Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony vyvinula nový výkonný objektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou pre formáty Super 35mm/APS-C s rozsahom od 18mm (kedy ponúka širokouhlé snímanie), až po snímanie s veľkým priblížením pri 110mm (zodpovedá 27mm – 165mm pri fotení na 35mm formát).

Objektív má vysoký pomer maximálnej a minimálnej ohniskovej vzdialenosti, čo zodpovedá 6.1x zoomu, to všetko v konštrukcii s interným ostrením a konštantným clonovým číslom F4, ktoré zabezpečuje stabilnú expozíciu v celom rozsahu zoomu.

Objektív ideálne dopĺňa systémové fotoaparáty a kamery s vymeniteľnými objektívmi s bajonetom E mount – od profesionálnych videokamier PXW-FS7 až po fotoaparáty s vymeniteľnou optikou typu α6300, alebo v režime Super 35mm i α7s. Tento prémiový objektív G LensTM zaručuje kvalitu obrazu, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších profesionálnych užívateľov. Konštrukcia objektívu sa skladá z 18 optických členov v 15 skupinách, vrátane 6 asférických a 3 ED členov. Kruhová clona objektívu sa skladá zo 7 lamiel. Sofistikovaná konštrukcia zabezpečuje extrémne vysokú kvalitu obrazu a hodí sa tým najmä pre profesionálnu tvorbu videa nielen vo formáte 4K.

Objektív SELP18110G je len druhým objektívom s konštrukciou a dizajnom Smooth Motion Optics (SMO), ktorý bol vyvinutý tak, aby eliminoval nechcené zmeny zaostrenia a zmeny zorného uhla pri ostrení a zoomovaní počas natáčania videa. Dizajn SMO sa zameriava na tri hlavné problémy, ktoré môžu zásadne ovplyvniť kvalitu videozáznamu: zmena ohniskovej vzdialenosti pri ostrení (focus breathing) – objektív minimalizuje zmeny zorného uhla počas ostrenia vďaka vnútornému ostriacemu mechanizmu. Posun zaostrenia pri zoomovaní (focus shift) je minimalizovaný vďaka precíznemu ostreniu pri sledovaní objektu. Problém bočných pohybov optickej osi, ku ktorému môže dôjsť počas zmeny ohniskovej vzdialenosti, je potlačený vďaka celkovej konštrukcii objektívu s interným ostrením.

Vynikajúca ergonómia a tichý chod nového SELP18110 z neho robí nástroj dokonale vhodný pre použitie v profesionálnej filmovej produkcii. Tri samostatné ovládacie krúžky pre ostrenie, ovládanie clony a zoomu – s optimálnym nastavením otáčania – zabezpečia výbornú odozvu a profesionálny pocit. Objektív umožňuje jednak nastavenie zoomu pomocou servo motora a tiež mechanické nastavenie ohniskovej vzdialenosti. Smer otáčania zoomovacieho krúžku je nastaviteľný podľa individuálnych preferencií užívateľa. Vzdialenosť tela objektívu sa pri zoomovaní vďaka vnútornému ostreniu nemení, takže je jednoduché použiť napr. klapky typu matte box a ďalšie príslušenstvo k objektívu. Prvýkrát bolo pri objektíve pre vymeniteľný systém Alpha zabudované ozubené ostriace koliesko (0.8mm), ktoré zabezpečuje priamu kompatibilitu so štandardným ostriacim vybavením.

Objektív je tesnený proti prachu a vlhkosti. Vďaka tomu sa dokonale hodí na použitie v exteriéroch. Technológia Optical SteadyShot, ktorá má na starosti internú stabilizáciu obrazu v priebehu snímania z ruky, umocňuje extrémnu mnohostrannosť využitia objektívu. Konštrukcia objektívu je kompaktná a ľahká. Vďaka tomu je objektív naozaj ľahko prenosný. Použitie telekonvertorov SEL14TC a SEL20TC pre 1,4 násobné a dvojnásobné predĺženie rozsahu ohniskovej vzdialenosti ešte viac rozširuje flexibilitu použitia objektívu.