízor s 8K rozlíšením od Samsungu sme naposledy videli v januári 2020 počas našej návštevy výstavy CES v Las Vegas. Je to tzv. game changer – produkt, ktorý mení pravidlá hry. Je to totiž televízor so skutočným televíznym rozlíšením 8K (7680 × 4320 bodov), ktorý sa ale reálne dá kúpiť.

Samsung Q950TS a obraz v 8K rozlíšení

Samsung Q950TS a obraz v 8K rozlíšení

Zatiaľ sme síce videli televízor s 8K rozlíšením napr. od LG, ale nikdy to nebolo na bežnom trhu na Slovensku. Teraz áno, vo veľkej krabici nám kuriér priniesol Samsung Q950TS v 65-palcovom vyhotovení. Je to šikovný kuriér, spolu sme televízor poskladali, čo pri 65-palcovom obrovi určite nie je pre jedného človeka. Už po vybaľovaní to bolo jasné – toto fakt nie je obyčajný televízor. Toto bude niečo extra. Test mohol začať.

Samsung Q950TS pripravený na test

Samsung Q950TS pripravený na test

Načo by mi už len bolo 8K?

Áno, toto si pomyslí asi väčšina čitateľov a z istého pohľadu majú pravdu. Televízne vysielanie na Slovensku je maximálne v HD rozlíšení, cez satelit si môžete naladiť pár reklamných staníc v 4K rozlíšení a 8K videí na YouTube spočítate na rukách. 8K nedorazilo v masovej miere ani na Netflix ani do HBO. Tak teda načo? Odpoveď je na všetko a používa sa na to technológia 8K AI Upscaling.

Upscaling bežného televízneho vysielania na 8K

Upscaling bežného televízneho vysielania na 8K pri Q950TS

Q950TS má v sebe poriadne výkonný Quantum 8K procesor s neurónovou a do vienka dostal aj umelú inteligenciu. Tá presne vie, čo za objekty bude na displeji zobrazovať a preto ich vie pomerne presne dopočítať. A robí tak pre každú snímku samostatne. Navyše, medzi snímkami dokáže rozpoznať pohyb objektu a tak ho ešte presnejšie dopočítať. Môžete nám veriť, bežné televízne vysielanie je na 8K televízore krajšie ako 4K televízore. A to viditeľne lepšie, obraz má presné kontúry, je plastický a celkovo pôsobí takým profi dojmom. Je to televízor so zatiaľ najlepších obrazom v našej redakcii.

Zobrazenie webovej stránky na televízore

Zobrazenie webovej stránky na televízore

Tento televízor používa priame zadné podsvietenie (Direct Full Array), čo je základ vysokého kontrastu. Technológia displeja je QLED, teda ide o vyspelý LED televízor, nepliesť si s OLED technológiou. Výrobca udáva jas 3000 nitov, je tu podpora pre HDR 10, nie však Dolby Vision. To môže byť pre niekoho mínus, my osobne to ako veľkú nevýhodu nepovažujeme. Obraz jednoducho veľmi pekný, dobre sa na televízor pozerá. Farebný priestor je bohatý, v tomto je Quantum Dot technológia vynikajúca.

Výrobca tu použil aj technológiu, ktorá zabraňuje odleskom dopadajúceho svetla. Áno, funguje to ale do istej mieri. Ak vám priamo na displej svieti slnko, technológia Anti Reflection Screen je na to krátka. Ale odraz zapálenej lampy alebo svetlo sviečky dokáže táto vrstva pohltiť.

Všimnite si jemné pásiky na displeji. Fotili sme za silného slnečného svetla a toto bol prejav prenikajúcehjo slnka cez žalúzie. Bežne by sme na displeji pri tomto svetle nevideli takmer nič

Všimnite si jemné pásiky vľavo na displeji. Fotili sme za silného slnečného svetla a toto bol prejav prenikajúcehjo slnka cez žalúzie. Bežne by sme na displeji pri tomto svetle nevideli takmer nič

Obraz sa navyše prispôsobuje vonkajšiemu osvetleniu, je tu na to špeciálny snímač. Ak si chcete prispôsobiť podľa seba, dá sa to pomocou expertných možností v nastavení. Inak sú tu predvolené režimy ako je štandard, film, šport a pod. Technológia Adaptívny obraz pritom mení jas po jednotlivých scénach.

Systém Smart TV má Samsung detailne zvládnutý a považujem ho za najlepší spomedzi televízorov

Systém Smart TV má Samsung detailne zvládnutý a považujem ho za najlepší spomedzi televízorov

Ako je to so zvukom?

Samsung tvrdí, že je to najlepší zvuk, aký sme mohli zo samotného televízora počuť. Vzadu má vpravo aj vľavo štvoricu reproduktorov a hrajú fajn. Nie však tak dobre, ako keď použijete soundbar, ktorý ponúka napr. aj Samsung. My sme použili riešenie od JBL, ktoré predstavíme v inom článku a toto bol fakt zážitok.

Reproduktory na zadnej strane televízora Samsung Q950TS

Reproduktory na zadnej strane televízora Samsung Q950TS

Ak nechcete investovať do soundbaru, bohato stačí to, čo máte priamo v televízore. Tieto reproduktory tiež využívajú umelú inteligenciu a zvuk nasleduje pohyb objektu. Je to priestorový zvuk, s ktorý, máte lepší pocit z filmu. Počujete z ktorej strany osoba prichádza, pričom tento efekt nie je príliš výrazný. Tak primerane tomu, čo sa dá vykúzliť z pomerne úzkeho tela televízora. Inak táto technológia sa nazýva Object Tracking Sound+ (OTS+).

Aj v tomto prípade existuje prispôsobenie hlasu z televízora tomu, čo sa v okolí televízora deje. Ak váš partner zapne niečo rušivé (vysávač), zvuk sa automaticky zosilní.

Microsoft Office beží priamo na televízore Q950TS

Microsoft Office beží priamo na televízore Q950TS

ďalšia z možností využitia tohto televízora je prepojenie clodových služieb, čo je možné napr. s Microsoft OneDrive. Môžete sa dokonca prihlásiť so svojím Microsoft kontom k televízoru a využívať na ňom svoje dokumenty. Toto všetko je možné aj bez počítača, len s televízorom. Ak máte pripojenú myš a klávesnicu do USB portov v OneConnect boxe, máte z tohto televízora reálne použiteľný počítač.

Dizajn a neviditeľné prepojenie

Týmto sa plynulo dostávame k tomu, ako tento televízor vyzerá. Garantujeme, že to si zapamätáte. Nie, rekordér na to, že by to bol najtenší televízor na svete to nie je. Jeho hrúbka je 15 mm. Po bokoch ale má perforovanú hliníkovú lištu, ktorá pôsobí veľmi elegantne. Toto riešenie slúži jednak na chladenie televízora ale aj na ďalšie šírenie zvuku.

Hrana televízora Samsung Q950 a všimnite si ako obraz siaha až po hranu rámu

Hrana televízora Samsung Q950 a všimnite si ako obraz siaha až po hranu rámu

Ako vidíte na obrázku, je to televízor s takmer neviditeľným rámčekom. Obraz je od okraja po okraj, čo Samsung rád označuje ako Infinity Screen. Pri sledovaní zo vzdialenosti 3 až 5 metrov máte dojem nekonečnej obrazovky, kedy okraje televízora zdanlivo naozaj zmiznú. Výsledkom je obraz, ktorý vás vtiahne do deja. Až 99 % prednej plochy zaberá displej.

Q950TS používa pripojenie označené ako One Invisible Connection. Znamená to, že k televízoru ide jediný takmer neviditeľný kábel a cezeň sa prenáša aj elektrická energia. Na druhej strane pripojenia je Connect Box, ktorý obsahuje všetky možné pripojenia. Tento connect box potom ukryjete pred zrakom a okolie televízora je tak bez typického chumáča káblov. Priamo v dodávke televízora je aj tzv. No Gap Wall Mount, teda nástavec na umiestenie na stenu a to bez viditeľnej medzery. V tomto prípade veľmi oceníte použitie riešenie s jediným „neviditeľným“ káblom.

One Connect Box predstavuje čiernu krabičku. Táto je ale oveľa väčšia ako v minulosti

One Connect Box predstavuje čiernu krabičku. Táto je ale oveľa väčšia ako v minulosti

Na One Connect boxe nájdete 4 HDMI porty, 3 USB-A porty, ďalej je tu pripojenie na terestriálny a satelitný tuner (aj s kódovacou kartou), ethernet a optický výstup zvuku. Jeden z HDMI portov podporuje eARC na pripojenie so soundbarom. Priehľadný kábel má teraz okolo 3 metrov, čo je fajn.

Porty na One Connect Boxe

Q950TS existuje vo veľkosti displeja 65, 75 a 85 palcov. Diaľkové ovládanie je pre Samsung štandardné, sú tu priame tlačidlá na Netflix, Prime video a Rakuten TV. Zároveň je tu aj mikrofón na hlasové ovládanie televízora (Bixby a Alexa). Tieto veci si však okrem Netflixu na Slovensku príliš neužijete. Vďaka Bohu za ten Netflix.

Diaľkové ovládanie pre Q950TS. Dajú sa s ním ovládať aj iné zariadenia

Diaľkové ovládanie pre Q950TS. Dajú sa s ním ovládať aj iné zariadenia pripojené k televízoru

Inštalácia s mobilným telefónom

Áno, na inštaláciu je dobré mať pri sebe mobilný telefón, ktorý máte pripojený na domácu Wi-Fi a streamovacie služby ako aj sociálne siete a YouTube. Televízor Q950TS je súčasťou SmartThing vecí a z tejto aplikácie ho aj ľahko nainštalujete. Pritom nepotrebujete zadávať heslo do Wi-Fi siete alebo do Samsung konta, to prejde samé zo smartfónu. Nastavenia televízora sa dajú presunúť z cloudu z vášho starého televízora.

Takto sa dá zo smartfónu urobiť diaľkové ovládanie

Takto sa dá zo smartfónu urobiť diaľkové ovládanie

Spojenie s mobilom funguje aj ďalej. V rámci služby MultiView môžete prenášať obraz z displeja televízora na smartfón a opačne, ďalej je tu možnosť vidieť obraz a súčasne komunikovať na sociálnych sieťach a také, dnes populárne veci.

Môžete naraz vidieť živé vysielanie a súčasne zrkadliť obraz zo smartfónu a komunikovať cez smartfón

Môžete naraz vidieť živé vysielanie a súčasne zrkadliť obraz zo smartfónu a komunikovať cez Facebook

V rámci režimu Ambient Mode+ si môžete nastaviť rôzne oddychové motívy napr. s umeleckými dielami alebo prezentovať si tu vaše fotografie nafotené smartfónom. Novinkou sú predvolené zostavy ako je Dobré ráno, či Dobrý večer. Vtedy sa vám napr. ráno o 7 hodine zapne automaticky televízor, zobrazí predpoveď počasia spolu s údajom o čase. K tomu bude znieť príjemná hudba.

Zostava Dobré ráno a jej popis

Zostava Dobré ráno a jej popis

Ďalšie funkcie

Tento televízor sa dá dobre využiť aj ako prostredie pre hry, je tu špeciálny režim Real Game Enhancer+, ktorý je zameraný na rýchlosť reakcií. Diaľkové ovládanie je univerzálne, dá sa naučiť ovládať aj konkurenčné zariadenia.

Celkom efektná funkcia je TapView – dotknete sa telefónom k okraju televízora a ak ste na rovnakej sieti, prenesie sa po potvrdení obraz zo smartfónu na displej televízora. Budete si musieť poriadne vyskúšať ako toto funguje, miesto kde to zaberá je pomerne presné a fungovalo nám to len zo Samsung Galaxy smartfónu. Ale pripúšťame, že je to veľmi efektné a ak to viete, je to najjednoduchšia cesta ako si na veľkej obrazovke zobraziť napr. fotky.

Takto funguje TapView pri prenose obrazu zo smartfónu na displej TV

Takto funguje TapView pri prenose obrazu zo smartfónu na displej TV

Častým problémom pri streamingu filmov či televíznych relácií vo vysokom rozlíšení je rýchlosť internetového pripojenia. Preto tu Samsung použil technológia AI ScaleNet, ktorá zabezpečuje optimalizuje dátová prenos, tak, aby bol obraz, pokiaľ je to možné, plynulý. Pri prenose dáta totiž komprimuje a znižuje tak prenášaný objem. V televízore ich potom rekonštruuje do pôvodnej podoby. Vystačí si tak aj s nižšou rýchlosťou pripojenia. AI ScaleNet sa uplatní aj pri upscalingu zo štandardného rozlíšenia do 4K v streamingovej službe Prime Video.

Cena: 5999 eur

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.