Veľkí výrobcovia fotoaparátov sa už rozhodli – budú robiť stroje pre profesionálov. Niečo, čo poskytne skutočnú kvalitu a je skoro jedno, koľko to bude stáť.

Presnejšie povedaní, oni sa tak museli rozhodnúť, lebo kompakty už dávnejšie nahradili smartfóny a ľudia si nebudú kupovať zariadenie, ktoré už vlastne majú vo vrecku. Pre profesionálov je to výrobný nástroj, ktorý im zarába. A tak vidíme príchod fotoaparátov ako je Nikon Z6/Z7 II, Canon EOS R5/R6 alebo Sony Alpha 7R IV. Práve posledný spomenutý sme dokonale otestovali. Pri fotografovaní ale aj pri realizácii videa.

Sony Alpha 7R Mark IV si stále udržiava kompaktný tvar

Sony Alpha 7R Mark IV si stále udržiava kompaktný tvar

Sony A7R Mark IV je FullFrame bezzrkadlovka s rozlíšením 61 Mpx a automatickým zaostrovaním. K dispozícii je široký štandardný rozsah ISO od 100 do 32 000, stabilizácia obrazu je v piatich osiach priamo v tele. Je to typický profesionálny stroj s oficiálnou cenovkou 4320 eur s DPH. Na internete ju ale nájdete aj lacnejšie, okolo 3800 eur. Je teda skutočne najnovšia generácia rady R od Sony to pravé orechové. Poďte to s nami zistiť.

Nekompromisná výbava je pri tejto cene nevyhnutnosťou. Je tu skutočne perfektný a rýchly 61 Mpx snímač Exmor R s dynamickým rozsahom až 15EV a umožní vám zachytiť vynikajúci obraz s dokonalou ostrosťou. Na test sme mali objektív Sony FE 12-24 f2.8 a dokopy je to perfektná kombináciu určená hlavne na architektúru a krajinky.

Dizajn

Víťaznú zostavu nie je prečo meniť a dizajnovo sa tak nová generácia od predošlej takmer vôbec nelíši. Všetky hardvérové tlačidlá sú na rovnakom mieste ako predtým, netreba si teda vôbec zvykať na niečo úplne nové. Akurát majú tieto tlačidlá iný povrch. To platí napr. o joysticku, ktorý považujeme príjemnejší na každodennú prácu. Telo sa však mierne zväčšilo a to pre niekoho môže byť problém. Séria alfa je totiž hlavne o kompaktnosti pri FullFrame formáte. Nám to neprekážalo, sme zvyknutí aj na hrubšie stroje od iných výrobcov. Navyše fotoaparát má teraz skvelý grip a tak nám perfektne sadol do ruky.

Sony Alpha 7R Mark IV s dotykovým displejom

Sony Alpha 7R Mark IV s dotykovým displejom

Fotograf, ktorý má skúsenosti so Sony Alpha sa jednoducho tu bude cítiť ako doma, ale pocíti oveľa lepšiu kvalitu obrazu. A bude so Sony Alpha R7  Mark IV pracovať veľmi rýchlo a takpovediac po pamäti.

Portová výbava

Na ľavej bočnej strane nájdeme klasické porty: 3,5 jack na mikrofón, na slúchadlá, micro HDMI, USB-C a microUSB cez ktoré je možné fotoaparát aj priamo napájať. Je výhoda, že sa dá fotoaparát cez tento port nabíjať aj počas tohto ako točíte video. To sa vám oplatí pri dlhšej práci. Na pravej strane sú už klasicky dva vstupy pre SD karty. Taktiež nechýba ani podpora NFC na prenos fotiek do smartfónu pomocou mobilnej aplikácie Imaging Edge Mobile. Je to skvelá vec, ak chcete fotky okamžite ukladať na sociálne siete alebo napríklad upraviť RAW, poprípade si urobiť zálohu. To však  pri veľkosti súborov vychádzajúcich z A7R Mark IV asi nebude najpraktickejšie.

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 5.0, 1/80s, ISO 640

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 5.0, 1/80s, ISO 640

Rýchle fotenie

Fotoaparát ponúka frekvenčné snímanie 10 snímok za sekundu pri 61 Mpx. Na to však už potrebujete SD kartu s extra rýchlym zápisom – ideálne 300 Mb/s na kontinuálne snímanie. Pri bežnom fotení postačí klasická SD karta. Aj vtedy však v situácii, keď fotíte viac snímok za sebou budete musieť pred ďalším stlačením spúšte chvíľu počkať, kým sa fotky neuložia. To môže byť nepríjemné, lebo vám môže ujsť tá pravá chvíľa.

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 8.0, 1/125s, ISO 160

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 8.0, 1/125s, ISO 160

Automatické zaostrovanie

Z hľadiska zaostrovania, v tom je Sony zatiaľ kráľom a tento systém majú veľmi dobre premyslený. Teda, ak používate objektívy Sony, kombinácia s inými objektívami cez redukciu sa tu príliš neoplatí. Použitý širokouhlý objektív Sony FE 12-24 f2.8 ponúka krásnu kresbu po celej svojej ploche. Je vhodný tak pre FullFrame ako aj APS-C formáty. Ostrenie tu prebieha okamžite, je presné a to tak počas dňa ako aj za šera. Ľudskú tvár dokáže v obraze rozpoznať a automaticky na ňu aj zaostriť.

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 11.0, 1/100s, ISO 320

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 11.0, 1/100s, ISO 320

Skutočnú šelmu v zaostrovaní v ňom spoznáte hlavne pri sledovaní tváre, prípadne rýchlo sa pohybujúcej osoby. Výborne funguje aj zaostrovanie na tváre zvierat. Pri použití redukcie ako je Metabones a objektívmi iného výrobcu sa sa táto spoľahlivosť stráca. ak teda chcete naplno využívať priebežné automatické zaostrovanie pri fotkách ale aj pri videu, musíte použiť objektívy od Sony.

Objektív Sony FE 12-24 f2.8 s vynikajúcou kresbou

Objektív Sony FE 12-24 f2.8 s vynikajúcou kresbou

Časozber

Veľmi zaujímavou funkciou je intervalové snímanie, čo sa vám oplatí pri vytváraní časozberov. Vôbec pritom nepotrebujete  externé odpaľovače, všetko si nastavíme priamo vo foťáku a necháte ho pokojne cvakať na statíve.

Video

Sony je známe svojou S-kovou sériou zameranou primárne na video. Avšak teraz je všetko z tejto série aj v R-kovej rade. Nechýba záznam videa v 4K rozlíšení, ale taktiež aj pri FullHD a to 50 až 100 snímok za sekundu pri norme PAL. To zaručí krásne spomalené videá bez orezania senzoru. Nechýba ani asistent ostrenia tzv. peaking alebo nastavenie veľkosti strán. V prípade využitia dvoch kariet a duálneho záznamu máte možnosť nahrávať proxy pre lepší a menej náročný strih 4K videa. Taktiež nechýba možnosť nastavenia rýchlosti ostrenia, manuálne nastavenia úrovne zvuku, zapnutie alebo vypnutie SteadyShot stabilizácie. Nájdeme tu aj nastavenia farebných profilov a možnosť nahrávania do farebných profilov Slog2/Slog3 ale po novom aj nahrávanie do HLG (Hybrid Log Gamma) profilu a teda dokážete nahrávať aj HDR video.

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 8.0, 1/125s, ISO 160

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 8.0, 1/125s, ISO 160

Ocenili sme výborný dotykový displej a extrémne ostrý hľadáčik UXGA OLED Tru-Finder s 5,76 miliónmi bodov. Autofocus je naozaj prepracovaný, otestovali sme ho vo viacerých situáciách a svetelných podmienkach a to tak z ruky tak aj zo stabilizátora. Systém dokáže precízne sledovať tvár a držať ju v ostrosti tak pri rýchlom ako aj pri pomalom pohybe. Pre ľudí, ktorí chcú pracovať kompaktne bez ďalšieho príslušenstva je to ideálna voľba.

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 11.0, 1/100s, ISO 160

Sony A7RIV + FE 12-24mm F2.8, 12 mm, 11.0, 1/100s, ISO 160

Zhodnotenie

Sony Alpha 7R Mark IV je výborný fotoaparát, pričom vyniká svojim automatickým zaostrovaním. Je extrémne rýchly a pritom kompaktný. Ak máte k tomu objektív od Sony, môžete počítať s istotou pri vašej práci. Z hľadiska výbavy má všetko, čo má mať nástroj na fotenie a natáčanie videa v roku 2020. Fotoaparát sme ocenili aj v rámci asociácie EISA ako zariadenie s vysokou mierou inovácie.

Na článku spolupracoval Samuel Hindy

Technické parametre

  • 61,0 Mpx 35 mm snímač Exmor R CMOS formátu Full Frame a procesor na spracovanie obrazu BIONZ X
  • Štandardný rozsah ISO 100 – 32 000
  • Rýchle hybridné automatické zaostrovanie s detekciou fázového rozdielu s 567 bodmi a detekciou kontrastu so 425 bodmi
  • Sériové snímanie vysokou rýchlosťou až 10 snímok/s s automatickým zaostrovaním a automatickou expozíciou so sledovaním objektu
  • Objektívy s objímkou E-mount od spoločnosti Sony
  • Výdrž batérie (fotografie): Približne 530 záberov (hľadáčik)/približne 670 záberov (displej LCD) (norma CIPA)
  • Elektronický hľadáčik 1,3 cm (typ 0,5) (farebný), UXGA OLED
  • TYP displeja 7,5 cm typ TFT (typ 3,0)

Oficiálna cena: 4320,40 eur (len telo)

Viac informácií

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.