Určite ste sa už dostali do situácie, keď ste chceli poslať peniaze známemu, aby ste sa vyúčtovali napríklad za obed, ale nepoznali ste jeho číslo bankového účtu a nevedel vám ho poskytnúť ani on sám. Poslanie peňazí ste teda odložili na neskôr. So smart platbami od mBank by bol však celý proces oveľa jednoduchší.

Smart platby od mBank sú moderné platby, ktoré môžete vykonať, aj keď nepoznáte číslo bankového účtu prijímateľa platby. Stačí poznať iba jeho mobilné telefónne číslo. Peniaze na mobil môžete poslať prostredníctvom internetbankingu mBank a tiež aj cez mobilnú aplikáciu. Samotný proces je v oboch prípadoch prakticky totožný.

Platby na mobil sú bezpečné a maximálne do výšky 50 eur

Platbu na mobil vykonáte podobným spôsobom ako tradičnú SEPA platbu. V internetbankingu alebo v aplikácii mBank si zvolíte možnosť vykonať jednorazovú platbu. Namiesto SEPA platby však v ponuke zvolíte platbu na mobil a vo formulári vyplníte telefónne číslo alebo si zvolíte žiadaný kontakt z telefónneho zoznamu a sumu, koľko peňazí chcete poslať. Tiež môžete vyplniť popis, aby ste si platbu vedeli spätne identifikovať a prípadne si zvoliť účet, z ktorého peniaze odošlete. Poslanie peňazí je teda otázkou niekoľkých sekúnd.

Po odoslaní peňazí dostane prijímateľ na zadané telefónne číslo SMS správu s unikátnym odkazom, ktorý ho presmeruje na špeciálnu stránku mBank. Na tejto stránke môže zadať číslo svojho bankového účtu a peniaze prijať alebo platbu odmietnuť. Odosielateľ je o prijatí platby informovaný SMS správou.

Pokiaľ máte mBank a chceli by ste využívať platby na mobil, mali by ste mať na pamäti aj nasledujúce dôležité informácie. Maximálny limit jednej platby na telefón je 50 eur, platby tohto typu sú bezpečné, nakoľko využívajú zabezpečenú stránku mBank a prijímateľ môže prijať platbu do 15 dní. Pokiaľ prijímateľ nebude na SMS s unikátnym odkazom reagovať, po 15 dňoch je platba automaticky zrušená a peniaze sa odblokujú na vašom účte. Pokiaľ prijímateľ platbu prijme, v rámci mBank dostane peniaze okamžite a v prípade inej banky štandardne na ďalší pracovný deň.

Platba na mobil krok za krokom

Cez aplikáciu mBank pošlete peniaze na mobil jednoducho. Stačí prejsť do položky Platby a zvoliť možnosť Platba na telefón

Následne vyplníte potrebné údaje a platbu odošlete. Dôležité je skontrolovať sumu a telefónne číslo

Príjemca dostane informáciu o platbe a unikátny odkaz na webovú stránku mBank

Po kliknutí na odkaz môže platbu prijať alebo odmietnuť. Pokiaľ ju chce prijať, musí najskôr vyplniť číslo svojho účtu, kam sa majú peniaze previesť

O úspešnom vykonaní platby je informovaný príjemca aj odosielateľ – ten dostane SMS správu

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit