Od tohoto fotoaparátu som nečakal absolútne žiadne zázraky, no počas testu som si uvedomil, že toto je jedna z najlepších multifunkčných APS-C bezzrkadloviek, ktoré som testoval.

 Nie, nie je to žiadna novinka (už je na trhu parádna X-T4), a taktiež nestojí „milión“. Ani ja nie som profesionálny fotograf, ale milujem fotenie a objavovanie nových vecí, medzi ktoré vo vysokej miere patria aj fotoaparáty, s ktorými rád pracujem a objavujem ich schopnosti a možnosti z toho bežného, resp. jemne pokročilého používateľského hľadiska. V konečnom dôsledku sa s vami o moje postrehy rád podelím :). FujiFilm X-T3 si to zaslúži aj vo forme odporúčania, lebo som s ním bol nadmieru spokojný a často naňho spomínam. No nie len to, ja som už párkrát uvažoval aj o tom, že by som si tento stroj zaobstaral. Zatiaľ k tomu nedošlo, no už teraz viem, aký darček si prajem :).

„Po „fudži“ zariadeniach pokukujem už veľmi dlho, no doposiaľ som nemal možnosť ich reálne otestovať. Priznám sa, že toto bola moja prvá skúsenosť s touto značkou, no už teraz sa teším na ďalšie testy! Najviac na novú X-T4, ktorá je stabilizovaná a má displej na kĺbe 🙂.“

Prečo som si FujiFilm X-T3 tak obľúbil a čo všetko ponúka? Tak sa na to pozrime!

Hneď v úvode musím poznamenať, že na X-T3 sa pozerám ako na multifunkčný stroj – do každej situácie a na každý deň, tzv. „dailydriver“. Môžete ho mať (takmer) stále pri sebe, pričom vás nejako neobťažuje a nezaberá veľa miesta. Na trhu je veľa skvelých zariadení, no sú to prevažne väčšie, ťažšie a hlavne drahšie stroje. FujiFilm X-T3 je zariadenie, ktoré plnohodnotne využije profesionál, ako aj mierne pokročilý začiatočník, ktorý vie čo chce a má chuť sa odlíšiť. Podrobné technické parametre a iné omáčky rozoberať nebudem, tie nájdete na webe výrobcu (TU). Ja vám poskytnem reálnu skúsenosť z prvej ruky – tento foťák som mal takmer stále pri sebe!

fujifilm

Testovaná zostava

„Mám niekoľko základných kritérií, ktoré by mal „dailydriver“ spĺňať: kompaktné telo, intuitívne ovládanie, rýchle prostredie a hlavne musí výborne fotiť a natáčať video. Toto všetko X-T3 spĺňa a ešte má aj štýl!“

Hrubým základom tohoto modelu je precízne spracované kovové telo, v ktorom sú osadené všetky komponenty s dôrazom na utesnenie a odolnosť, vďaka čomu sa dá s týmto zariadením pracovať aj v horších poveternostných podmienkach, čo som si párkrát overil v praxi. Ten dizajn ma proste uchvátil – navonok je to taká retro mechanika s modernými prvkami, no vo vnútri na nachádza výkonný a hlavne rýchly hardvér. Spracovanie tela vás bude buď baviť alebo ho budete nenávidieť, no odporúčam sa s ním pár dní pohrať (ak je možnosť) a dať tomuto špecifiku šancu. Mňa to nie len uchvátilo, ale som si na nový spôsob ovládania aj veľmi rýchlo zvykol. Kolega (Mišo) ho mal požičaný a po vrátení dodal, že  doposiaľ nedržal v ruke nič zrozumiteľnejšie.

Súhlasím, toto je proste perfektné telo, resp. spracovanie a ovládanie. Všetko má svoje „koliesko“, ktorým nastavíte napr. ISO (štandard 12 800 /max. rozšírenie 51 200), zmeníte režim snímania (video, sériové snímanie, dvojitá expozícia, filtre a skladaná panoráma), nastavíte čas závierky a režim merania, ale aj kompenzáciu expozície. Prijateľnú polohu má aj 2-polohová spúšť a programovateľné FN tlačidlo vo vrchnej časti, no treba si zvyknúť na iný úchop – je to predsa len menšie zariadenie.

„Rozmery zariadenia: 132.5 mm x 92.8 mm x 58.8 mm. Hmotnosť: 539 gramov (s SD kartou a batériou – bez objektívu).“

Vo vrchnej časti nechýbajú klasické vysunuté „sánky“ pre externé príslušenstvo, napr. mikrofón. V tejto kupole má svoje miesto aj koliesko nastavenia dioptrickej korekcie (EVF) optického OLED hľadáčika, ktorý ponúka výborné rozlíšenie (3,69 milióna bodov) a 100% pokrytie snímanej scény – veľmi dobre sa cez neho pozerá, pričom vidíte v obraze všetky nastavenia a reálnu scénu, bez zbytočných ukážok, keď cvakáte rýchlo, tak stále vidíte reálnu scénu, nie ukážky zhotovených obrázkov. Cením aj umiestnenie na stred a dobrú očnicu, ktorá mi nijak neprekážala.

„V prednej časti je k dispozícii jedno programovateľné tlačidlo, nastavenie clony a ovládač zmeny režimu zaostrovania – jednorazové, kontinuálne a manuálne zaostrovanie.“

Zadná časť je jednoduchou klasikou, kde nájdete dôležité ovládacie prvky – uzamknutie expozície/zaostrenia, koliesko krokového doladenia hodnoty ISO, tlačidlo rýchleho Quick Menu (Q), malý joystick atď. Dôležitým prvkom je Quick Menu, ktoré si môžete prispôsobiť podľa seba, pričom získate rýchly prístup k najpotrebnejším funkciám – bez nutnosti návštevy menu. Opomenúť nemôžem ani 3-palcový – plne dotykový LCD displej, ktorý pokrýva 100% snímanej scény. Displej má kovový pánt, takže sa dá čiastočne vyklopiť dohora (nie do selfie režimu) a do boku, vďaka čomu je práca v teréne (podhľad a pod.) jednoduchšia. Nie je to zlé, ale radšej by som prijal kĺb, aby som sa videl napr. počas natáčania videa a pod. Nový model – X-T4 – túto možnosť ponúka.

Za výhodu považujem aj 2 sloty pre SD karty v pravom boku. Ak si ceníte vaše zábery, resp. fotíte prevažne „neopakovateľné“ zákazky, tak toto je nutnosťou. Na opačnej strane sú kryté porty, kde nájdete 3,5 mm audio vstup pre slúchadlá (monitor), 3,5 mm audio výstup pre externý mikrofón, 2,5 mm port pre diaľkovú spúšť, HDMI (micro – typ D) a hlavne USB-C konektor, ktorý je nielen dátový, ale aj nabíjací, čo som ocenil najmä počas výletov. Veľmi často som „fudžinu“ nabíjal v aute, počas prejazdov, prostredníctvom bežného USB-C kábla, čo je veľmi dôležitá možnosť – najmä ak veľa cestujete a pod. Taktiež sa dá nabiť aj prostredníctvom silnejšej power-banky.

„FujiFilm X-T3 má integrovaný systém čistenia snímača (po vypnutí alebo na vyžiadanie) – Ultra Sonic Vibration.“

Teraz to najdôležitejšie: FujiFilm X-T3 ponúka výborný 26,1 Mpx X-Trans CMOS 4 snímač a o spracovanie dát sa stará extra rýchly 4-jadrový obrazový procesor. Táto kombinácia pracuje bez akýchkoľvek váhaní, pričom sa mi páči aj extra rýchly štart zariadenia, zapnete a okamžite fotíte, žiadne čakanie (podľa výrobcu je v prevádzke za 0,3 sekundy). A to nie je všetko. X-T3 dokáže spracovať až 30 snímok za sekundu – sériové snímanie/režim hľadáčika (liveview až 60 fps), čo som ocenil počas fotenia rýchlo sa pohybujúcich objektov – auto v pohybe a pod.

Funguje veľmi pekne, a to aj vďaka rýchlemu zaostrovaniu, z ktorého som sa tešil počas každého fotenia – aj v zhoršených svetelných podmienkach. Zaostrovanie má tri hlavné režimy – jednorazové, kontinuálne a manuálne. Výhodou je aj jednoduchá zmena veľkosti ostriacich bodov až do režimu automatického (inteligentného) zaostrovania. S ostrením sa pracuje veľmi pekne, čoho výsledkom sú reálne ostré zábery podľa predstáv. Nestávalo sa často, že by bola fotka ostrá v inom mieste ako som si pôvodne predstavoval.

FujiFilm X-T3

FujiFilm X-T3

„Telo fotoaparátu sa môže na prvý pohľad zdať nepohodlné, no nie je to tak. Celkom dobre sa mi s ním pracovalo a aj keď by som prial trošku väčší grip, tak nemám extra výhrady.“

Už keď sa hrabem v detailoch tak musím spomenúť aj to, že ma veľmi prekvapilo, koľko informácií obsahujú výsledné fotografie – v postprodukcii je tento fakt veľmi dôležitý. S fotkami z tohoto stroja sa dá hrať do posledného detailu. A nie len to, ono aj samotné fotky bez úprav (RAW, ale aj JPEG) sú tak detailné, farebne sýte a ostré, že som sa nad tým často pozastavil a chváliac pokýval hlavou, skvelý stroj! Jasné, stoja za tým aj sklá, bez tých by to predsa nešlo :).

Celkom ma prekvapil fakt, že snímač nie je stabilizovaný, čo vo mne vyvolávalo obavy, no úplne zbytočne, v spojení so stabilizovanými objektívmi to nie je žiadny problém a dokonca som nemal problém ani s nestabilizovanými sklami (o tom píšem nižšie). X-T3 používa systém uchytenia objektívov FUJIFILM X-mount, no a v tomto bode začína ďalší benefit – široké portfólio špičkových objektívov z dielne Fujifilm, ktoré sú v prevažnej väčšine kompaktné.

Ja som mal k dispozícii sériový Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS (v prepočte na kinofilm: 27-82,5 mm) a max. clonou f/22. Následne to bol širší a krásne svetelný objektív – 16 mm Fujinon XF f/1.4 R WR (v prepočte na kinofilm: 24 mm) s max. clonou f/16. Do tretice to bolo detailne spracované a odolné portrétne sklo – Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR (v prepočte na kinofilm: 135 mm), ktoré som si veľmi obľúbil vďaka jeho perfektnej kresbe, ostrosti, krásnemu bokehu a maximálnym detailom, proste top objektív.

„Štandardná hodnota ISO je 160 až 12 800, no k dispozícii je aj možnosť rozšírenia na ISO 80 až 51 200. Ani pri vyšších hodnotách ISO nie sú fotografie extra zašumené, čo je výhoda nižšieho rozlíšenia a nepochybne aj kvalitného obrazového procesoru.“

Všetky 3 testované sklá mali svoje výhody, no tá 90-tka, to bol sen! Fujinon 18-55 som mal nasadený najčastejšie kvôli jeho všestrannosti na rôzne typy, prevažne „street“ a reportážnej fotografie – ponúka peknú ostrosť, dostatočné detaily, dobre spolupracuje so zaostrovaním a hlavne je to kompaktné sklo, ideálne do batohu .Tento objektív bol jediný stabilizovaný (s možnosťou deaktivácie). 16 mm sklo Fujinon som mal nasadené najmenej, no i tak musím uznať, že ide o podarený kus s extra svetelnosťou, peknými detailmi a ostrosťou. Ekvivalent kinofilmu 24 mm z neho robí, okrem iného, výborného parťáka na tvorbu videa. Portrétnu 90-tku som si maximálne obľúbil vďaka už spomenutej kresbe, detailom, bokehu a krásnej ostrosti až po okraje. Veľa som s ňou fotil autá, ale aj deti, či už v interiéri alebo exteriéri. Svetelnosť f/2.0 je celkom slušná, takže ani horšie svetlo nebolo problémom.

Nestabilizovaný snímač + objektív = ostrá snímka. Ako to je možné? To vám presne nepoviem, ale jednoducho to funguje. Ak máte dobrý úchop a naučíte sa s týmto zariadením pracovať, tak ani nestabilizovaný snímač + objektív nebude problém, a to ani s dlhším časom závierky bez statívu. Ak chcete mať väčšiu istotu, tak pokojne vyhoďte ISO aj na 2500, uvoľnite uzdu závierke a cvakajte. Nie, fotky nebudú extra zašumené, čo je výhodou. A keby aj áno, tak ich v postprodukcii trošku doklepnete.

Viac o tom písať netreba, tie výstupy sú proste skvelé za každých podmienok, čo je podstatou a nosnou myšlienkou, ktorú som chcel odovzdať. Krásna farebnosť (bez úprav) ostrosť, detaily a pred tým všetkým rýchle zaostrovanie a spracovanie fotografií, to je FujiFilm X-T3, ktorý na plnej čiare prekvapil! No jasné, ešte dodám, že 99% času som využíval manuálny režim, lebo tento stroj si to jednoducho pýta. Automatiku nechajme iným značkám :).

Áno, video! X-T3 zvláda nahrávať video v max. rozlíšení 4K/60 fps (20 minútová sekvencia) do formátu MOV (MPEG-4 AVC/H.264, HEVC/H.265, Audio: Linear PCM / Stereo sound 24bit / 48KHz samplin). Podporované je aj nahrávanie videa v F-Log Gamma (10-bit), ako aj v Hybrid Log Gamma (HLG) režime. Výrobca uvádza maximálny dátový tok videa na úrovni 400 Mbps, no ten je dosiahnuteľný iba so špeciálnymi SD kartami a v režime DCI4K/4K 29.97p/25p/24p/23.98p. Pri videu je, okrem iného, dôležitým faktorom plynulé ostrenie, ktoré funguje aj vďaka špičkovým a tichým objektívom veľmi dobre, no v tomto prípade cítiť absenciu stabilizácie. Ak by ste chceli tento model primárne na video, čo je fajn voľba, tak odporúčam používať externý stabilizátor (gimbal), ktorý vám podstatne zjednoduší život.

Priznám sa, že najčastejšie fotím, video je skôr okrajové. Každopádne je X-T3 skvelý stroj, na ktorý sa dá veľmi rýchlo adaptovať a hlavne spoľahnúť. Na samotný záver som si nechal batériu a bezdrôtovú konektivitu, ktorú zastupuje Wi-Fi a Bluetooth, vďaka čomu môžete foťák spojiť napr. so smartfónom s aplikáciou Cam Remote (dostupná pre Android a iOS zdarma), ktorá slúži ako vzdialená spúšť so živým náhľadom, a taktiež pomocou nej môžete jednoducho prenášať fotografie do vášho telefónu alebo tabletu a ďalej s nimi pracovať.

Čo sa týka batérie, tak tá je (naj)slabšou stránkou tohoto modelu. Na dané telo je relatívne malá, čoho výsledkom je kratšia výdrž. Jeden náročnejší deň v bežnom prostredí síce zvládne (približne 400 fotografií) no ak budete natáčať 4K video, tak viac ako 40 minút neočakávajte. Odporúčam mať k dispozícii aspoň jednu náhradnú batériu alebo si zaobstarať doplnkový „battery grip“. Ten však z môjho pohľadu narúša kompaktnosť a teda aj koncept, ktorý ma oslovil, čiže osobne by som išiel do náhradných batérií s označením NP-W126S.

Jednou vetou: Iba v skratke, že s X-T3 je radosť fotiť 🙂

Zariadenie na test zapožičal: FujiFilm Slovensko

Cena testovaného modelu:  FujiFilm X-T3 (telo): 1299 Eur / Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR: 999 Eur / Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS: 749 Eur / Fujinon XF 16mm f/1.4 R WR: 999 Eur.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE