Súčasťou bude procesor novej generácie.

Aktuálnou vlajkovou loďou spoločnosti Qualcomm je čipová sada Snapdragon 8+ Gen 1. Tá sa bude pravdepodobne nachádzať vo väčšine vlajkových smartfónov, ktoré budú na trh uvedené v druhej polovici tohto roka.

Už teraz sa však začínajú objavovať správy, ktoré nám prezradili, čo máme od spoločnosti Qualcomm očakávať v budúcom roku. Portál GSMArena informuje, že nová čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 bude mať veľmi netradičné zloženie procesora 1+2+2+3.

Snapdragon 8 Gen 2 bude podľa zdroja vybavený jadrami v tomto zložení: 1× Cortex-X3 (Makalu-Elp), 2× Cortex-A720 (Makalu), 2× Cortex-A710 (Matterhorn) a 3× Cortex-A510 (Klein-R1). Pri pohľade na jadrá Makalu je vidieť, že ide o celkom novú generáciu, ktorú spoločnosť ARM predstavila iba nedávno.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GSMArena
Snapdragon 8 Gen 2

Cortex-X3 a A720 by mali zabezpečiť až 30 % nárast výkonu CPU v porovnaní s jadrami X1/A78. Ide však iba o malý pokrok oproti súčasnému Snapdragonu 8+ Gen 1. Zásadnou informáciou pritom je, že aj čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 (SM8550, Kailua ES) sa bude vyrábať 4nm procesom, čiže nemôže byť reč o výraznom zvýšení taktovacích frekvencií jednotlivých jadier.

Pokiaľ sa nakoniec potvrdí, že nová generácia vlajkového čipsetu od spoločnosti Qualcomm skutočne príde v zložení 1+2+2+3, pôjde tak o prvú sadu, ktorá bude využívať štyri rôzne jadrá CPU. V súčasnosti sú to tri, pričom v minulosti boli tieto čísla ešte nižšie. 

Nová architektúra určite nie je navrhnutá iba tak od stola a má svoj opodstatnenie. V každom prípade očakávame zvýšenie výkonu a nižšiu spotrebu. Tradične. Vlajkový Snapdragon pre rok 2023 by mal byť vybavený aj GPU Adreno 740, ktorý by mal využívať rovnakú architektúru ako Adreno 730. Viac o grafickom procesore zatiaľ nevieme.

Predstavenie novej vlajkovej čipovej sady by malo prebehnúť na konferencii spoločnosti Qualcomm, ktorá sa tradične koná začiatkom decembra na Havaji.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.