Aktuálnou vlajkovou loďou spoločnosti Qualcomm je čipová sada Snapdragon 8+ Gen 1. 

Tá sa už nachádza vo väčšine vlajkových smartfónov druhej polovice tohto roka. Už skôr sa však začali objavovať správy, ktoré nám prezradili, čo od spoločnosti Qualcomm môžeme očakávať v blízkej budúcnosti.  Ešte v júni spoľahlivý leaker Digital Chat Station tvrdil, že Snapdragon 8 Gen 2 (SD8550) bude mať konfiguráciu procesora 1+2+2+3. V tomto zložení sa podľa pôvodnej správy mali nachádzať: jedno jadro Cortex-X3, dve jadrá Cortex-A720, dve jadrá Cortex-A710 a tri jadrá Cortex-A510. Teraz sa však zdá, že konečná konfigurácia bude mierne odlišná.

Júnovú správu teraz vyvrátil ďalší spoľahlivý zdroj Ice universe, ktorý uviedol, že Snapdragon 8 Gen 2 bude mať dve jadrá Cortex-A715 namiesto Cortex-A720. Výkonné jadro Cortex-X3 by malo byť taktované na frekvenciu 3,2 GHz, zatiaľ čo tri jadrá Cortex-A510 by mal pracovať na frekvencii 2 GHz. Jadrá Cortex-A715 a Cortex-A710 budú údajne taktované na frekvenciu až 2,8 GHz.

Snapdragon Summit 2022Zdroj: GSMArena
Snapdragon Summit 2022

Nová generácia vlajkovej čipovej sady od spoločnosti Qualcomm bude vybavená GPU Adreno 740. Tento grafický procesor zvládne aj tie najnáročnejšie grafické úlohy, ako sú najnovšie hry alebo strih videa. Okrem tejto správy sme sa nedávno dozvedeli, že Snapdragon 8 Gen 2 by mal prísť aj vo verzii s ultravysokým výkonom

Informácia o uvedení dvoch verzií čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 sa objavila na sociálnej sieti Weibo, ktorú tam zverejnil leaker Digital Chat Station. Podľa príspevku by mala výkonnejšia sada dosahovať frekvenciu hlavného jadra na úrovni 3,4 až 3,5 GHz.

Aj keď nová správa nám iba kozmeticky upravila technické parametre čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2, tak do jej oficiálneho predstavenia zostáva už iba niekoľko týždňov. Všetko dôležité sa dozvieme počas Snapdragon Summitu, ktorý sa bude konať 15. – 17. novembra.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.