Roky rokúce sa zamýšľam nad tým, prečo je Slovensko, tak milá a pekná krajina s veľkým potenciálom, takmer vždy spravovaná ľuďmi, ktorí majú buď veľa svojich záujmov alebo takými, ktorí jednoducho nie sú kompetentní a schopní dostať našu krajinu na odpovedajúcu úroveň.

Opisujem to veľmi zjednodušene, no hlavne kvôli tomu, že už roky sa snažíme, resp. sa nás snaží „vrchné vedenie“ porovnávať so západom. No jediné, čo je porovnateľné, často až ohromujúco prevyšujúce, sú bežné životné náklady, ceny potravín, pohonných hmôt a pod.

Keďže ako redakcia pôsobíme v Bratislave, teda v tesnej blízkosti hraníc s Rakúskom, tak sa tam relatívne často zastavím na nákup. Vždy som ohúrený, a to nie len z toho, ako tá krajina vyzerá, ale hlavne z toho, aká je tam životná úroveň.

Resp. aká je tu ponuka služieb, ceny potravín, úroveň zdravotníctva a pod. Rovnako to platí aj v prípade technológií, resp. niektorých produktov, ako sú smart zariadenia pre domácnosti, rôzne telefóny, fotoaparáty, doplnky atď., ktoré sa dajú často kúpiť podstatne výhodnejšie. Okrem toho je možné, nielen v tejto susednej krajine, využívať podstatne lacnejšie mobilné tarify, v ktorých sa naplatia za dáta „šialené peniaze“.

Nedávno som započul v jednej politickej relácii vetu od nemenovaného služobníka ľudu, ktorý povedal, že Slovensko sa nemôže v rámci výšky platov porovnávať s inými krajinami západnej Európy. No ja by som rád vedel, prečo sa teda nielen porovnávame, ale v určitých sektoroch sme lídri v extra vysokých cenách? Je jasné a zrejmé, že ani obyvatelia západnej Európy nemajú na ružiach ustlaté.

To vôbec nie, avšak väčšina tých krajín funguje zásadne lepšie ako tá naša, či už v rámci zdravotníctva, školstva, sociálnych otázok atď. Môžeme si zato sami? Čiastočne asi áno, lebo to my si vyberáme zástupcov, ktorí spravujú našu krajinu alebo samosprávy. A od toho sa následne odvíja aj životná úroveň a všetko s tým spojené.

Buďme teda dobrí a slušní, no podrobnejšie analyzujme, myslime kriticky a možno sa raz dostaneme aj k vláde, ktorá bude pracovať skutočne tak, aby sa naša krajina posúvala správnym a dobrým smerom. Vedzte však, že je veľký rozdiel medzi tým, či sa robia veci správne alebo sa robia správne veci!

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE