Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Organizátori medzinárodného festivalu vedy, hudby a umenia Starmus, nadviazali oficiálnu spoluprácu s vedeckou a umeleckou komunitou na Slovensku.

Počas prvých dvoch decembrových týždňov podpísali zástupcovia festivalu memorandum o porozumení s Univerzitou Komenského v Bratislave, Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave a Slovenskou akadémiou vied. Súčasťou memoranda je usporiadanie prednášok svetovo uznávaných vedeckých osobností priamo v týchto vedeckých a umelecko-vedeckých inštitúciách.  

V poradí siedmy ročník festivalu STARMUS sa bude konať vo viacerých slovenských mestách od 12. do 17. mája 2024. Na Slovensko ho prináša spoločnosť ESET ako hlavný partner festivalu. Okrem hlavného programu, ktorý sa uskutoční v Bratislave, budú podujatia prebiehať aj v ďalších mestách naprieč Slovenskom. Práve tu majú zohrať dôležitú úlohu univerzity, ktoré sú pre festival Starmus prirodzeným partnerom.

“Cieľom festivalu je inšpirovať mladú generáciu a vzbudiť v nej nadšenie pre vedu a umenie. Práve univerzity a vedecké inštitúcie sú miesta, kde už dnes pôsobia mladé vedecké talenty a lídri, ktorí pomôžu ľudstvu čeliť aktuálnym globálnym výzvam. Preto chceme priniesť zážitok z festivalu Starmus priamo k nim. Verím, že podpis memoranda s tromi slovenskými vedeckými inštitúciami je len začiatkom. Už dnes pracujeme na nadviazaní spolupráce s ďalšími univerzitami,“ povedal Garik Israelian, zakladateľ festivalu STARMUS.  

Za vedecké inštitúcie podpísali memorandum o porozumení Pavol Šajgalík, predseda Slovenskej akadémie vied, Bohunka Koklesová, rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, a Radomír Masaryk, prorektor pre vonkajšie vzťahy Univerzity Komenského v Bratislave.  

Starmus privedie na Slovensko desiatky laureátov Nobelovej ceny, astronautov programu Apollo či svetoznámych hudobníkov ako Jean-Michel Jarre a The Offspring. Do dnešného dňa potvrdilo svoju účasť už osem nositeľov Nobelovej ceny: Emmanuelle Charpentier, Donna Strickland, Kurt Wüthrich, Edvard Moser, Michel Mayor, Kip Thorne, Elizabeth Blackburn a Adam Riess. Viacerí z nich počas trvania festivalu navštívia aj slovenské univerzity a vedecké inštitúcie po celom Slovensku. 

Celý zoznam prednášajúcich si môžete pozrieť na tejto stránke. Ďalšie informácie o festivale Starmus sú dostupné na stránke Starmus.com.