Bežne testujeme slúchadlá, ktoré sú určené pre stredne náročných používateľov alebo hráčov. Tentoraz tu máme špeciálny model, ktorý je určený pre náročných poslucháčov. Keď ho cenovo porovnáme s inými modelmi, má niekoľko jasných výhod. A netýkajú sa len kvality zvuku.

Konštrukcia

Hlavná odlišnosť oproti všetkým ostatným modelom na trhu je v konštrukcii. Nebudeme dlho chodiť okolo horúcej kaše. Toto sú slúchadlá, ktoré na hlave sedia tak, akoby ste ich tam ani nemali. Sú veľmi pohodlné a nie sú vo výsledku ani také veľké, aby ste ich nemohli nosiť so sebou pri cestovaní. Mušle sa dajú sklopiť o 90°, takže zaberú menej miesta. Nie sú však skladacie, hlavový oblúk teda nemá možnosť „zlomenia“ a uvedenia do kompaktného stavu.

Umiestnenie meniča v antivibračnom ráme

Umiestnenie meniča v antivibračnom ráme

Konštrukcia je plastová a spojovací most v sebe kombinuje lesklý vonkajší povrch a matnú úpravu z vnútornej strany. Kožené obloženie mušlí je príjemné. Tým, že tu nie je silný prítlak, nebudete sa kvôli slúchadlám potiť. Kábel je vedený z ľavej mušle a nie je na ňom mikrofón. Ide totiž o klasické slúchadlá s dvojpólovým konektorom. Absenciu funkcionality na hovory nevidíme nijak negatívne, nakoľko používatelia týchto slúchadiel si ich kupujú pre iný účel. A tým je kvalita reprodukcie, kde Panasonic RP-HD5 excelujú.

tip_panasonic_rp_hd5_nowat

Vodorovný posun

Špeciálnym prvkom je ale korekcia mušlí vo vodorovnom smere. Kým ostatní majú uchytenie v jednom bode na viacstupňový pochyb mušlí, tu sa mušle pohybujú vodorovne. Podobne ako pri nastavení veľkosti oblúka, aj tu je podobná stupnica. Nastavenie posunu zostane zapamätané aj po odňatí slúchadiel. Je tu celkovo šesť stupňov posunu zhruba v rámci centimetrovej vzdialenosti.

Vodorovné posúvanie mušle na spojovacom moste

Vodorovné posúvanie mušle na spojovacom moste

Detail, ktorý výrazne spríjemní nosenie a celkové držanie na hlave. Ono je totiž na trhu veľa slúchadiel, ktoré sú „neuveriteľne pohodlné“, ale v skutočnosti nie sú celkom vhodné na nosenie vonku a pri chôdzi. Panasonic RP-HD5 vďaka spomínanému posunu lepšie vyvážite vzhľadom na polohu na hlave a pozície hornej časti spojovacieho mosta.

Anti-vibračné meniče

Ďalšou zaujímavou časťou sú meniče. Tie majú 40 mm veľkosť, no sú uchytené v anti-vibračnom ráme. Okrem toho sú vďaka tomuto rámu odhalené. Až na nevyhnutné plastové krytie kvôli ich ochrane ich vidíte a nie sú schované za neprehľadnou látkou alebo veľkým plastovým obložením.

40 mm HD menič

40 mm HD menič

Funkcionalitu prichytenia sme si vyskúšali na zvukovo upravenej reprodukcii. Eliminuje sa tu „hráčsky“ efekt, kedy pri vyšších basoch slúchadlá značne rezonujú. Nám sa tento efekt páči, no je zaujímavé počúvať rôzne upravené nahrávky bez toho, aby sa trasenie prenášalo na kostru slúchadiel.

Detailný zvuk

Vyhotovenie je jedna vec, kvalita reprodukcie druhá. Obe vlastnosti sa podarili, aj tu sme pociťovali jasné zameranie na prekreslenie výšok a stredov. Basy sme si podľa nášho vkusu museli trochu zvýrazniť. Slúchadlá sú výborné napríklad pri spojení so Sony Walkmanom, ktorý má špeciálne filtre zvuku a poskytuje tzv. Hi-Res zvuk. Ak máte podobné zariadenie alebo nahrávky vo vysokej kvalite, tieto slúchadlá pri nich využijete.

Nám sa páčili vysoké detaily stredov a výšok. Skladby, ktoré ste zvyknutí počúvať získajú pri týchto slúchadlách nový rozmer. Za tým si stojíme. Je možné, že nie každý bude s týmto modelom spokojný. Najmä ak si zvykol na „prebasované“ slúchadlá, ktoré síce poriadne duneli, no s originálne znejúcou nahrávkou vlastne nemali veľa spoločného. Basy sú v  prípade Panasonic RP-HD5 pri vyššom zintenzívnení tvrdšie, no pri strednej až mierne vyššej hlasitosti to nepoznáte.

Je zážitok s nimi počúvať najmä špeciálne skladby, napríklad spev s klavírom alebo elektronickú hudbu. Práve tu sa hrá na detaily a tiež na širokospektrálne podanie skladieb a tieto slúchadlá to zvládajú vynikajúco.

panasonic_tabulka7_nowat

Verdikt touchIT

Panasonic RP-HD5 poskytnú vynikajúci zvuk, ale aj komfort pri nosení. Toto sú jedny z mála slúchadiel, ktoré si môžete kúpiť bez obáv, či vám budú sedieť na hlave alebo nie. Neodporúčame ich úplne každému. Sú určené hlavne používateľom, ktorí ocenia vyvážený zvuk s vysokou kvalitou a dôrazom na detaily.

Hodnotenie:
+ konštrukcia, antivibračný rám, HD meniče, super kvalitný zvuk, detailnosť výšok a stredov
– tvrdšie basy pri ich vysokej intenzite a zosilnení

Cena: 99,99 EUR
Zapožičal: Panasonic

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.