Vaša domácnosť je pravdepodobne už teraz tak trochu inteligentná. Možno v nej máte robotický vysávač, mikrovlnnú rúru s nespočetným počtom režimov, Smart TV alebo úplne obyčajný router. To je to, čo vám robí Wi-Fi sieť doma a je zároveň vstupnou bránou. Nielen do internetu ale aj do vašej domácnosti.

Ochrana domácnosti

Každé zariadenie s možnosťou pripojenia na internet predstavuje bezpečnostné riziko. Netreba sa toho však obávať, keďže výrobcovia chránia zariadenia svojou sieťou. Inteligentná zásuvka síce komunikuje cez váš router, no prenos prebieha cez cloudový účet serverov danej firmy. Áno, ani to nemusí byť zárukou bezpečnosti, ale inú „záruku“ bezpečnosti nemáte od koho žiadať. Firmy majú pritom cloudovú bezpečnosť svojich produktov vyriešenú podstatne lepšie, ako by ste si ju dokázali zabezpečiť sami doma.

Typicky sa stretnete s lacnými IP kamerami vhodnými na monitorovanie domácnosti a s prístupom cez internet, najčastejšie aplikáciu vo vašom smartfóne. Stačí si vybrať menej známeho výrobcu alebo príliš lacný produkt a prinesiete si domov bezpečnostné riziko. Možno nájdete na čínskych e-shopoch kamery za super ceny, avšak možno k nim nebude dodávaný servis alebo nebudú mať také dobré zabezpečenie ako napríklad renomované firmy ako D-Link či napríklad TP-Link.

Rovnako to platí aj pre iné zariadenia, rôzne zásuvky, prepínače alebo svetlá. Nemá zmysel ušetriť pár eur za riziko, že kupujete neoverený produkt. Univerzálna rada neexistuje, vyhľadávajte recenzie, prípadne vám známe značky. Referencia od známeho spôsobom: „Neviem, funguje to dobre a nemám s tým žiadne problémy,“ nemusí byť celkom najistejší spôsob overovania bezpečnosti či už u kamery, svetla alebo snímača pohybu.

Tapco kamera

Tp-Link Tapo C200 je domáca kamera s možnosťou sledovania obrazu cez mobilnú aplikáciu, Zdroj: Tapco

Zabezpečte router

Ako prvé je potrebné ochrániť vašu bránu do internetu. Tu rozlišujeme dva typy hesiel. Jedno na prístup do routera, druhé na prístup do vašej Wi-Fi siete. V prvom prípade vám heslo nastavil výrobca a bude sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzať na štítku prilepenom na spodnej strane zariadenia. Toto heslo je potrebné zmeniť, aby sa vám nikto nepovolaný nedostal do nastavení routera. Zmeniť ho môžete cez prehliadač zadaním jeho adresy. Nájdete ju takisto na tomto štítku a bude sa podobať na adresu typu 192.168.0.1. Potrebné zmeny vykonáte v administrátorských nastaveniach.

Antivírusová ochrana

Jedným z vhodných riešení, je použitie antivírusového programu, ktorý má detekciu zariadení v sieti. Jedným z možných riešení je použiť ESET Smart Security Premium alebo ESET Internet Security, no v tomto smere nezaostáva ani konkurencia. Oba bezpečnostné programy od ESETu preskenujú domácu sieť a zobrazia zariadenia v nej pripojené. Upozornia vás napríklad na to, že ste nezmenili heslo do routera a heslo od výroby je verejne známe. Tiež zistia, ak niektoré z pripojených zariadení predstavuje bezpečnostné riziko. Napríklad kamera na sledovanie domácnosti so základným heslom.

Ak už máte inteligentnú domácnosť vo forme akéhokoľvek cez internet dostupného zariadenia, odporúčame aj antivírusový program s takouto funkciou. Pomôže vám ochrániť vašu sieť a upozorní na nezrovnalosti.

Proces rozpoznávania zariadenia v domácej sieti

Proces rozpoznávania zariadenia v domácej sieti

Päť bezpečnostných tipov

  1. Zmeňte štandardné heslo routera a ostatných zariadení
  2. Použite silné heslo na prístup k nastaveniam alebo účtom vašich vysávačov, sieťových diskov alebo napríklad Wi-Fi žiaroviek či zásuviek
  3. Nekupujte neznáme zariadenia len preto, lebo sú lacné
  4. Po niekoľkých mesiacoch zmeňte prístupové heslá
  5. Ak niektoré zariadenia nepotrebujete, vypnite ich alebo odpojte od internetu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.