Projekt uspel v súťaži Red Bull Basement.

Slovenská powerbanka, ktorú nabijete iba pohybom ruky, uspela v konkurencii 3 800 projektov z celého sveta a v súťaži Red Bull Basement sa umiestnila medzi trojicou najlepších projektov.

Powerbanku vymyslel tím Charging Revolution. Tvoria ho študenti z Bratislavy – Branislav Brozmann (22), Andrej Zlámala (21) a Martin Janák (23). Ich prenosná nabíjačka premieňa mechanickú energiu na elektrickú a je inšpirovaná posilňovacou pomôckou Powerball. Powerbanku, ktorú mladí Slováci vymysleli, jednoducho dobijete vlastným pohybom a vytvoríte tak čistú energiu bez emisií.

Slováci vymysleli powerbanku, ktorú nabijete pohybom ruky. Zdroj: Erik Tomašák / Red Bull Content Pool

Powerbanka sa aktuálne nachádza v štádiu MVP – to je skratka pre minimálne funkčný produkt. Tím študentov sa preto chce najbližšie týždne a mesiace venovať jeho zdokonaleniu a následne ho začať vyrábať. Konkrétne technické špecifikácie neboli oznámené, avšak cieľom slovenského tímu je, aby ich powerbanka bola konkurencieschopná a umožňovala stabilne nabíjať smartfón či mobilný reproduktor v reálnom čase.

Študentov z tímu Charging Revolution môžete sledovať aj na Instagrame.

Pozrite si video o vzniku slovenskej powerbanky, ktorú nabijete pohybom ruky:

Zdroj: Red Bull

Prečítajte si aj:

Revolúcia v elektromobilite? Slováci z InoBat Auto ukázali prvú inteligentnú batériu na svete

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit