Pre nový formát bude optimalizovaný Netflix aj niektoré hry.

Sony na MWC 2019 v Barcelone predstavilo svoju vlajkovú loď Xperia 1. Telefón sa donedávna označoval ako Xperia XZ4, výrobca sa však rozhodol pre zmenu označenia.

Tento krok dáva zmysel. Xperia 1 je totiž prvý smartfón s displejom s pomerom strán 21:9. Sony chce priniesť do mobilného sveta zážitok ako z kina a preto nerobilo pri návrhu obrazovky žiadne kompromisy. Jej uhlopriečka je 6,5 palca a využíva 4K HDR OLED panel.

Sony Xperia 1

Trojitý fotoaparát s optickou stabilizáciou

Pomer strán 21:9 bude podporovať Netflix a budú preň optimalizované aj niektoré hry. Za zmienku stojí najmä populárny titul Fortnite. Natiahnutý displej umožňuje aj lepšiu prácu s dvoma aplikáciami pod sebou. Jeho prínos a obmedzenia však budeme reálne vedieť zhodnotiť až po dlhšom testovaní.

Telefón poháňa procesor Snapdragon 855, má 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode na úrovni IP65/IP68. Prekvapením je batéria s kapacitou 3330 mAh a hoci má Sony výbornú optimalizáciu systému, sami sme zvedaví na reálnu výdrž.

Xperia 1 dostala do výbavy aj trojitý zadný fotoaparát. Všetky tri senzory majú 12 Mpx – hlavný fotoaparát dopĺňa teleobjektív s 2× zoomom a 135° ultraširokouhlý fotoaparát. Za zmienku stojí fakt, že hlavný fotoaparát a teleobjektív majú aj optickú stabilizáciu obrazu.

Hlavným lákadlom Xperie 1 bude určite 6,5-palcový 4K HDR OLED displej s pomerom strán 21:9

Príde na jar, cenu nepoznáme

Sony sa chváli, že Xperia 1 je prvý smartfón, ktorý umožňuje automatické zaostrenie na ľudské oko. Telefón dostal do výbavy aj špeciálny režim na tvorbu videa a ponúka hybridnú stabilizáciu obrazu.

Xperia 1 má rozmery 167 × 72 × 8,2 mm a snímač odtlačkov prstov v bočnom napájacom tlačidle. Telefón sa dostane na trh koncom jari, cena nebola oznámená. Predpokladáme však cenu na úrovni 899 eur.

Sony Xperia 1

Pozrite si predstavenie Xperie 1 v obrazoch:

Prečítajte si aj:

Huawei Mate X oficiálne: Budúcnosť je tu a stojí 2300 eur (doplnené o redakčné video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit