Deje sa tak po viac ako troch rokoch.

Aplikácia Snapseed by nemala chýbať v žiadnom smartfóne so systémom Android. Ako však čas plynul, tak sa začali zlepšovať aj predinštalované aplikácie na úpravu fotografií, tak aj preto sa na Snapseed na dlhší čas akosi pozabudlo. Dôkazom je aj to, že zatiaľ posledná aktualizácia tejto aplikácie bola 26. marca 2020. Portál AndroidPolice teraz informuje, že aplikácia dostáva po viac ako troch rokoch dôležitú aktualizáciu, avšak neprináša žiadnu novú funkciu. O čo teda ide?

Pripomeňme si, že Snapseed obsahuje desiatky nástrojov na úpravu fotografií, ktoré ponúkajú skvelé výsledky. Najväčšou výhodou aplikácie nie je iba samotná ponuka funkcií, ale aj to, že je celkom zadarmo a bez reklám. Je preto zaujímavé, že aj napriek tomu, ako je táto aplikácia populárna, tak Google sa jej nikdy príliš nevenoval.

Aplikácie je aktuálne dostupná vo verzii 2.19.1 z roku 2020. Aj táto verzia sa však medzi používateľov dostala až po dvoch rokoch, čo bola vydaná predchádzajúca verzia. Aktuálne sa začína k používateľom dostávať verzia 2.20, ktorá na prvý pohľad neprináša nič prevratné.

Všetko podstatné sa však udialo na pozadí, pretože aplikácia je prispôsobená systému Android 13 (SDK 33). Táto zmena bola svojim spôsobom potrebná, keďže predchádzajúca verzia bola prispôsobená pre Android 9 (SDK 28). 

Google SnapseedZdroj: TOUCHIT
Google Snapseed – ponuka funkcií

Nové pravidlá Obchodu Play

Hoci používatelia v aplikácie nenájdu žiadne vizuálne zmeny alebo nové funkcie, tak v každom prípade ide dôležitú aktualizáciu, ktorá zohľadňuje nové pravidlá Obchodu Play. Tie nadobudnú účinnosť už 31. augusta 2023 a budú vyžadovať, aby všetky aplikácie boli prispôsobené pre Android 12 (API 31). Vďaka tomuto detailu sa budú tieto aplikácie aj naďalej zobrazovať vo výsledkoch vyhľadávania. 

Pre staršie aplikácie to však nepredstavuje až tak veľký problém, ako by sa mohlo zdať. Tie sa budú aj naďalej zobrazovať na zariadeniach, ktoré využívajú Android na úrovni API 30 alebo nižšej, čiže len na zariadeniach s rovnakou alebo nižšou verziou systému Android.

Google chcel túto zmenu zapracovať už koncom koncom marca 2023. Spoločnosť okrem aplikácie Snapseed (Stiahnete TU) vylepšila aj výbornú aplikáciu PhotoScan (Stiahnete TU).

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.