Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony opäť potvrdila, že je aj naďalej odhodlaná vyrábať špičkové fotoaparáty s  bajonetom A-mount, a predstavila v rámci veľtrhu Photokina 2016 svoju novú vlajkovú loď – model ɑ99 II.

Nová ɑ99 II je nástupcom vysoko cenného modelu ɑ99. Model kombinuje to najlepšie z posledných inovácií spoločnosti Sony na poli digitálnej fotografie, vrátane nového AF systému Hybrid Phase Detection AF, s vlastnosťami exkluzívneho systému Sony A-mount, akými sú napr. technológie polopriepustného zrkadielka Translucent Mirror Technology (TMT). Výsledkom je výnimočný fotoaparát profesionálnej úrovne, ktorý bude obzvlášť veľkým lákadlom pre športových a wildlife fotografov.

Nová definícia automatického ostrenia

Nový vyvinutý AF systém s technológiou fázovej detekcie je schopný tzv. „full-time AF“ (nepretržitého ostrenia vďaka technológii TMT) a zároveň prináša prvé použitie technológie 4D FOCUS pri plno formátovej zrkadlovke zo série ɑ, ktorá užívateľom ɑ99 II ponúka úplne novú úroveň výkonu AF systému. Hybrid Phase Detection AF systém je založený na kombinácii 79 AF bodov na dedikovanom AF senzore a 399 bodov priamo na CMOS snímači kedy obidva systémy využívajú technológiu fázovej detekciei. Vďaka spojeniu týchto dvoch AF systémov vzniká úplne nový hybridný AF systém s 79 krížovými AF bodmi. Tieto krížové body zabezpečujú vysoko presné automatické ostrenie a pokročilú technológiu sledovania rýchlo sa pohybujúcich objektov. Vo fotoaparáte nie je pohyblivé zrkadielko a umožňuje tak nepretržité automatické ostrenie ako počas fotografovania, tak aj pri natáčaní videa. Zobrazenie v hľadáčiku tak nie je ovplyvnené ani pri najnáročnejších fotografických podmienkach.

sony_99ii_web2016_8_nowat

Zhoršené svetelné podmienky nepredstavujú pre ɑ99 II žiadny problém. Systém automatického ostrenia bude fungovať presne až do úrovne osvetlenia EV – 4, ktorá väčšine iných fotoaparátov spôsobuje problémy.

Rýchlosť prenosu dát zo snímača ɑ99 II bola zvýšená tak, aby umožnila fotografovanie vo vysokom rozlíšení aj veľmi rýchle sériové snímanie. Nový LSI čip spolupracuje s obrazovým snímačom a obrazovým procesorom BIONZ X pre najlepší možný obrazový výkon. Novo navrhnutá uzávierka umožňuje kontinuálne snímanie rýchlosťou až 12 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE a odolnosť až 300 000 cyklov. Účelom toho všetkého je využiť schopnosti Exmor R 42,4 MP snímača naplno aj v tých najnáročnejších podmienkach. Výsledkom je ultra rýchly fotoaparát, ktorý zaistí neuveriteľne detailné zábery, a to aj pri fotografovaní rýchlo sa pohybujúcich objektov v nepriaznivých svetelných podmienkach. Vďaka veľkej vyrovnávacej pamäti a sofistikovanému spôsobu spracovania dát je možné si prehliadať snímky okamžite po ich vyfotografovaní, a to aj v režime vysokorýchlostného sériového snímania alebo pri fotografovaní interiérov s umelým osvetlením, kedy fotoaparát okamžite automaticky identifikuje frekvenciu svetla a uzávierka sa nastaví tak, aby minimalizovala dopad mihania na výsledný snímok.

Vylepšenie algoritmu OLED Tru-Finder hľadáčika a vyššie obnovovacie frekvencie umožňujú fotenie s nepretržitým živým náhľadom s rýchlosťou až 8 f/s so sledovaním AF/AE a minimálnym meškaním displeja, takže pocit z elektronického hľadáčika sa v zásade nelíši od optického hľadáčika. Expozícia, vyváženie bielej a ďalšie nastavenia fotoaparátu sa v hľadáčiku zobrazujú v reálnom čase. Sériové snímanie so živým náhľadom je možné nastaviť v troch rôznych rýchlostiach tak, aby presne odpovedalo typu fotografovaných scén: 8 fps, 6 fps a 4 fps.

Pixel Power

Full-frame snímač Exmor R CMOS s technológiou zadného osvitu (back-illumination) a rozlíšením 42,4 megapixelov využíva tzv.  gapless-on-chip design (tzv. menšie medzery medzi jednotlivými pixelmi na snímači) a umožňuje tak oveľa efektívnejší zber svetla.  Využitie medených vodičov má potom za následok omnoho rýchlejší prenos dát. Výsledkom je vysoká citlivosť, nízka úroveň šumu, široký dynamický rozsah a 42,4MP rozlíšenie pri rozsahu citlivosti ISO 100-25600, ktoré je možné rozšíriť až na ISO 50 – 102,400. Vďaka absencii AA(AntiAliasing) low-pass filtra je ɑ99 II schopná vykresliť aj tie najjemnejšie detaily a textúry. Fotograf môže podľa potreby voliť medzi fotografovaním do komprimovaného alebo nekomprimovaného RAW.

