Tento raz je v hľadáčiku táto banka, no podobné triky a pravidlá ochrany platia aj v prípade iných bánk.

Útočníci zneužívajú manipulatívne praktiky a vyvolávajú nevyhnutnosť vykonať nejakú akciu, najčastejšie prihlásenie na ich stránke. Ako vidno na obrázkoch nižšie, ktoré ako príklad uvádza priamo Slovenská sporiteľňa, odkazy vedu na server mimo skutočnej banky. Hackeri využívajú to, že vytvoria nový link, podobá sa sčasti na link banky resp. obsahuje adekvátne slova, aby vám bol pocitovo bližší. Jeho presmerovanie však vedie na falošnú stránku, nie na legitímnu stránku banky.

Podľa Marty Cesnakovej, hovorkyne Slovenskej sporiteľne, „je dôležité, aby si dôsledne skontrolovali napríklad odosielateľa emailu, podozrivé znaky na webstránke či v prichádzajúcich SMS-kách. Pokiaľ už klienti poskytli podvodníkom svoje údaje, odporúčame im čo najskôr kontaktovať naše call centrum s cieľom minimalizovať prípadné škody.“

Zdroj: SLSP
Falošná SMS vydávajúca sa za oficiálne upozornenie Slovenskej sporiteľne

Schémy vzniku podvodu sú takmer identické, spravidla príde falošná SMS o zablokovaní účtu a klient banky má potom ťuknúť na link, aby sa do banky prihlásil. Ten, ako sme už uviedli vyššie, vedie na falošnú stránku. Na overenie je lepšie sa do banky prihlásiť priamo cez vami zadaný link, neklikať na žiadne odkazy. Neviete kam vedú.

Príkladom je tento odkaz, ktorý sa tvári, že vedie na Slovenskú sporiteľňu. Vyskúšajte si ho. Môžete si preveriť si, či daná SMS-správa alebo web link je zaslaný Slovenskou sporiteľňou na adrese https://mysecurity.slsp.sk/overenie-sms. Oficiálne adresy elektronického bankovníctva sú https://george.slsp.sk alebo http://b24.slsp.sk/

Oficiálne odporúčania SLSP

  • V žiadnom prípade neklikajte na neznáme linky a neotvárajte emaily od neznámych odosielateľov. Takýto e-mail odporúčame (bez otvorenia) vymazať. V prípade, ak ste ho už otvorili, prepošlite nám ho prosím na info@slsp.sk a následne vymažte. E-mailová adresa odosielateľa aj predmet e-mailu sa však môžu meniť.
  • Buďte obozretní a vždy si dôkladne skontrolujte napríklad odosielateľa emailu, podozrivé znaky na webstánke ako aj detaily SMS s kódom, ktorá vám príde.
  • Pokiaľ ste už poskytli podvodníkom svoje údaje alebo zistíte na účte podozrivé transakcie, okamžite sa skontaktujte s bankou cez call centrum – 0850 111 888 (zo zahraničia +421 2 58 26 81 11), 0915 111 888 (zo zahraničia +421 915 111 888), 0910 111 888 (zo zahraničia +421 910 111 888).
  • Viac informácií nájdete na stránke: https://www.slsp.sk/sk/ludia/bezpecnost

Predíďte podobným internetovým hrozbám používaním správneho antivírusového riešenia.

Zdroj: SLSP

Zdroj: SLSP
Typický príklad falošnej stránky

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.