Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spolu so spustením nových detských kont mBank podrobne zmapovala zvyky rodičov sporiacich pre svoje deti.

Zároveň zisťovala ako deti míňajú svoje ušetrené peniaze. Výskumu sa zúčastnila vyše tisícka rodičov a agentúra STEM/MARK zistila, že Slováci odkladajú deťom dvojnásobok toho, čo naši českí susedia.

Zažitá predstava o našich šporovlivých západných susedoch sa nepotvrdila. Slováci odkladajú pre svoje deti viac peňazí, ako Česi. Pravidelne svojmu dieťaťu sporia až tri štvrtiny slovenských rodičov, čo je oproti Čechám o 9 % viac. Počet rodičov, ktorí sporia svojmu dieťaťu, rastie s ich vzdelaním. Najviac sporia vysokoškolsky vzdelaní ľudia a najmenej ľudia so základným vzdelaním. Svoje financie si odkladajú viacerými spôsobmi. Najviac, až 58,2 %, má peniaze pre deti uložené na sporiacich účtoch, alebo na detských kontách. Takmer polovica šetrí cez životnú poistku a len 8,8 % rodičov odkladá peniaze pre deti v hotovosti.

mbank prieskum sporenie graf2_web2016_8_nowat

Až 42 % slovenských rodičov odkladá deťom v rozmedzí 20 až 39 eur mesačne. Toto je až dvojnásobok toho, koľko sporia rodičia českým deťom. Druhá najpočetnejšia skupina (32 %) odkladá mesačne do 19 eur. Podľa 60,5 % respondentov má nasporená suma slúžiť dieťaťu do začiatku, alebo na štúdium (35,4 %). Len 17,6 % rodičov si sporí pre istotu, na horšie časy, ak by sa rodina dostala do finančnej tiesne.

Dospelí obvykle neučia deti finančnej gramotnosti, alebo práci s bankovými účtami. Rodiny sa držia tradícií a takmer 70 % detí si sporí do prasiatka. „Prekvapivo si takto peniaze odkladá aj polovica dospievajúcich veku pätnásť až osemnásť rokov. Len 13 % detí na Slovensku má svoje peniaze uložené na bankovom účte. Novými detskými účtami a účtami pre mladých by sme to chceli zmeniť,“ hovorí Gabriel Dzan, produktový manažér, mBank.

Deti si najčastejšie šetria na darčeky (33 %), hračky (24,6 %) a výlety (34,7 %). Všetko však záleží od ich veku, ktorým sa menia aj ich preferencie. Šesť až desaťroční sporia na hračky, výlety a darčeky. Staršia veková kategória jedenásť až štrnásťročných si peniaze odkladá na darčeky, výlety a elektroniku; a najstaršia kategória do osemnásť rokov najmä na oblečenie, elektroniku a cestovanie.

mbank prieskum sporenie graf1_web2016_8_nowat

Za posledný rok si však zo svojich úspor reálne kúpili oblečenie a topánky (43 %), elektroniku ako mobil, či tablet (34,7 %), hračky (29,3 %) a knihy či časopisy (23 %).

mKonto pre deti sa dá založiť deťom od narodenia do dovŕšenia 15 rokov prostredníctvom rodiča alebo dospelého zákonného zástupcu. Otvorenie a aj vedenie konta je zadarmo. Je to ideálny prostriedok na zvyšovanie finančnej gramotnosti, nakoľko dieťa má pasívny prístup do internet bankingu a mobilnej aplikácie. To znamená, že nemôže peniaze vyberať, alebo ich odosielať na iné kontá. Má však možnosť presúvať si ich medzi vlastnými účtami, pretože okrem mKonta pre deti má k dispozícii až štyri sporiace účty eMax Plus so zvýhodneným úrokom. Tieto sa dajú pomenovať podľa toho na čo chce sporiť. Napríklad na bicykel, telefón, tablet, či výlet. A ak je rodič klientom mBank, vidí všetky pohyby na detskom účte prostredníctvom svojho internet bankingu.

mbank prieskum sporenie graf3_web2016_8_nowat

mKonto #navlastnetriko je určené dospievajúcim vo veku od 15 do 18 rokov. Otvoriť si ho môžu samostatne bez zákonného zástupcu. Banka nevyžaduje žiadne potvrdenia, stačí mať 15 rokov a občiansky preukaz. Založenie konta a jeho vedenie je bezplatné. Ku účtu získajú bezkontaktnú platobnú kartú MasterCard, alebo VISA zadarmo bez akýchkoľvek podmienok. S ňou majú tri výbery mesačne z ľubovoľného bankomatu na Slovensku a všetky výbery nad 70 eur v zahraničí bez poplatkov. Účet je plnohodnotný s prístupom cez internetové bankovníctvo, alebo mobilnú aplikáciu. Taktiež sa s ním dajú posielať platby priamo na mobilné číslo, bez nutnosti poznať číslo účtu. Ku kontu je možné otvoriť si až štyri sporiace účty eMax Plus so zvýhodneným úrokom a sporiaci účet mSporenie, s ktorým sa sporí pri každom nákupe.

Oba detské účty sú prístupné cez inovatívny internet banking, ktorý získal viacero ocenení doma aj v zahraničí, ako aj cez mobilnú aplikáciu pre Android, iOS alebo Windows Phone.

Značky: