Samsung, ako známy výrobca telefónov s prívlastkom Galaxy, má okrem najdrahších modelov aj tie lacnejšie.

Niečo pre nás ostatných, čo chceme skôr telefón so slušnou výbavou, kvalitným spracovaním, ale ešte aj za dobrú cenu. Práve toto spĺňajú všetky tri novinky. Ide o inovované série z minulého roka a ich vylepšenie je citeľné. Séria J ponúka cenovo dostupné zariadenia.

Odporúčame ich každému, kto chce smartfón od Samsungu, no má obmedzenejší rozpočet. Vitajte vo vstupnej bráne do sveta Galaxy.

Inovácia zabehnutého modelového radu je stávka na istotu. Pre výrobcov aj pre používateľov. Vylepšiť to, čo bolo dobré a čo poznajú aj ostatní, je výhodné pre obe strany. Všetky telefóny sú upravené po stránke dizajnu a konštrukčnej stránke. Určite poznáte sériu označenú ako Galaxy A.

Tlačidlá na ovládanie systému pod displejom. Nie sú podsvietené

Tiež má tri modely líšiace sa najmä uhlopriečkou a prirodzene aj parametrami. Tieto telefóny sú drahšie a cena najlacnejšieho začína takmer tam, kde cena prostredného modelu série J. Je nutné dodať, že séria J nie je vybavená vodeodolnosťou, ako napríklad Galaxy A a S či najnovší Note8.

 

Spoločné a rozdielne vlastnosti

Poďme sa pozrieť na to, čo majú smartfóny Galaxy J spoločné. Vďaka tomu si urobíte lepšiu predstavu o tom, čo séria ponúka. Ani jeden nemá vymeniteľnú batériu a všetky tri kúsky sa nabíjajú cez starší microUSB port.

Spoločné toho majú viac a budete sa môcť rozhodovať nielen podľa výbavy, ale aj rozmerov. Jednou zo spoločných vlastností je 13 Mpx fotoaparát na zadnej strane. Takisto majú aj LED blesk na prednej strane na použitie so selfie fotoaparátom.

Pozor, tento fotoaparát nemajú všetky modely rovnaký, rovnako ako aj ten zadný, hoci počet megapixelov je rovnaký. Telefóny, ktoré sme mali v teste majú prívlastok DUOS. To znamená, že sa do nich zmestia dve SIM karty. Konkrétne v najmenšom rozmere, teda nano SIM. Výhodou je to, že vo všetkých prípadoch sú telefóny Dual SIM s možnosťou rozšírenia o 256 GB pamäťovú kartu.

Ukážka rozhrania Samsung Experience 8.1

Na všetky tri karty máte samostatné sloty. Žiadny hybridný slot, ale skutočná Dual SIM funkcionalita. Ku všetkým trom modelom budete potrebovať aj pamäťovú kartu. Ďalšia spoločná vlastnosť je totiž iba 16 GB úložisko.

Ukážka rozhrania Samsung Experience 8.1

Prirodzene, sú medzi nimi aj rozdiely. Najviac sa na seba podobajú modely J5 a J7. Ako prvý rozdiel je veľkosť uhlopriečky. Najmenší model Galaxy J3 má veľkosť 5 palcov, následne sa rozmer zväčšuje na 5,2 a 5,5 palca pri najväčšom modeli Galaxy J7. Zároveň má ako jediný Full HD rozlíšenie. Dokonca aj samotné rozhranie má v sebe nejaké odlišnosti, hoci vychádza z nadstavby Samsung Experience 8.1. Je to normálne, keďže samotné systémové rozšírenie sa prispôsobuje hardvérovým možnostiam smartfónu.

 

Samsung Galaxy J3 (2017) Duos

Toto je najmenší, dalo by sa povedať skôr telefónik z tejto série. Má isté rezervy, a to najmä v oblasti výkonu. Štvorjadrový procesor s frekvenciou 1,4 GHz je tak akurát výkonom na systém Android. Na spustenie väčších hier si počkáte dlhšie, animácie v hrách budú takisto menej plynulé. Netvrdíme, že by ste poznali sekanie, ale snímkovanie obrazu bude menšie.

Telefón je z plastu a zadná strana je kovová. Displej je 2.5D čiže má ochranné sklo s jemne zahnutými hranami. Tým sa ale dizajnovo vytvorili akoby tri vrstvy. To zistíte, keď sa na telefón pozriete zblízka.

V tomto prípade by sme pokojne vystačili s rovným ochranným sklom. Pod displejom je tradičné tlačidlo Domov.

V tejto verzii ale nemá snímač odtlačkov. Je to jednoducho obyčajné tlačidlo. Tlačidlá po jeho stranách sú dotykové, ale bez podsvietenia. Reproduktor je na pravej strane a kvôli menším rozmerom telefónu si treba dať pozor, aby ste si ho nezakrývali. Kvalita zvuku z tohto reproduktora má výrazné rezervy. Páčilo sa nám ale umiestnenie audiokonektora na spodnej hrane vedľa konektora na nabíjanie.

Selfie fotoaparát má rozlíšenie 5 Mpx a podporuje nakrúcanie videa až do Full HD rozlíšenia. Tu výrobca nepoužil Super AMOLED displej, ale PLS TFT displej. Tohto sa netreba obávať a displej môžeme pochváliť aj v tejto cenovej hladine. Pri porovnaní s drahšími telefónmi je vidieť menej kontrastné farby.

V skutočnosti vás toto nijako nebude limitovať a displej je fajn s dobrými pozorovacími uhlami. Je vlastne podobný IPS displeju, len nie je taký presný v zobrazení farieb. Na to, že je to najmenší telefón sa nám zdala jeho hmotnosť 142 gramov pocitovo dosť vysoká.

Fotoaparát

Toto je jediný z trojice, ktorý má hlavný fotoaparát so svetelnosťou optiky F/1.9. Popravde, neprejavilo sa to tak kriticky, ako by sme si mohli pri pohľade na technické parametre myslieť. Fotografie za denného svetla sú výborné. Teda argument v technologicky slabšom fotoaparáte pri najmenšom telefóne tu neobstojí.

Pri tmavých scénach sa tmavé odtiene viac zlievajú dokopy. Je tu aj režim HDR, no nebadali sme výraznejšie rozdiely pri zapnutom a vypnutom režime. Nevýhodou fotografovania je pomalšie zaostrovanie. Niekedy potrebuje fotoaparát až takmer dve sekundy pokým zaostrí. A môže sa stať, že nakoniec nezaostrí alebo zostane obraz rozmazaný.

To sa deje napr. pri makro snímkach. Režim krajinky funguje podstatne rýchlejšie a bez nežiaduceho cyklického preostrovania. Pochváliť chceme selfie fotoaparát. Kvalita fotiek z predného fotoaparátu stojí za to.

Hodnotenie
+ cena
+ rozmery telefónu
+ rozhranie Samsung Experience
+ kvalita fotografií v tejto triede
– slabší výkon, pomalší fotoaparát

Cena: 205 EUR

Samsung Galaxy J5 (2017) Duos

Stredný model v kategórii Galaxy J už má celokovové telo. Je zložené z jedného kusu. Najmenší model má vlastne kovovú len platničku, ktorá zakrýva väčšinu zadnej strany. Tu výrobca pridal na kvalite materiálov, inak sa podobá na ostatné J modely. Rozloženie jednotlivých tlačidiel aj prvkov je identické, prispôsobené len veľkosti telefónu, resp. jeho dĺžke. Kvalita reproduktora je rovnaká ako pri menšom modeli.

Takže aj tu je na zadnej strane fotoaparát, ktorý je takmer v jednej línii so zadnou časťou. Avšak aj tu je jemne zapustený. Tým sa viac chráni sklo proti poškriabaniu. Pod 5,2″ Super AMOLED displejom sa nachádza oválne tlačidlo Domov. Tu je ale zmena, pretože je v ňom obsiahnutý snímač odtlačkov. Pracuje spoľahlivo, netreba sa obávať jeho zníženej funkčnosti len preto, lebo je to telefón nižšej strednej triedy.

Zmena sa udiala v možnostiach nastavení. Takisto je tu rozhranie od Samsungu, no pribudol režim filtrácie modrého svetla buď podľa plánu alebo s okamžitým nastavením. Okrem toho je tu režim ponechania vypnutej obrazovky. Tento režim poznáme aj z iných telefónov a je vhodný na šetrenie energie. Stáva sa totiž, že si omylom vo vrecku zapnete displej. Každé takéto zapnutie spotrebúva energiu. Táto funkcia zistí, či je telefón na tmavom mieste a ak áno, ponechá displej vypnutý. Spomenúť môžete aj voľbu rozhrania s hlavnou ponukou aplikácií alebo možnosť umiestniť všetky aplikácie na domovské obrazovky.

Galaxy J5 sa hodí používateľom, ktorí nechcú veľký telefón, no J3 je pre nich už príliš malý. Veľké rozdiely medzi J modelmi nie sú a v prípade J3 a J5 iba skutočne o niekedy zanedbateľné milimetre.

Výkonovo je však poznať nárast rýchlosti. V tomto prípade je cítiť, že toto je telefón, s ktorým sa dá rozumne pracovať. Pri hrách, ktoré sa spúšťajú rýchlejšie je vidno aj jemnejšie animácie. Stále je tu však len 2 GB RAM, a to pocítite pri prepínaní sa medzi aplikáciami a návratoch na domácu obrazovku.

Fotoaparát

Možnosti fotoaparátu sú takmer identické ako u J3. Jeho svetelnejší objektív F/1.7 sa lepšie správa pri večerných snímkach. Napriek tomuto parametru to stále nie je minuloročný Galaxy S7, ktorý medzi prvými prišiel s fotoaparátom s vysokou svetelnosťou. Pri menšom modeli sme spomínali zaostrovanie.

Tak tu je citeľne rýchlejšie, má to však jedno „ale“. Rýchlejšie zaostrenie dosiahnete na klasickej krajinke a ešte pri makre s dobrým svetlom. Večerným fotografiám treba venovať o pár sekúnd navyše. Neraz sme si museli spraviť aj dva tri zábery, pre istotu kvôli potenciálnemu rozmazaniu. V režime HDR bol vidieť väčší rozdiel, no stále nie taký dramatický, ako by sme si predstavovali. Ocenili sme 13 Mpx selfie fotoaparát. S kvalitou obrazu budete spokojní, aj keď má pevné zaostrenie.

Hodnotenie
+ čítačka odtlačkov
+ vyšší výkon
+ rýchlejší fotoaparát
+ 13 Mpx selfie fotoaparát
– diskutabilný HDR režim

Cena: 259 EUR

Model telefónuSamsung Galaxy J3 (2017) DuosSamsung Galaxy J5 (2017) DuosSamsung Galaxy J7 (2017) Duos
Operačný systémAndroid 7.0, zabezpečenie 1.6.2017Android 7.0Android 7.0, zabezpečenie 1.6.2017
Formát SIM karty (modely DUOS)Dual Nano SIMDual Nano SIMDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 162 / 163 / 16
ProcesorExynos 7570 , 4-jadrový, max. frekvencia 1,4 GHzExynos 7870, 8-jadrový, max. frekvencia 1,6 GHzExynos 7870, 8-jadrový, max. frekvencia 1,6 GHz
Displej, počet fariebPLS TFT LCD, 16 miliónovSuper AMOLED, 16 miliónovSuper AMOLED LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 10805,2 / 720 × 10805,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GBmicroSDXC do 256 GBmicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie4.1, ABGNac, áno, áno, áno4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps13 Mpx / Full HD, 30 fps13 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / Full HD, 30 fps13 Mpx / Full HD, 30 fps13 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria/kapacitanie, 2400 mAhnie, 3000 mAhnie, 3600 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 70 × 8 / 142146 × 71 × 8 / 160152 × 75 × 8 / 181
KonektormicroUSBmicroUSBmicroUSB
Cena [EUR s DPH]205259329
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score353164558946814
PCMark for Android – Performance354239753872
3DMark Sling Shot – Total score78244246
Graphic62196198
Physics90916821557
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/55/55/5
Hardvérová výbava2/53/54/5
Rýchlosť2/53/53/5
Výdrž3/54/54/5

 

Samsung Galaxy J7 (2017) Duos

A je tu najväčší model z nášho testu a porovnania celej série. Nie je taký veľký, ako by sa mohlo zdať. Telefón však zaujme tenkými okrajmi po bokoch. Takisto spodná a vrchná časť okolo displeja nie sú príliš široké. Dizajnovo je identický ako J5 a je takisto celokovový.

Tlačidlá pod displejom sú rovnaké ako pri modeli Galaxy J5, a teda je tu snímač odtlačkov prstov. Ani tu však nie sú tlačidlá podsvietené. Telefón má ale ako jediný zástupca z J modelov už Full HD displej. Pri takto veľkej uhlopriečke je to fajn. Konštatujeme, že ani HD rozlíšenie vás nebude limitovať pri 5,2-palcoch, teda pri modeli Galaxy J5.

Argument v prospech tohto modelu bude skôr orientovaný na procesor a celkovú optickú veľkosť displeja, ako samotné Full HD rozlíšenie. Výhodou je tu hlavne 3 GB RAM, čo je už poznať práve pri prepínaní sa medzi aplikáciami.

V prospech J7 hrá aj akumulátor, ktorý má najvyššiu kapacitu, a to až 3600 mAh. Výdrž napriek tomu nebola dvojdňová a prejavuje sa tu rýchlejšie vybíjanie pri intenzívnejšom používaní. Nemáme tým na mysli hry, kde by to bolo prirodzené.

Výkonovo je identický so stredným modelom. Rozdiely, ktoré vidíte v tabuľke benchmarkov sú prirodzené. Len málokedy totiž dosiahnete úplne rovnaké výsledky.

Fotoaparát

Keďže fotoaparát je úplne identický s prostredným modelom, takisto ako aj pri ostatných modeloch je tu priestor na sériové snímanie, nočné fotografie, športovú fotografiu, teda fotenie rýchlo sa pohybujúcich objektov a tiež možnosť profesionálneho režimu. Náš názor na profi režim v tejto triede je taký, že ho tu nie je treba.

Toto nie je zrkadlovka, ale telefón strednej triedy. Čo nezvládne automatika, v profi režime prakticky nijako nevylepšíte. Vhodný je akurát na pevné nastavenie niektorých parametrov. Konkrétne troch – ISO, korekciu expozície a vyváženie bielej. Všetko však pokojne obstará automatika a ak sa chcete hrať s kreativitou, máte tu integrované „instagramové“ efekty. To je zmysluplnejšie ako používať profesionálny režim v tomto type smartfónu.

Hodnotenie
+ kvalitné spracovanie, 5,5″ displej s malým okrajmi
+ Full HD rozlíšenie
+ snímač odtlačkov
+ vyšší výkon
+ kvalita fotografií
– kapacita batérie stále nezaručí dvojdňovú výdrž

Cena: 329 EUR

Fotoaparát

Verdikt

Ako to teda je s výberom konkrétneho modelu? Kto chce fakt malý telefón a zároveň pozerá aj na cenu, a to viac ako na parametre, pre neho je tu Galaxy J3. Nič lacnejšie v teste nemáme. Je to príjemný telefón, šikovný do ruky a je to výborná vstupná brána na „platformu Samsung“. Získate prvotriedne spracovanie a kvalitu tohto výrobcu spolu s vynikajúcim rozhraním a zálohovacími možnosťami na Samsung Cloud. Výdrž smartfónu je jeden deň v normálnom režime, v úspornom sa dostanete na deň a pol.

Galaxy J5 je zlatá stredná cesta. Cenový rozdiel bude pre mnohých ešte akceptovateľný. S J5 získate čítačku odtlačkov prstov, hlavne väčší výkon a prirodzene aj väčší displej. Rozmer 5,2″ je ideálny a ľahko si naň zvyknete. Tento telefón sa nám subjektívne pozdával najviac. HD rozlíšenie nám vôbec neprekážalo. S výdržou bol na tom telefón podobne ako J3. Počítajte bežný pracovný deň v normálnom režime.

Galaxy J7 je najdrahší telefón, no stále s priaznivou cenovkou. Aj tu špeciálne poukazujeme na fotoaparát. Aj cez naše výhrady k profi režimu (platí ale pre všetky J modely) je to smartfón, ktorý vie dobre fotiť. Má najväčší displej, a tak na ňom budú aj filmy a hry vyzerať najlepšie. Máte radi veľké telefóny? Potom toto je tip pre vás, zároveň je najviac vybavený z tejto série. Ako jediný má až 3 GB RAM, a to sa počíta.

Smartfóny zapožičal: Samsung Slovensko

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.