Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V januári sme si mysleli, že koronakríza je to najhoršie, čo sa nám mohlo stať.

Mýlili sme sa… vzápätí sme dostali ešte silnejšiu facku. Až vojna na Ukrajine nám ukázala, akí zraniteľní sme a kde máme najpodstatnejšie hodnoty. Že život v mieri už, žiaľ, nemusí byť len obohrané rečnícke klišé. Že nový svet, do ktorého sa rútime, môže byť v horšom prípade tragický. A tiež chladný, bez energie. V lepšom prípade aj najväčšie problémy môžu byť novou príležitosťou.

Na dvojdňovej júnovej KONFERENCII JARNÁ ITAPA 16. – 17. júna uvidíme, že v našom momentálnom časopriestore prebieha zápas o skvelý nový svet. „Aj my na Slovensku sme jeho súčasťou,“ povedal pre ITAPA predseda vlády Eduard Heger. Dozvieme sa aj od šéfa EK na Slovensku Vladimíra Šuchu, aké sú hlavné megatrendy nového sveta – tie nás môžu zomlieť alebo ich môžeme využiť ku svojmu prospechu.  

Na ITAPA nebude o zásadné vyjadrenia núdza. Čo podstatné sa dozviete?

  • Svet taký, ako ho poznáme, pomaly končí. A aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, práve dnes zvádzame boj o nový svet. Bude skvelý a bezpečný? Víziu majú premiér Eduard Heger, ako aj minister obrany Jaroslav Naď – príďte si vypočuť v piatok hneď ráno v otváracom paneli druhého dňa konferencie
  • Aké sú hlavné dejinné trendy, ktoré budú zásadne ovplyvňovať našu budúcnosť? Je to potravinová kríza? Starnutie populácie? Prudký nárast technológií? V kľúčovej prezentácii Megatrendy nového sveta nám budúcnosť poodhalí Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku  
  • Svet energetiky sa dnes prudko mení. Sme svedkami zmeny paradigmy energetiky… Udalosti uplynulých mesiacov nás rýchlo katapultovali do budúcnosti najmä v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov energie,“ tvrdí Richard Prokypčák, šéf SPP a jeden z top spíkrov ITAPA
  • Technológie! Inovácie! Áno! To môže byť odpoveď na veľa výziev nového sveta. Ale máme na to? Máme na špičkový výskum? Vieme ho uplatniť v praxi? Odpoveď na to nám dajú elitní zástupcovia vysokých škôl a štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis   
  • Experti na bezpečnosť vystúpia v unikátnej diskusii vo štvrtok – v závere prvého dňa konferencie – na ITAPA Open Talk. Prekreslí vojna na Ukrajine mapu bezpečnosti Európy? Ak áno – ako? Podvečerný ITAPA Open Talk je prístupný širšej verejnosti, podmienkou je registrácia.
  • Už 16. a 17. júna 2022 bratislavskom hoteli Sheraton budú spolu na Jarnej ITAPA 2022 diskutovať desiatky spíkrov

KRITICKÝ ROZUM NADOVŠETKO

Buďme k sebe úprimní. Ešte donedávna by sme kľúčové atribúty skvelého nového sveta považovali za samozrejmosť. Tou však – ako sme zistili – nie sú. Je preto potrebné nanovo si ujasniť, čo pre nás skvelý nový svet znamená. Odpoveď je zrejmá: ide o svet v mieri, ktorý má udržateľnú ekonomiku i spokojných obyvateľov, a na pozadí ktorého neustále „beží“ technologický pokrok. „Tým ďalším a rovnocenným atribútom k technológiám je to, čo sa udeje v našich hlavách. Hovorím o našich hodnotách, kultúre a demokracii. Do skvelého nového sveta nepatria také politické koncepty, ktoré dnes nazývame ruský imperializmus. Nepatrí do nich ani politický extrémizmus, náboženská nenávisť, a rovnako ani nekritický konzum,“ povedal Eduard Heger. Ako to dnes, keď svet zmieta nenávisť, docieliť? Svoju víziu nového sveta predstaví na ITAPA predseda vlády Eduard Heger v úvodnom paneli druhého dňa.

STRACH DO SKVELEJ BUDÚCNOSTI NEPATRÍ

Pod vplyvom aktuálnych udalostí si uvedomujeme, že nemôžeme ostať bezbranní. Aj preto sa rezort obrany pod vedením ministra Jaroslava Naďa stal ostrosledovaným. Vláda len pred pár dňami odsúhlasila Dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035, čo je strategický dokument určujúci ciele a postupy vytvárania, udržiavania a rozvoja obranných kapacít a spôsobilostí štátu v nasledujúcom období. Na ITAPA sa Jaroslav Naď posadí do horúceho kresla a očakávame, že povie viac o tejto zásadnej zmene, ktorá sa dotkne našich životov a ktorá – v prípade, že dokument prejde parlamentom – zásadne ovplyvní našu budúcnosť.

SVET TVORÍME MY ĽUĎIA

Pri všetkom tom marazme, ktorému dnes čelíme, je dôležité nezabúdať na jedno. Že svet je o ľuďoch. Práve človek sa totiž stal skutočnou geologickou silou, ktorá výrazne ovplyvňuje našu planétu. Potvrdili to aj vedci, ktorí obdobie od prvej priemyselnej revolúcie označili za Antropocén. No a práve tu sa začala diať epochálna zmena, ktorá môže viesť k novému svetu. „A hoci ten ešte nevieme veľmi dobre popísať, vieme, že k nemu bude viesť tŕnistá cesta nestability a transformácií. Túto dobu práve žijeme,“ objasňuje Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Príďte si vypočuť víziu Vladimíra Šuchu, ktorú predstaví v prednáške Megatrendy nového sveta už 17. júna v paneli: Skvelý nový svet. Po nej bude nasledovať diskusia myšlienkových lídrov z oblasti technológií, energetiky, biznisu a sociológie, ktorú povedie moderátorka Zlatica Puškárová.

ČÍM JE KONFLIKT NA UKRAJINE INÝ?

Vojna na Ukrajine je prvou, ktorá sa z fyzického sveta preniesla aj do online sveta. Práve preto je extrémne dôležité čoraz viac hovoriť o bezpečnosti v kyberpriestore. Bude to jeden z headlinov na Jarnej ITAPA 2022 počas prvého dňa konferencie. Sme kyberneticky bezpečná krajina?

Celkovo svetovej bezpečnosti, avšak už nielen v kyberpriestore, bude venovaný podvečerný ITAPA OPEN TALK. Vplyvní experti z oblasti bezpečnosti a obrany tu budú debatovať o dopade vojny nielen na svet, ale aj na Slovensko. No a práve tu vystúpi aj hviezda panelu Ben Hodges, dôstojník armády USA vo výslužbe, ktorý pôsobil ako veliaci generál americkej armády v Európy.

NAŠOU CESTOU SÚ UDRŽATEĽNÉ ZDROJE

Spoluvytvárať skvelý nový svet nezvládneme sami. Kľúčom k prežitiu bude spolupráca a posilňovanie odolnosti – ľudí i krajín. Lebo faktom je, že ak štát neposilní svoju ekonomickú, sociálnu a energetickú odolnosť, vystaví sa riziku znefunkčnenia a sociálnych nepokojov. A tomu chceme stoj čo stoj zabrániť. „Teraz sme svedkami zmeny paradigmy energetiky. Už nestačí predávať iba komodity, zákazníci očakávajú pridanú hodnotu. Udalosti uplynulých mesiacov nás rýchlo katapultovali do budúcnosti najmä v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov energie. Kľúčovou výzvou je zaistiť spoľahlivé služby pre zákazníkov a zároveň viesť trh k aktívnemu využívaniu inovácií a k energeticky efektívnym riešeniam. Vieme, že tadiaľto vedie naša cesta,” potvrdil Richard Prokypčák, podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP a jeden z top spíkrov konferencie. S Richardom Prokypčákom súhlasí aj Radovan Kazda z výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý vystúpi v paneli Moderné technológie pre udržateľné zdroje. „Stratégia musí smerovať na využívanie plynu z iných krajín a na zvyšovanie podielu alternatívnych obnoviteľných zdrojov energie.“

Značky: