Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Víťazi z Brazílie, Číny, Kolumbie, Talianska, Kórey a Veľkej Británie

Spoločnosť Creo počas slávnostného ceremoniálu v divadle Caryho Granta v historickom areáli štúdia Sony Pictures v kalifornskom Culver City vyhlásila víťaza prvého ročníka súťaže Sony Future Filmmaker Awards. Moderátorom večera bol spravodajca Entertainment Tonight – Denny Directo. Do užšieho výberu šiestich kategórií sa dostalo tridsať filmárov a počas večera prebehlo vyhlásenie šiestich víťazov. Všetci filmári získali zájazd do Los Angeles, kde sa zúčastnili slávnostného ceremoniálu. Po ňom nasledovala exkluzívna dvojdňová exkurzia do sveta filmového priemyslu v sprievode vedúcich pracovníkov spoločnosti Sony Pictures. Víťazom navyše patrí celý rad peňažných cien a digitálne foto/video vybavenie Sony.

FILMMAKER (FILMÁR)

Súťaž Filmmaker vyzdvihuje originálne osobnosti, ktoré prinášajú nový pohľad na rozprávanie príbehov. Okrem cesty do L.A. a účasti na workshope dostal každý z víťazov troch kategórii kameru FX9 Cinema Line (plus objektív) a 5 000 amerických dolárov.

V kategórii Fiction odovzdala cenu Nicole Brownová, prezidentka spoločnosti TriStar Pictures:

  • Dan Thorburn (Veľká Británia), Salt Water Town – Keď sa nad upadajúcim parkoviskom karavanov vznáša hrozba zatvorenia, dôjde k stretu majiteľa a jeho syna kvôli budúcnosti. Tento stret má tragické následky.

V kategórii Non-Fiction cenu odovzdala Nekesa Moodyová, riaditeľka redakcie časopisu The Hollywood Reporter:

  • Daniela Lucato (Taliansko), The Things You Don’t Know About Me, Mom (Veci, ktoré o mne nevieš, mami) – Žena, ktorá prežila Pinochetov režim v Čile si predstavuje, ako svojej matke rozpráva všetky veci, ktoré jej matka nechcela vedieť.

Kategória Environment je organizovaná v spolupráci s iniciatívou „Picture This“ spoločnosti Sony Pictures Television. Tá podporuje kreatívnu tvorbu, ktorá informuje o pozitívnej budúcnosti planéty. Cenu odovzdala Andi Gitowová, vedúca oddelenia propagácie, zábavného priemyslu a zapojenia občianskej spoločnosti v Organizácii spojených národov (OSN):

  • Pedro Furtado (Brazília), The Good Dolphins (Dobrí delfíni) – Rybári v Brazílii bojujú za záchranu skupiny delfínov, ktorí im celé generácie pomáhali loviť ryby.

STUDENT FILMMAKER (ŠTUDENT FILMU)

Súťaž študentských filmárov oceňuje talenty, ktoré budú čoskoro formovať filmový priemysel. Okrem cesty do L.A. a účasti na workshope dostal každý z víťazov dvoch kategórií kameru FX6 Cinema Line (plus objektív).

V kategórii Fiction cenu odovzdala Cynthia Littletonová, šéfredaktorka časopisu Variety:

  • Mateo Salas (Kolumbia, Universidad de Antioquia, Colombia), The Sun of the River – Cesta jednej rodiny naberie znepokojivý smer, keď ich zastaví skupina polovojenských jednotiek.

V kategórii Non-Fiction cenu odovzdal Yosuke Aoki, riaditeľ divízie Imaging Products & Solutions Marketing, Sony Corporation:

  • Seonghoon Eric Park (Kórejská republika, Boston University, USA), In Cod We Trust – film je sondou do ohrozeného rybárskeho obchodu v novoanglickom meste Gloucester, kde žije jedna z najstarších a najväčších rybárskych komunít v Spojených štátoch.

FUTURE FORMAT (BUDÚCI FORMÁT)

Súťaž Future Format vyzýva filmárov, aby každý rok reagovali na nové technické zadanie. Tento rok mali byť príspevky nakrútené výhradne na smartfón. Víťaz kategórie získal okrem cesty do L.A. a účasti na programe workshopu aj rad digitálnej foto/video výbavy Sony a 2 500 amerických dolárov.

Cenu pre víťaza odovzdal Neal Manowitz, prezident a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sony Electronics, Sony US:

  • Pan Tianhong (pevninská Čína), Homework for Winter Vacation (Domáca úloha na zimné prázdniny) – Dieťa, ktoré pripravuje sladké knedličky na čínsky nový rok, dokončí svoju úlohu veľmi kreatívnym spôsobom.

Tridsať tvorcov a víťazov, ktorí sa dostali do užšieho výberu, vybrala porota zložená z popredných majstrov v odbore. Predsedom bol oceňovaný britský divadelný, televízny a filmový režisér Justin Chadwick (Mandela: Long Walk to Freedom, The Other Boleyn Girl, Tulip Fever). V tejto inauguračnej porote navyše zasadli popredné a uznávané osobnosti filmového priemyslu vrátane Nicole Brownové, prezidentky spoločnosti TriStar Pictures („The Woman King“, „Whitney Houston“: I Wanna Dance with Somebody, Muzikál Matilda Roalda Dahla), Jeremyho Barbera, partnera filmovej, literárnej a talentovej agentúry United Talent Agency, a Sira Rogera A. Deakinsa, držiteľa Oscara za kameru (Blade Runner 2049, Skyfall, 1917).

Nicole Brownová, prezidentka spoločnosti TriStar Pictures, vyhlásila: „Bola som ohromená šírkou a rozmanitosťou prihlásených filmov od tak neuveriteľne talentovanej generácie nových filmárov. Množstvo vášne a kreativity bolo ohromujúce a zúženie výberu bolo neľahkou úlohou! Teším sa, kam sa ich kariéra posunie, pretože všetci majú veľký potenciál, aby sa vo svojej kariére dostali ďalej.“

Sir Roger A. Deakins, držiteľ Oscara za kameru, chváli: „Bolo mi potešením byť tento rok v porote Sony Future Filmmaker Awards. So svojou spolupracovníčkou a manželkou James vždy radi sledujeme prácu nových filmárov. Trávime veľa času podporou začínajúcich talentov prostredníctvom našich webových stránok, podcastu a kanála na YouTube (Team Deakins). Radi sme sa stali súčasťou tohto programu, ktorý, dúfajme, prinesie nové príležitosti začínajúcim filmárom. Páčilo sa nám, že rozsah prihlásených snímok bol tak široký, vrátane príspevkov zo Spojeného kráľovstva, Talianska, Kórey, Kolumbie a Brazílie. Sme pevne presvedčení, že existuje množstvo sľubných talentov, a radi sme sa podieľali na ich ocenení prostredníctvom týchto cien.“

Jeremy Barber, partner filmovej literárnej a talentovej agentúry United Talent Agency, dodal: „Som rád, že som sa mohol zúčastniť prvého ročníka poroty Sony Future Filmmaker Awards, a že som mohol vidieť filmy od nádejných filmárov z tak rôznorodého prostredia. Dúfam, že tohtoroční víťazi budú inšpiráciou pre víťazov budúceho ročníka a ďalších rokov.“

Po slávnostnom ceremoniáli sa tvorcovia z užšieho výberu a víťazi zúčastnia dvojdňového programu s workshopmi a panelmi, ktoré povedú poprední pracovníci spoločnosti Sony Pictures. Workshopy zahŕňajú produkciu, strih a VFX, obchodné záležitosti, divadelný marketing, akvizície a ďalšie. Víťazi navyše získajú exkluzívny prístup do najmodernejšieho produkčného centra digitálnych médií spoločnosti Sony (DMPC).

Jeffrey Godsick, výkonný viceprezident pre globálne partnerstvá a riadenie značky, vedúci divízie Location Based Entertainment spoločnosti Sony Pictures Entertainment, k programu workshopu uviedol: „Sme nadšení, že spoločnosť Sony Pictures povedie účastníkov sérií workshopov, ktoré sa zamerajú na tvorbu a uvádzanie celovečerných filmov od procesu vývoja až po marketing a distribúciu, a to s cieľom inšpirovať a povzbudiť týchto budúcich filmárov.“

Súťaž Sony Future Filmmaker Awards, ktorú založila spoločnosť Creo a sponzoruje spoločnosť Sony si kladie za cieľ vyzdvihnúť originálnych tvorcov z celého sveta s novým pohľadom na rozprávanie príbehov. Prvý ročník súťaže prebiehal od 26. júla do 13. decembra 2022 a zaznamenal obrovský ohlas: viac ako 4 000 filmov od viac ako 3 000 tvorcov zo 140 krajín. Do užšieho výberu sa dostalo tridsať filmov v šiestich kategóriách: Filmmaker Fiction; Filmmaker Non-Fiction; Filmmaker Environment; Student Filmmaker Fiction; Student Filmmaker Non-Fiction; a Future Format.

Značky: