Zamýšľali ste sa už niekedy, že by ste niekoho obdarovali službou? Nielen na významné sviatky ako sú Vianoce, ale kedykoľvek, máte pocit, že práve toto by dotyčný ocenil. Služby sa síce priamo chytiť nedajú, no môžu priniesť väčšiu hodnotu ako niečo fyzické. Pohľad na služby v tejto forme poznáte vy sami, čo si už za nejaké platíte.

Ocenia ich aj minimalisti, no najmä tí, ktorí by ich reálne používali. Aby nedošlo k omylu, kúpiť nevhodnú službu môže byť rovnaké, ako kúpiť nevhodný nazvime to klasický darček. V tejto oblasti je niekoľko druhov služieb. Čo si pod týmto predstaviť? Napríklad kúpiť Microsoft 365, namiesto klasického Office 2019. Jeden argument síce bude, že keď prestanete platiť, nebudete mať program kúpený a vo Worde nemôžete nič ďalej napísať. Argument dva je, že za niekoľko eur mesačne máte k dispozícii nielen aktuálny produkt, ale aj 1 TB priestoru v cloudovom úložisku OneDrive. Pri cene Office 2019 máte viac ako dva roky vo forme predplatného.

Podobne je to aj so službami ako Spotify, Deezer, Netflix, HBO GO, Lepšia.TV atď. Je ich obrovské množstvo. Možno darovať niekomu ročné predplatné pre Evernote alebo NVIDIA GeForce Now bude viac ako hardvér či nejaký ako som to už nazval „klasický darček“. Ako pár príkladov ešte môžem uviesť predplatné na plánovacie služby, písanie poznámok, kresliace nástroje alebo napríklad predplatné na dátové úložisko. Takisto predplatenie prístupu na zamknuté články denníkov a mať plný prístup k ich obsahu je jedna z vhodných vecí.

Mne sa to zdá prijateľné a som presvedčený, že mnohí máme k daným veciam iný prístup. Zažili sme časy, kedy sa veci „dali zohnať na DVD“. Nie, že by sa dnes nedali, avšak slovo zohnať nezastupuje slovo „ukradnúť“, ale niekoho podporiť a za obsah mu zaplatiť. Pri cenách niekoľko eur mesačne napríklad za Netflix naozaj nedáva zmysel kradnúť filmy cez torrenty. Často v žalostnej kvalite, ktorá bola top pred 20 rokmi, s vnorenými čínskymi titulkami a na nich s českými. To platí aj pre hry. Preto možno napríklad kredit na Steame môže byť vhodný darček.

A dokonca to môžete aj skombinovať, kúpiť klasický darček, ktorý sa dá naozaj chytiť do ruky a tiež nejaké predplatné. Myslím, že to stojí za zváženie. Sledujte za tým hodnotu, ktorú zároveň dávate niekomu druhému.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.