Herný segment vždy ponúka nejaké novinky, tentoraz je to inovácia pôvodných slúchadiel H5.

Tournament Edition predstavuje vylepšenia v oblasti zvuku pre hráčov. Nosia sa stále pohodlne a preberajú všetky výhody pôvodného modelu.

Konštrukcia slúchadiel

Slúchadlá sú nadmieru odolné. Majú oceľový spojovací most, ktorý len tak nepoškodíte. Ani vtedy, keď sa vám pri hre nedarí a môžu za to slúchadlá. Kovové uchytenie vedie až k mušliam. Polstrovanie je mäkké a využíva výplň pamäťovou penou. Tá sa prispôsobí hlave a netlačí. Celkovo je tu prítlak len minimálny. Mušle kompletne pokryjú uši, čím sa eliminuje nežiaduce tlačenia priamo na uši. Tým, že slúchadlá nie sú určené na vonkajšie použitie, nemusel ich výrobca konštruovať tak, aby držali pri chôdzi. Na to, že je tu veľa kovových prvkov, nepôsobia vôbec ťažkým dojmom. Ich reálna hmotnosť je 269 gramov, no odhadovali by ste menej. Príjemný je aj koženkový poťah mušlí a spojovacieho oblúka. Skrátka a dobre na dlhodobé nosenie sú ideálne. Možno nie sú také priedušné ako modely s látkovými poťahmi, no určite viac priľnavé. Počúvanie hudby alebo hranie hier nebude nikoho rušiť. Slúchadlá majú takmer dokonalú izoláciu ako svojej reprodukcie, tak aj okolitých zvukov. To všetko pasívne, bez ďalších technológií.

Látkový kábel je vedený z ľavej mušle a je na ňom tlačidlo na prijatie hovoru, ovládanie hlasitosti alebo vypínač mikrofónu. Mikrofón je odnímateľný a pripája sa takisto z ľavej mušle.

Detail ovládača na slúchadlách

Sound BlasterX Acoustic Engine Lite

Toto je špecializovaný softvér na nastavenie zvuku, avšak zvuku pre hráčov. Hudbu budete musieť doladiť cez ekvalizér prehrávača. Acoustic Engine Lite je zadarmo, treba sa len zaregistrovať. Potom si stačí vybrať slúchadlá, aby systém vedel lepšie vyladiť zvukový profil. V našom prípade sme vybrali model H5, keďže špecializovaná verzia Tournament Edition ešte nebola dostupná. Na výber je päť profilov zatriedených podľa všeobecných žánrov hier. K nim máte možnosť špeciálneho výberu podporovaných hier. Nie je ich tu veľa, ale po zvolení Metal Gear Solid namiesto všeobecného profilu Adventure and Action zistíte rozdiel. Softvér ukazuje nastavenia pre každý profil. Presne viete, v akej hladine intenzity sú priestorové efekty, basy, Smart Volume alebo Crystalizer na obnovu stratených tónov zvukovou kompresiou.

Nastavenie zvukového profilu

Zvuk

Hudobná stránka je na veľmi dobrej úrovni. Slúchadlá sa viac zameriavajú na čistotu zvuku v oblasti stredov a výšok. Basy sú dynamické, no potrebovali sme ich jednoznačne zdvihnúť ekvalizérom. Pri hraní hier oceníte na zvuku aj tie najmenšie detaily. Pri hraní strašidelných adventúr v tmavej izbe si budete musieť dať prestávku. Zvuk vás pohltí a odporúčame inštaláciu Acoustic Engine Lite. Budete prekvapení, čo dosiahnete.

Zároveň sa tým presmeruje zvuk do tohto ovládača. Systém bude treba reštartovať, keďže táto technológia vytvorí virtuálnu zvukovú kartu šitú na mieru reproduktorom a slúchadlám radu BlasterX. Počúvanie bežnej hudby odporúčame buď v adventúrnom režime, alebo s vypnutím efektov. To je vlastne šiesty zvukový profil. Dynamika zvuku je veľmi dobrá, basy by sme chceli aj intenzívnejšie, no v tejto Lite verzii nemáte príliš na výber. Pri hudbe sa budete musieť spoľahnúť na softvérový prehrávač hudby.

Bočný pohľad na slúchadlá

Verdikt

Sound BlasterX H5 Tournament Edition sú slúchadlá jednoznačne orientované pre hráčov. Tým aj odporúčame tento model. Získate detailný zvuk a zistíte, že hry nie sú len o grafike. Najmä zvukový sprievod budete vnímať podstatne intenzívnejšie. Ich prednosťou je široký dynamický rozsah tzv. FullSpectrum meničmi. Majú 50 mm a na zvuku je to počuť. Zvuk je reprodukovateľný v rozsahu 20 ÷ 20 000 Hz.

Hodnotenie

+ pevná a pružná konštrukcia, pamäťová pena, dynamika a detaily zvuku
– nízka intenzita basov

Zapožičal: Creative
Cena: 89,90 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.