Integrovaná päťosá stabilizácia obrazu SteadyShot

Vzhľadom k veľkej popularite, ktorej sa vstavaná päťosá stabilizácia teší pri modeli série ɑ7 II, sa spoločnosť Sony rozhodla navrhnúť nový systém vstavanej päťosej stabilizácie obrazu tiež pre fotoaparáty radu A-Mount, ktorý má svoju premiéru práve pri modeli ɑ99 II. Okrem pohybov v horizontálnej a vertikálnej osi, ku ktorým dochádza pri snímaní s objektívmi s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou, vie tento systém efektívne rozpoznať a kompenzovať také rozšírenie, ku ktorému dochádza pri pohybe v smere osi x a y, pri fotení na krátku vzdialenosť a rozostrení, ku ktorému dochádza pri pohybe fotoaparátu okolo svojej vlastnej osi, ktoré je často viditeľné pri širších ohniskových vzdialenostiach či už sa jedná o fotografovanie statických záberov alebo filmovanie videa v noci. Nové použité gyroskopické senzory vedia presne odhaliť aj najmenší pohyb fotoaparátu, ktorý by mohol spôsobiť rozmazanie snímku a zabezpečuje kompenzáciu stabilizácie až o 4,5 EV. shutter speed advantage, ktorý umožňuje plne využiť potenciál snímača 42, 4MP, či už pri statickom snímaní alebo pri natáčaní videa. Efekt stabilizácie obrazu je viditeľný pri čiastočnom stlačení spúšte v priebehu fotografovania, filmovania videa, ale aj pri použití funkcie Focus Magnifier. To umožňuje fotografovi presnú kontrolu kompozície a zaostrenia pri fotení s veľkou ohniskovou vzdialenosťou alebo pri snímaní makro záberov.

Vylepšený dizajn a ergonómia

Dizajn nového modelu ɑ99 II sa výrazne posunul vpred pri porovnaní s jeho predchodcom, ako nám prezrádza spätná väzba od profesionálnych fotografov. Nový model je o 8% menší ako pôvodný ɑ99 a má prepracovaný grip. Telo je vyrobené zo zliatiny magnézia, má duálny slot pre SD karty a ďalšie ergonomické vylepšenia. Všetky hlavné ovládače a voliče sú utesnené a všetky kryty periférií do seba presne zapadajú vďaka spojom s drážkami – výsledkom je vode a prachu odolné telo, takže fotoaparát môžete používať aj v tých najdrsnejších a najnáročnejších podmienkach.

Nová uzávierka bola navrhnutá tak, aby mala rýchlejšiu odozvu. Okrem toho bola tiež konštruovaná, aby dlhšie vydržala, a prešla záťažovými testom, pri ktorom odolala viac ako 300 000 cyklom. Hľadáčik XGA OLED Tru-finder  je vybavený antireflexnou vrstvou ZEISS T Coating a skladá sa zo 4 optických členov, medzi ktorými je aj obojstranný asférický člen, a ponúka zväčšenie 0.78x, vysoký jas po celej svojej ploche.

Jeho fluorescenčná povrchová úprava zabraňuje zachytávaniu otlačkov prstov, prachu, vody, oleja a špiny na vonkajšej šošovke, čo prispieva k lepšej viditeľnosti.

Tichý ovládač Multi Controler, ktorý poznáme z pôvodnej ɑ99, bol ďalej vylepšený, tak aby umožňoval nielen ovládanie clony, rýchlosti uzávierky, kompenzáciu expozície, nastavenie citlivosti ISO, zóny automatického ostrenia, ale aj režim automatického ostrenia. K týmto funkciám navyše pribudol nový click-stop spínač ON/OFF. Pri prepnutí do polohy ON do nastavenia uprednostňovaného pri fotografovaní, ovládač pri otáčaní cvaká, čím poskytuje hmatateľnú kontrolu danej funkcie. Pri nastavení do polohy OFF sa ovládač otáča hladko a potichu. Toto nastavenie je ideálne pri filmovaní videa. Získavanie dát o polohe je teraz možné prostredníctvom pripojenia k mobilnému zariadeniu cez Bluetooth. Po novom je tiež možné zvoliť, kam majú byť dáta uložené – či ich chcete uložiť len do pripojeného počítača alebo tiež do fotoaparátu. To vám umožňuje fotografie skontrolovať, bez toho aby ste museli opúšťať fotografovanú scénu.

Na základe odozvy od viacerých užívateľov bola pri ɑ99 II prepracovaná  štruktúra menu tak, aby bola čo najviac intuitívna.

Filmové kúzla

Model ɑ99 II umožňuje interné nahrávanie videa v rozlíšení až 4K s použitím technológie Full Pixel Readout, a pokročilý formát XAVC S . Pri nahrávaní vo formáte 4K vie ɑ99 II zaznamenávať vysoko kvalitné zábery s dátovým tokom až 100Mb/s. Nové režimy „Slow“ a „Quick“ (S&Q) umožňujú nahrávanie zrýchlených aj spomalených záberov. Rýchlosť snímania v rozmedzí od 1 fps po 120 fps v NTSC (100 fps v PAL) je možné zvoliť v ôsmich krokoch. Tým získate 60x (50x) zrýchlené zábery alebo 5x (4x) spomalené zábery. Nová ɑ99 II je vybavená mnohými funkciami navrhnutými pre profesionálnu produkciu. Patria medzi ne napr. farebné profily, timecode, nekomprimovaný HDMI výstup „gamma assist“ pre kontrolu nahrávania s použitím krivky S-Log v reálnom čase a režim „zebra“, ktorý uľahčuje úpravu nastavenia expozície. Nová ɑ99 II ponúka režimy S-Log3 a S-Log2 gamma, pre lepšiu prácu s tzv. Highlights a Shadows (prepaly a stredné tóny). Vďaka tomu je možné ɑ99 II použiť v profesionálnej filmovej produkcii.

Nový model ɑ99 II sa začne distribuovať v priebehu novembra. Jeho cena sa bude pohybovať okolo 3600 €.

Značky: