V roku 2017 bola priemerná mesačná spotreba mobilných dát v Európe na úrovni 2,4 GB na jednu SIM kartu.

Analýzu vykonala spoločnosť GlobalData a poukazuje tak na obrovské rozdielmi medzi jednotlivými krajinami Európy.

Najväčšiu spotrebu mobilných dát na jednu SIM kartu na mesiac má Fínsko, kde sa pohybuje spotreba na úrovni 13,3 GB, zatiaľ čo na druhom mieste sa umiestnilo Rakúsko s menej ako polovičnou spotrebou 5,7 GB. Za Rakúskom nasleduje Poľsko s priemernou mesačnou spotrebou 3,7 GB a Rusko s 3,5 GB. Veľké využívanie mobilných dát v týchto krajinách ovplyvňujú najmä neobmedzené balíky, prípadne balíky s veľkým množstvom mobilných dát.

Na druhej strane sa však umiestnili krajiny ako Nemecko, Česko, Slovensko a Ukrajina, ktorých priemerná mesačná spotreba je na úrovni menšej ako 1 GB. Priemer v Česku sa odhaduje na 950 MB a na Slovensku na 727 MB na mesiac. Za tieto nízke hodnoty využívania sú zodpovední najmä operátori, ktorí majú nastavené ceny internetových balíkov príliš vysoko. Nízka spotreba na Ukrajine je naopak spôsobená tým, že ešte len nedávno sa začala budovať 3G sieť.

V mnohých krajinách ako je napríklad Veľká Británia či Francúzsko negatívne ovplyvnilo priemernú mesačnú spotrebu množstvo veľmi málo aktívnych SIM kariet.

Zdroj: GlobalData

Značky: