Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa analýzy českej spoločnosti Bitstock.com sa od začiatku roka do konca apríla 2021 na Slovensku predali kryptomeny za viac ako 30 miliónov EUR. V susednej Českej republike pritom tento objem predstavoval neuveriteľných 113 miliónov EUR. Najväčším ťahúňom bol už tradične Bitcoin, rast však zaznamenala aj kryptomena Ethereum, ktorá dosiahla historické maximum.

Objem obchodu s digitálnym zlatom na Slovensku presiahol od januára do apríla 2021 hodnotu 30 miliónov EUR. V susednej Českej republike sa obchod s kryptomenami strojnásobil a za 4 mesiace predané kryptomeny presiahli hodnotu neuveriteľných 113 miliónov EUR!

„Bitcoin je pre domácich investorov stále príťažlivý. Niektorým sa však jeho cena začína zdať až príliš vysoká, preto začali využívať aj iné alternatívy. Jednou z nich je práve Ethereum – kryptomena, ktorá je zaujímavá tým, že je založená na modernejšom blockchaine než samotný Bitcoin,“ hovorí riaditeľ Bitstock.com Martin Stránsky.

Globálne sa cena Bitcoinu od začiatku roka zvýšila na takmer dvojnásobok, pričom jej hodnota vzrástla z 29 000 dolárov na súčasných 55 000 dolárov, teda približne na 45 000 EUR. Kryptomena Ethereum za rovnaké časové obdobie zvýšila svoju hodnotu na dolár o neuveriteľných 440 percent, čo predstavuje zhruba 3 380 EUR.

„Vysokému záujmu o kryptomeny nahráva veľké množstvo voľných peňazí, rovnako ako aj neustály príchod nových investorov. V prípade kryptomien Bitcoin aj Ethereum sa preto tento rok zrejme ešte dočkáme prekonania doterajších maximálnych hodnôt. Nezabránia tomu ani snahy niektorých krajín ako Turecko alebo India, ktoré zavádzajú obmedzenia týkajúce sa obchodovania s kryptomenami,“ hovorí Stránsky.

Po príchode koronavírusu sa Bitcoin osvedčil ako aktívum, ktoré na rozdiel od cenných papierov či dlhopisov nereaguje na krízu priamo. Vďaka svojej rastúcej hodnote je preto bez ohľadu na prepad ekonomiky často označovaný ako digitálne zlato.

 

Značky: