Masová výroba sa spustí v roku 2021.

Spoločnosť InoBat Auto predstavila prvú inteligentnú batériu pre elektromobily na svete. Tá je výsledkom prepojenia umelej inteligencie a technológie High Throughput.

Vývoj inteligentných batérií riadi umelá inteligencia, hromadne sa začnú vyrábať už budúci rok. Výhodou tejto technológie je aj to, že pri svojej výrobe nie je tak závislá od kobaltu ako ostatné technológie – ten je z hľadiska ochrany životného prostredia najkritickejším bodom v rámci výroby.

Slovenská firma tvrdí, že žiadny iný výrobca batériových článkov nemá tak rýchlu a efektívnu technológiu na testovanie a objavovanie chemických zložení batérií ako oni. Batérie tak môžu byť komerčne dostupné nielen podstatne rýchlejšie oproti konkurencii, ale aj prispôsobené na mieru pre akékoľvek elektrické vozidlá.

Inteligentné batérie od InoBat Auto ponúkajú zvýšenie prevádzkového dojazdu pre súčasné najlepšie elektrické vozidlá vo svojej triede takmer o 20% pomocou vysokej optimalizácie priepustnosti a zvýšenej účinnosti.

Z technického hľadiska plánuje Inobat Auto poskytnúť zákazníkom do konca roku 2023 hustotu energie 330 Wh/kg a 1 000 Wh/I. Dlhodobým cieľom je odstrániť nikel z batérií a ďalej rozvíjať anódové technológie a dosiahnuť hustotu energie na úrovni 500 Wh/kg.

Výskumno-vývojové centrum a výrobná linka InoBat Auto sa začnú stavať ešte v tomto roku, pričom výroba prvých lítium-iónových batériových článkov je naplánovaná na rok 2021. Po výskumno-vývojovom centre a výrobnej linke bude do roku 2025 nasledovať 10 GWh gigatováreň, ktorá výrazne znásobí výrobné kapacity pre európsky trh s elektrickými autami.

Do tímu InoBat Auto sa iba nedávno pripojil bývalý CEO Aston Martin a COO spoločnosti Nissan, Dr. Andy Palmer. Ako neexekutívny podpredseda chce podporiť víziu spoločnosti v oblasti elektrifikácie.

Slováci z InoBat Auto ukázali prvú inteligentnú batériu na svete

Slováci z InoBat Auto ukázali prvú inteligentnú batériu na svete. Zdroj: InoBat Auto

Zdroj: InoBat Auto

Prečítajte si aj:

InoBat Auto vytvorí prvé R&D centrum na výrobu batérií do elektromobilov na Slovensku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit