Smartfón od Sony je prvým telefónom na trhu, ktorý dokáže zaznamenať video pri 960 fps.

Sony Xperia XZ Premium je nová vlajková loď spoločnosti Sony. Na trh sa dostane začiatkom budúceho mesiaca a okrem výbavy vlajkovej lode (Snapdragon 835, 4 GB RAM, 64 GB úložisko) ponúkne aj 4K HDR displej a najmä novú technológiu pre vytváranie Super slow motion videí. Tie sa zaznamenávajú pri 960 fps.

Pokiaľ vás zaujíma princíp fungovania tejto technológie, podrobne sme o nej informovali v našom staršom článku, v ktorom sme zhrnuli prvé dojmy z reálneho používania telefónu. Pre rýchlu rekapituláciu – spomalené video sa nahráva v HD rozlíšení a nahrávanie pri 960 fps aktivujete stlačením dedikovaného tlačidla. Kamera následne zaznamená 0,2 sekundy a vo výslednom videu trvá prehrávanie tohto krátkeho momentu v spomalenom režime približne 6 sekúnd.

Sony Xperia XZ Premium dokáže nahrávať spomalené videá v troch režimoch. Klasické spomalené video pri 120 fps, Super slow motion viackrát v rámci bežného videa alebo Super slow motion ako jedno spomalené video

Nahrávanie spomalených úsekov pri 960 fps môžete počas videa aktivovať neobmedzený počet krát. Medzi jednotlivými úsekmi však treba počkať cca 2-3 sekundy. Spomalený úsek je vo výslednom videu bez zvuku, predpokladá sa, že používateľ bude video ďalej upravovať, resp. minimálne ho doplní o nejaký zvukový podmaz. A podobne ako v prípade bežného slow motion videa, aj v tomto prípade sú dôležité dobré svetelné podmienky.

Aj napriek určitým obmedzeniam však dokáže Sony Xperia XZ Premium vytvoriť spomalené videá ako žiaden iný smartfón na trhu. S trochou kreativity môžete dosiahnuť skutočne nádherné výsledky. Inšpiráciou môže byť toto oficiálne video spoločnosti Sony, ktorého natáčania sme sa zúčastnili aj my. Pozostáva z viacerých spomalených záberov.

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Sony Xperia XZ Premium naživo v bronzovoružovej farbe. Vieme, ako funguje Super slow motion režim

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit