Modely IMX500 a IMX501 sú horúcimi novinkami od japonskej spoločnosti Sony.

Posielanie obrázkov a videí do cloudu, za účelom analýzy si vyžaduje nielen veľa času, ale tiež môžu narastať obavy týkajúce sa ochrany súkromia. Aj preto spoločnosť Sony oznámila prvý obrazový senzor na svete so zabudovanou umelou inteligenciou.

Nové inteligentné snímače IMX500 a IMX501 obsahujú procesor a pamäť, ktorá umožňuje fotoaparátom, ktoré budú nimi vybavené, vykonávať úlohy počítačového videnia poháňané strojovým učením bez potreby ďalšieho hardvéru. Podľa spoločnosti Sony by jej nové senzory mohli umožniť vývoj lacnejších a bezpečnejších fotoaparátov vybavených AI.

Sony obrazové senzory s AI

Zdroj: XDA-Developers

V tlačovej správe spoločnosť vysvetlila, ako sú senzory schopné lokálne spracovať obrázky pomocou AI. Signály získané pixelovým čipom sa spracúvajú cez ISP (Image Signal Processor) a spracovanie AI sa vykonáva v etape procesu na logickom čipe a extrahovaná informácia sa vydáva ako metadáta, čím sa znižuje množstvo spracovávaných údajov. 

Zabezpečenie, aby obrazové informácie neboli výstupom, pomáha znižovať bezpečnostné riziká a minimalizovať akékoľvek obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov

Sony obrazové senzory s AI

Sony IMX500 a IMX501, Zdroj: XDA-Developers

Nové obrazové snímače AI od Sony sú schopné zachytiť bežný 12-megapixelový obraz a nahrávať 4K video rýchlosťou až 60 snímok za sekundu. Senzory však dokážu poskytnúť iba metaúdaje na základe toho, čo senzor zaznamenal.

Používatelia budú môcť zapisovať a prepisovať svoje vlastné modely AI do zabudovanej pamäte senzorov na základe toho, kde sa systém bude používať. Obrazové snímače by sa mohli napríklad inštalovať do kamier pred obchodmi za účelom spočítanie návštevníkov vstupujúcich do predajne alebo dokonca monitorovanie počtu výrobkov v regáloch.

Sony obrazové senzory s AI

Zdroj: XDA-Developers

Sony už začalo dodávať testovacie vzorky obrazového snímača IMX500 odberateľom a spoločnosť očakáva, že produkty využívajúce tieto senzory budú dostupné už začiatkom roka  2021.

Zdroj: MotherBoard

Prečítajte si aj:

Miro odporúča: FujiFilm X-T3 je skvelý a multifunkčný APS-C fotoaparát („dailydriver“)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.