Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Víťazom národného kola súťaže o Najkrajší list 2023 sa stal 12-ročný Martin Polakovský z Liptovského Mikuláša.

Téma 52. ročníka medzinárodnej súťaže v písaní listov bola: „Predstav si, že si superhrdina a tvojou úlohou je urobiť všetky cesty bezpečnejšími pre deti“ s dodatkom „Napíš niekomu list, v ktorom vysvetlíš, aké superschopnosti by si potreboval na dosiahnutie tohto cieľa“. Tohtoročná téma nadväzuje na napĺňanie cieľov druhej akčnej dekády Organizácie spojených národov pre zvyšovanie bezpečnosti cestnej premávky.

Martin Polakovský adresoval svoj list mamám a otcom všetkých detí a apeloval na nich, aby sa na cestách správali bezpečne, zodpovedne a ohľaduplne. Opisuje, že nehody sa stávajú aj napriek tomu, že mnohé autá už majú inteligentné systémy bezpečnosti. Zamýšľa sa napríklad aj nad tým, že v bohatších krajinách sa vodiči viac spoliehajú na to, že technika nahradí bezpečnosť a zodpovednosť. A naopak, v chudobných krajinách je bezpečnosť závislá od kvality ciest a bezpečnostných ochranných prostriedkov, napr. autosedačiek, bezpečnostných pásov či prilieb na motorky a bicykle. Víťaz súťaže získal diplom, tablet a predĺžený víkendový pobyt v rekreačnom zariadení v Belušských Slatinách, ktoré mu osobne odovzdali generálna riaditeľka sekcie elektronických komunikácií a poštových služieb Ministerstva dopravy SR Zuzana Šturdíková a generálny riaditeľ a zároveň podpredseda predstavenstva Slovenskej pošty Ľubomír Mindek.

Súťaž o Najkrajší list, ktorá je súčasťou iniciatívy Svetovej poštovej únie, podporuje deti vo vyjadrení ich myšlienok, rozvíja ich kreativitu, napomáha zlepšovať čitateľskú gramotnosť a jazykové schopnosti. Určená je pre deti od 9 do 15 rokov. Víťazný Najkrajší list musel mať všetky znaky tradičného listu a rozsah maximálne 800 slov. List musel obsahovať všetky formálne znaky, teda dátum, oslovenie, záverečný pozdrav a podpis. Čo je dôležité, list musel byť písaný rukou.

Národné kolo súťaže usporiadala Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy SR a jej oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP). Do súťaže prišlo celkovo 274 listov. O víťazoch súťaže rozhodla komisia zložená zo zástupcov Slovenskej pošty a Ministerstva dopravy SR. Víťaz Martin Polakovský získal vecné ceny a jeho víťazný najkrajší list bol preložený do angličtiny a postúpil do medzinárodného kola súťaže. Na druhom mieste sa umiestnil Samuel Čorba, ktorý získal tablet a poukážky na nákup kníh, a na treťom mieste Daniela Chlebovcová, ktorá získala poukážky na nákup kníh v hodnote 70 €. V medzinárodnej súťaži budú tri najkrajšie listy ocenené zlatou, striebornou a bronzovou medailou Svetovej poštovej únie.

Víťazi súťaže Najkrajší list 2023:

1. miesto         Martin Polakovský, 12 rokov, Liptovský Mikuláš

2. miesto         Samuel Čorba, 14 rokov, Košice

3. miesto         Daniela Chlebovcová, 13 rokov, Šuňava

Značky: