Slovenské domácnosti aj v roku 2017 pokračovali v rekordnom zadlžovaní, keď naše dlhy stúpli o 10,3 %.

Každý Slovák bol tak dlžný v priemere až 6 792 eur, kým priemer regiónu je 4 564 eur. V regióne strednej a východnej Európy sme sa tak stali unikátom, keď naše dlhy prevýšili naše úspory. Aj tieto závery priniesla 9. štúdia bohatstva národov Allianz Global Wealth Report 2018, ktorá si pod mikroskop zobrala finančný majetok a dlhy domácností v 53 krajinách sveta.

AllianzPRNovember.jpg: Dlhy a úspory na obyvateľa v regióne v roku 2017. Zdroj: Allianz

Podľa štúdie bol ďalej rok 2017 priam dokonalým rokom pre investorov a sporiteľov, keď na celom svete vrcholilo ekonomické oživenie a finančným trhom sa darilo, najmä tým akciovým. Výsledkom bol rast finančného majetku domácností v celosvetovom meradle o 7,7 %. Rok 2017 bol zároveň posledným priaznivým rokom vo financiách. „Bolo to výnimočne priaznivé obdobie, no časy, keď mimoriadne expanzívna menová politika zabezpečovala trvalý a stabilný rast na finančných trhoch, sú nadobro preč. Prvé nepriaznivé znaky sú už tu: rastúce úrokové miery, obchodné konflikty a aj čoraz populistickejšia politika spôsobujúca napätie a turbulencie. Prvý mesiac tohto roka už ukázal zlú predtuchu,“ konštatuje hlavný ekonóm Allianz Michael Heise.

Úspory nám pribúdajú pomaly

A hoci v zadlžovaní sme v rámci regiónu rekordérom, v rebríčku finančného bohatstva ťaháme za kratší koniec. S úsporami vo výške 6 189 eur na osobu figurujú Slováci až na 40. mieste spomedzi 53 hodnotených krajín. Priemer v regióne je pritom výrazne vyšší a dosahuje 10 381 eur. V rámci regiónu nás tak v úsporách, s výnimkou Rumunov (4521 eur), predbehli všetky ostatné krajiny, keď napríklad Česi sú s úsporami 15 291 eur dvojnásobne bohatší, Maďari majú nasporených 13 404 eur, Poliaci 8 273 eur a priemerný Bulhar disponuje úsporami vo výške 7 678 eur. Najbohatším národom sú už tradične Švajčiari s úsporami vo výške takmer 174-tisíc eur, v tesnom závese s USA, kde majú domácnosti úspory vo výške 169-tisíc eur. Vďaka silnému euru sa minulý rok starému kontinentu darilo – v prvej dvadsiatke najbohatších krajín figuruje až 12 európskych krajín.

Porovnanie úspor a dlhov za rok 2017 (Zdroj: Allianz)

Nový ukazovateľ národného rozdelenia bohatstva

Novinkou tohtoročnej štúdie bohatstva je nový indikátor Allianz Wealth Equity Indicator (AWEI), ktorý podáva obraz o rozdelení bohatstva v krajine. Ten ukázal, že popri krajinách, v ktorých je dlhodobo pomerne veľká priepasť medzi bohatými a chudobnými ako je USA, Južná Afrika, Indonézia či Spojené kráľovstvo, výrazne nerovnomerne rozdelené bohatstvo je prekvapivo aj v Dánsku, Švédsku či Nemecku. A práve v rebríčku rovnomernosti rozdelenia bohatstva má Slovensko absolútne prvenstvo, čo je podľa štúdie Allianz pripisované najmä dedičstvu liberálnych reforiem po skončení komunizmu. „Slovensko tak nemusí byť najbohatšou krajinou v regióne, no nikde inde nie je bohatstvo rozdelené tak rovnomerne,“ uzatvára M. Heise.

Značky: