Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská pošta vydala 24. augusta 2020 poštovú známku „XVI. paralympijské hry Tokio“ s nominálnou hodnotou 1,55 €.

Poštová známka v tvare kvetu japonskej čerešne sakury s priemerom 40 mm vychádza vo forme samolepky na tlačovom liste s 24 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Motívom poštovej známky je jedna z najúspešnejších slovenských paralympijských športovkýň, strelkyňa Veronika Vadovičová.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 24. 8. 2020 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je športovkyňa hrajúca paralympijský šport bocciu. Motívom FDC pečiatky je paralympijská lukostrelkyňa. FDC vytlačila technikou oceľotlače spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Igor Piačka, akad. mal. Autorom rytiny FDC obálky je Rudolf Cigánik, akad. mal. Slávnostná inaugurácia poštovej známky sa uskutočnila 24. augusta 2020 v Bratislave aj za prítomnosti vedenia Slovenskej pošty, a.s.

Na rok 2020 pripadli dve významné udalosti: 25. výročie vzniku Slovenského paralympijského výboru a XVI. paralympijské hry v Tokiu. Tie sa však v dôsledku celosvetovej pandémie koronavírusu prvýkrát v histórii museli posunúť presne o rok a uskutočnia sa v dňoch 24. augusta – 5. septembra 2021. Očakávame na nich účasť približne 40 slovenských športovcov v 10 športoch. Najúspešnejším letným paralympionikom je Ján Riapoš (para stolný tenis) so 4 zlatými a 1 striebornou medailou. Za ním nasleduje parastrelkyňa Veronika Vadovičová s bilanciou 3-1-1, ktorá sa stala aj predlohou poštovej známky k PH Tokio.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Slovenského paralympijského výboru sa konalo v januári 1995 z iniciatívy štyroch zväzov, ktoré zastupovali telesne, zrakovo, mentálne a sluchovo znevýhodnených športovcov (tí v roku 2005 na vlastnú žiadosť opustili rady Slovenského paralympijského výboru a vydali sa inou cestou). Do Medzinárodného paralympijského výboru bol Slovenský paralympijsky výbor prijatý 3. júna 1995. Prvou predsedníčkou bola v rokoch 1995 – 2000 Helena Hanková, po nej

Značky: